Hoe zet je zelf Turkse koffie? In deze blog ga ik in op de bereidingswijze van Turkse koffie.

Zelf Turkse koffie zettenFoto door mcdaydn (Flickr)

Turkse koffie is sterke koffie. Een soort espresso. Maar dan anders, want in Turkse koffie zit koffiedrap. De koffiedrap laat je natuurlijk in je kopje liggen. Dat drink je niet op! Thuis zelf Turkse koffie zetten? Turkse koffie is vrij snel te zetten, maar je hebt wel enkele accessoires nodig.

Benodigdheden

Cevze en Turkse koffie van Mehmet Efendi

Voor Turkse koffie heb je nodig:

  • Turkse koffie
  • Espressokopje(s)
  • Een cevze (links op foto boven)
  • OPTIONEEL: Suiker

De Turkse koffie moet zeer fijngemalen zijn. Dat krijgt een koffiemaler bijna niet voor elkaar. Koop je koffie dus bij een Turkse supermarkt. Een Cevze kun je in sommige Turkse winkels of supermarkten ook kopen. Of koop er eentje als souvenir in Instanbul.

Bereidingswijze – Zelf Turkse koffie zetten

Cevze op het vuur
Dit is de bereidingswijze voor 1 kopje Turkse koffie (Türk kahvesi). Uiteraard kun je in een grotere Cevze meerdere kopjes Turkse koffie zetten. Dit de manier waarop ik mijn Turkse koffie zet. Er zijn ook mensen die het meerdere malen laten opkoken. Ik doe dat niet, want het komt de smaak -naar mijn idee- niet ten goede.

  • Vul je espressokopje met koud water.
  • Doe het water uit je kopje in de Cevze en voeg er 1 theelepel Turkse koffie aan toe. Optioneel kun je suiker toevoegen. Roer dit even door.
  • Verwarm de koffie op laag vuur
  • De koffie begint te schuimen en ‘komt omhoog’. Haal de Cevze snel van het vuur. Schenk de koffie in je espressokopje

TIP 1: Niet roeren tijdens het opkoken. Dat verpest de schuimlaag.
TIP 2: Blijf opletten! Als de koffie overkookt is de Turkse koffie mislukt! De koffie is dan erg bitter!
TIP 3: Voor de waaghalzen. Je kunt ook variëren met smaak. Voeg bijvoorbeeld kaneel of anijs toe de koffie!

Meer werelds eten of drinken?

Neem eens een kijkje bij de recepten.

Hoe drink jij je koffie het liefst?

Volg Reizen over de Wereld ook op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.