Zelf empanadas maken uit Chili? Tijdens mijn reis in Chili heb ik meerdere malen heerlijke empanadas gegeten. In deze blog een recept voor Chileense empanadas uit de oven.
Zelf empanadas maken uit Chili
Tijdens mijn reis door Chili heb ik op meerdere plekken heerlijke empanadas gegeten. Dat begon al met lekkere empanadas eten op Paaseiland. Een empanada is gevuld deegwaar. Het komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat betekent inpakken. Een empanada is dus een ingepakte vulling. En met dit Chileense recept kun je ze zelf thuis maken. En prima te combineren met de Chileense Terremoto cocktail als je voor een avondje street food gaat 🙂
Recept voor 10-12 empanadas uit de oven
Zelf empanadas maken uit Chili kan op verschillende manieren. Dit Chileense recept is een empanada uit de oven. Dit gerecht maak je simpel in drie stappen. In stap 1 maak je het deeg, in stap 2 de vulling, in stap 3 gaan de empanadas in de oven. Dit heb je extra nodig:
- Een deegroller
- Een keukenmachine (optioneel, maar wel handig)
- Een kwastje om de empanadas in te smeren met eigeel
Bereidingstijd: Trek voor dit recept 1,5 uur uit. Met het deeg maken en de vulling ben je al snel 45 minuten bezig. Daarna moeten de empanadas nog 30 minuten in de oven! Je kunt het deeg natuurlijk ook eerder maken.
Stap 1 – Het deeg voor de empanadas zelf maken
Als je zelf empanadas uit Chili gaat maken, maak je natuurlijk ook je eigen deeg. Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig.
Ingrediënten voor het deeg
- 360 gram tarwebloem
- Halve theelepel zout
- 180 gram boter
- 1 ei
- 60ml/125 ml melk, voeg de benodigde hoeveelheid toe tot het deeg glad is
Bereidingswijze voor het deeg
Stop alle ingrediënten in een keukenmachine (met van die ronddraaiende messen). Het kan ook zonder keukenmachine, maar dit gaat sneller. Voeg op het laatst pas de melk toe, totdat er in de machine een deegbol ontstaat. Is het deeg te droog? Voeg dan wat melk toe. Is het deeg te nat geworden? Voeg dan wat bloem toe.
Strooi wat bloem op je aanrechtblad. Haal het deeg uit de keukenmachine en ga op je aanrechtblad verder. Hier kun je het deeg verder kneden. Doe dat totdat er een mooie bol ontstaat. Die grote bol leg je weg totdat we de bol weer nodig hebben.
Stap 2 – Zelf vulling voor de empanada uit Chili maken
Als je zelf empanadas uit Chili gaat maken, kun je meerdere kanten op met de vulling. De vulling die wij het meeste gegeten hebben in Chili was de versie met gehakt. In deze vulling zat bovendien bijna altijd ei, rozijnen en zwarte olijven (zowel met als zonder pit). Deze gehaktvulling gaan wij ook maken.
Ingrediënten voor de vulling
- 1,5 ui (of 3 kleine uien)
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram gehakt
- 2 eetlepels komijnpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- ½ (groente/rund)bouillonblokje in half kopje water
- Peper en zout
- 1 eetlepel bloem
- Olijven (met of zonder pit, afhankelijk van je voorkeur)
- Rozijnen
- 2x een hardgekookt ei
Bereidingswijze voor de vulling
Voor de vulling ga je als volgt te werk:
- Zet het vuur aan en zet twee pannen of het vuur: Een pannetje voor de eieren en een pan voor het gehakt op het vuur.
- In de eerste pan kook de eieren hard.
- Doe olijfolie in de tweede pan voor de vulling
- Snipper de ui en bak aan
- Pers de teentjes knoflook uit met een knoflookpers
- Voeg het gehakt toe en bak aan
- Daarna voeg je de kruiden (komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder) toe. Vooral de chilipoeder gaat een beetje naar eigen smaak. De vraag is hoe pittig je het wilt.
- Daarna voeg je een half kopje water met bouillon toe
- Je vulling wordt nu een beetje waterig, daarom voeg je wat bloem toe. Zo krijgt je vulling een mooie structuur.
- Voeg eventueel nog zout en peper toe voor de smaak
Nu laat je de vulling afkoelen. Daarna voeg je de rozijnen en olijven toe aan je mengsel. Nu is je vulling klaar.
Stap 3 – Empanadas in de oven
Nu is het tijd om het deeg en de vulling met elkaar te combineren. We moeten eerst rondjes krijgen om de empanadas te vullen. Dat kan op verschillende manieren. Mijn manier is om van de grote deegbal kleine deegballetjes te halen. Die kleine deegballetjes rol je uit met een deegroller. Met het deeg moet je zo’n 10 tot 12 deegballetjes kunnen uitrollen.
Nu is het tijd om ze te vullen. Haal de vulling met een lepel uit de pan en leg ze op je deegrolletje. Voeg vervolgens een stuk hardgekookt ei toe.
Nu is het tijd om je empanadas dicht te maken. Doe dat door een klein beetje water op de randen te smeren. Vervolgens moet je ze dichtmaken. Als je, net als ik, een amateur empanadavouwer bent, doe je dit gewoon simpel met een vorkje. Dan krijg je het makkelijkst resultaat.
Leg de empanadas op een schaal. Daarna smeer je ze met een kwastje nog in met eigeel. Daarna kunnen ze de oven in op 200 graden! Dat duurt zo’n 25-30 minuten totdat ze gaar zijn. Daarna zijn je empanadas klaar! Eet smakelijk!
Meer buitenlandse recepten?
Dit recept gaat natuurlijk prima samen met de Chileense Terremoto cocktail. Op de pagina met buitenlandse recepten vind je meer kookinspiratie met heerlijk werelds eten.