We verbleven een week in Les Eyzies in Frankrijk. Dit historische gebied waar rivier Dordogne doorheen stroomt kent genoeg bezienswaardigheden. Zeven keer doen in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil.

Een weekje Les Eyzies in Frankrijk

Suus en Vin proeven wijn

Voor 15 juni 2020 hadden we een week vakantie gepland. En toen kwam de Coronacrisis. Lang was het onzeker of we deze week op vakantie konden gaan. Totdat de grenzen naar Frankrijk open gingen. Precies op 15 juni! En dus verbleven we als een van de eerste toeristen in Les Eyzies in Frankrijk. Maar wat kun je eigenlijk doen in deze streek? Zeven keer doen in Les Eyzies!

7. Slaap in rotsenhotel Le Cro Magnon

Onze week in Les Eyzies verbleven in hotel Le Cro Magnon. Dat mag geen verrassing heten, want in dit artikel over het hotel las je al dat we de eigenaren kennen. Bovendien, het is ook gewoon een erg mooi hotel dat recht doet aan de sfeer van de streek. De streek staat bekend om de vele grotten die je kunt bezoeken. Mooi dus om in een hotel te slapen dat letterlijk tegen de rots aan gebouwd is! Bekijk deze bijzondere gang van het hotel maar eens.

Hotel Le Cro Magnon, hotel in de rotsen
Hotel Le Cro Magnon Dordogne

Bovendien waren door de Coronacrisis waren veel grotten nog dicht, ook het aangrenzende L’Abri Cro-Magnon. Pal naast het hotel. Dus het hotel was gelijk een goede manier om de sfeer van de streek mee te krijgen. Dat wordt verstrekt door het lokale en wekelijkse wisselende driegangen menu met lokale producten (daarover later meer). En natuurlijk ontbreekt ook het Franse ontbijt niet. Het hotel heeft een zwembad en door de Belgische eigenaren een goede manier om je Vlaams wat op te vijzelen. De kamers worden ‘goed gekuist’ (schoongemaakt).

Ontbijt Hotel Le Cro Magnon Dordogne

6. Ontmoet de Cro-magnonmens en leer over de geschiedenis van de streek

Les Eyzies is een historisch plaatsje in Frankrijk aan rivier Vézère en staat bekend om de cro-magnonmens. Onderzoek leert dat “De cro-magnonmens een groep fossielen is van de prehistorische vroege moderne mens uit het Laatpaleolithicum gevonden in de abri van Cro-Magnon bij Les Eyzies in de Franse Dordogne” (wikipedia). Er zijn ook gebruiks- en siervoorwerpen van steen, bot en ivoor gevonden.

Al wandelend door het dorpje Les Eyzies kom je Cro vanzelf tegen. Wij maakten kennis van een afstand met Cro. Je kunt hem op de foto hieronder zien in het midden. Wat er uiteindelijk precies met de Cro-Magnons is gebeurd, is lastig te zeggen. Misschien werden ze geleidelijk opgenomen in de Europese populaties die later kwamen.

In het Musée National de Préhistoire d’Ezies (Museum van de prehistorie in Les Eyzies). Het bevat de belangrijkste collectie objecten van uit de periode Paleolithicum in Frankrijk, maar was tijdens ons bezoek nog gesloten.

Cro Magnon Les Eyzies in Zuid-Frankrijk
Les Eyzies in Zuid-Frankrijk
Wandeling vanuit hotel Le Cro Magnon

5. Chateau Montbazillac bezoeken

Liefhebbers van mooie kastelen en zeer zoete wijn opgelet. Vanuit Les Eyzies is het een klein uurtje rijden naar Chateau Monbazillac. Een mooi kasteel tussen de wijngaarden met een prachtig panoramisch uitzicht op de Dordognevallei. En bij het bezoek zit ook een degustatie (lees: wijn proeven) en een mooi glas (dat je mag houden, we blijven Nederlanders). Slimme marketing natuurlijk, want zo drinken we ook nog steeds uit onze Chileense wijnglazen, bekend van de duivelskelder uit de wijnregio van Chili.

Druivenvelden op Chateau Monbazillac
Chateau Monbazillac en omgeving

Monbazillac is als regio onderdeel van de wijnregio van Bergerac. Monbazillacwijnen zijn zeer zoete witte wijnen. Wijn gemaakt van in Monbazillac geteelde druiven die zijn aangetast door de “nobele rot” (Botrytis cinerea) wordt verkocht onder deze naam. Nobele rot werd per toeval ontdekt. Druiven die ’te laat’ werden geplukt, bleken prima bruikbaar voor dit soort zoete dessertwijnen. In de Dordogne combineren ze deze type wijn overigens ook bij foie gras (ganzenlever).

Na afloop van ons bezoek aan Chateau Monbazillac konden we de wijn proeven. Het is inderdaad erg zoet, maar gelukkig heb je ook verschillende soorten zoetheid. De druivensoorten Sémillon, Sauvignon blanc en Muscadelle worden gebruikt voor Monbazillac. Dus je hoeft niet per definitie voor mierzoet te gaan. Voor iedere zoetekauw zit er wel iets tussen. Maar eerlijk is eerlijk: Het drinkt allemaal wel lekker weg.

Chateau Monbazillac
Suus geniet van het uitzicht in Zuid-Frankrijk

4. Geniet van de lokale lekkernijen

Denk je aan Frankrijk dan denk je aan wijn, maar daar kom ik later op terug. Tijd om wat in te gaan om de lokale specialiteiten van de streek. En dan ontkom je niet aan ganzenlever (foie gras), excargot (slakken) en met een beetje geluk zelfs aan truffel. Voor truffel betaal je meer dan 1000 euro de kilo. Dus ik deed het wat meer ‘budgetvriendelijk’ en waagde me een paar keer aan de ganzenlever.

Geitenkaas voorgerecht Hotel Le Cro Magnon Dordogne
Voorgerecht met geitenkaas in Hotel Le Cro Magnon.

Slakken, ganzenlever, truffel, geitenkaas. Een greep uit de de streekproducten in Les Eyzies

Zo stond het op het weekmenu in Hotel Le Cro Magnon stond een biefstuk met ganzenlever op het programma: Tournedos Rossini. Zeer smakelijk. Op zoek naar haute cuisine? Dan is een bezoek aan Restaurant Le Centenaire in Les Eyzies ook de moeite waard. Variërend van 35 tot 90 euro heb je daar verschillende menu’s.

Spoom met foie gras en rood fruit

Ik koos zelf voor het gastronomische menu van Le Centanaire. Daarbij zat bijvoorbeeld luchtig voorafje waar ze ganzenlever (foie gras) combineren met rood fruit (foto boven). Zeer bijzonder. Daarna was het tijd voor het voorgerecht van gebakken ganzenlever (eerste foto hieronder). Om vervolgens als hoofdgerecht ganzenborst te eten. Dus de vraag of ze ook de rest van de gans nog kunnen gebruiken is daarmee ook van antwoord voorzien. Tijdens de maaltijd kregen we overigens een kruidenboter met daarin escargot. Het was voor ons een mooie avondvullende afsluiter van onze week in Frankrijk.

Foie Gras Hôtel Restaurant Le Centenaire
Ganzenborst hoofdgerecht Hôtel Restaurant Le Centenaire
Toetje bij Hôtel Restaurant Le Centenaire

3. Fietsen langs kastelen en rotsgebouwen

Ja, je wordt vanzelf van die mensen die met een fietsendrager achterop naar Frankrijk afreizen. Wel met de racefietsen. Die heb je eigenlijk ook wel nodig als je gaat fietsen in Les Eyzies of omgeving. Het is namelijk erg heuvelachtig, maar het asfalt is uitstekend. En misschien wel het belangrijkst: Onderweg is genoeg te zien. Vanuit Les Eyzies fietsen we richting Château de Losse (zie foto onder).

Chateau de Losse fietsen
Afdaling en een dinosaurus

Onderweg, in de heuvelachtige en groene omgeving, kom je ook genoeg tegen. Van kleine dorpjes tot… een skelet van een dinosaurus (foto boven). En natuurlijk de beroemde rotsen en grotten waar deze omgeving zo bekend om staat. Je voelt je als fietser vrij klein als je door deze massieve omgeving fietst. Op de foto hieronder fietst Suus tussen de rotswanden door.

Fietsen tussen de rotsen in Les Eyzies Frankrijk
Suus rijdt langs een kasteel  Les Eyzies Frankrijk
Suus geniet van het uitzicht in  Les Eyzies Frankrijk

2. Proef heerlijke wijnen in Bergerac en omgeving

Les Eyzies ligt in de Dordogne en grenst aan Bergerac. Bergerac is de naam van een plaatsje, maar ook van de wijnregio Bergerac & Duras. En laat dit wijngebied nou pal naast het beroemde Bordeaux liggen. Resultaat? Je hebt hier geweldige wijnen, maar niet voor de prijs die je voor een gemiddelde Bordeaux moet neertellen. En je hebt hier veel verscheidenheid, zoals je op de onderstaande kaart kunt zien.

Van mierzoete dessertwijn tot heerlijk complexe rode wijn. En dat allemaal voor zeer schappelijke prijzen!

Maison des Vins (Quai Cyrano) wijnrekken
Suus en Vin proeven wijn
Bergerac Zuid-Frankrijk
Centrum van Bergerac
Wijn proeven in Maison des Vins (Quai Cyrano)

In het plaatsje Bergerac ligt het Maison des Vins (Quai Cyrano, foto’s hierboven). Een soort toeristisch punt, maar wel een punt waar je op de bovenverdieping meerdere wijnen kunt proeven. Wij deden een proeverij met negen (!) verschillende soorten wijnen. Daarna kochten we onze favoriete wijnen en voor de proeverij hoefden we niet apart te betalen. Goed geregeld!

Over de Monbazillac sprak ik al eerder (zie punt 5). Bij ons is vooral de Pécharmant in de smaak gevallen. Deze rode wijn van Chateau Tiregand dronken we als eerste wijn in Hotel Le Cro Magnon dronken. En die viel gelijk in de smaak. De naam schijnt van het woord Pech te komen dat ‘grond’ betekent in het Keltisch. Armant is de naam van de eigenaar van het gebied.

De wijnen zijn assemblages van de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc en Malbec. Mooie van deze wijnen is dat ze de eerste 4 tot 6 jaar beter worden. Wij dronken in 2020 dan ook de Tiregand uit 2016. Chateau Tiregand dus. Omdat we deze wijn zo lekker vonden, hebben we dit chateau ook gelijk maar bezocht. Tsjah, nu maar raden maar welke van de onderstaande flessen wij gekocht hebben! Tip: Reserveer vooraf als je ook de wijnkelders uit het jaar 1668 wilt bezoeken!

Verschillende soorten flessen rode wijn van groot naar klein
Chateau Tiregand Zuid-Frankrijk wijnkelder vanuit de proeflocatie
Chateau Tiregand Zuid-Frankrijk

1. Een prachtige route kanoën op de rivier Dordogne

Het hoogtepunt van onze week in Les Eyzies was een kanotocht. Niet iets dat nou geluk op ons ’to-do’-lijstje stond, maar van hoteleigenaar Ruud moesten deze ’toeristjes’ toch echt gaan kanoën. Niet dat hij deze kanotocht zelf ooit had gedaan, maar hij had er goede verhalen over gehoord. En hij heeft niet gelogen, als je tenminste voor een mooie route over de rivier Dordogne kiest. Voor de tocht huurden we een kano bij het dorpje La Roque-Gageac.

Suus aan het kanovaren Dordogne route
Kanovaren Dordogne route
Kanovaren Reizen over de Wereld

Wij kozen voor een route van 16 kilometer. Dat kost 22 euro per persoon. Startpunt is dan Vitrac (daar brengen ze je met een busje heen) en eindpunt is Saint-Vincent-de-Cosse. Op ongeveer de helft kom je dan weer langs La Roque-Gageac gevaren. Op het einde van de route komt het busje je dan weer halen.

Suus aan het kanoën op de Dordogne

De stroming in juni is zeer relaxed. Waarschijnlijk hadden we ook zonder peddelen de eindstreep wel gehaald 🙂

Kasteel in de Dordogne

Vanuit het hotel hadden we lunch mee en onderweg heb je genoeg plekjes om even aan te meren. Doordat de stroming de goede kant opgaat, hoef je niet de spieren uit je lijf te peddelen. En zoals je op de foto’s kunt zien, is de omgeving echt prachtig. Een absolute aanrader in dit gebied!

Uitrusten met de kano
Kanovaren in de Dordogne
Rotswand tijden het kanovaren Dordogne route

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, zijn wij in ieder geval positief verrast door deze streek. Hotel Le Cro Magnon is dan zeker een goede uitvalsbasis. Een kamer boeken kan via deze link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.