Wat zijn de mooiste wildparken van Tanzania? Wij bezochten in totaal vier wildparken in Noord-Tanzania en dit waren onze ervaringen.

Wildparken in Tanzania

wildparken tanzania

Tanzania is een groot land. We verbleven in totaal 4 weken in dit prachtige land. We begonnen met de beklimming van de Kilimanjaro en daarna stond 10 dagen door de wildparken van Tanzania op het programma. Wij bleven in Noord-Tanzania en dat gebied kent misschien wel ’s werelds meest diverse safari ervaringen. We beginnen met het wereldberoemde en iconische Serengeti National Park en de Ngorongoro Crater. Maar we vergeten ook de minder bekende buren niet: Tarangire National Park en Lake Manyara National Park.

1. Serengeti National Park: Het mooiste wildpark ter wereld?

Het Serengeti National Park is het beroemdste wildpark van Afrika. Het is zo groot dat ik van onze Serengeti ervaringen een reisvideo van 5 minuten heb gemaakt. Serengeti is bekend om zijn ongelooflijke concentraties roofdieren (leeuwen!) en de Great Migration van twee miljoen grazers. Kijk maar eens naar deze uitgestrekte vlakte. Overal dieren. Iedereen zou de Serengeti minimaal 1x moeten bezoeken in zijn reisleven. Alsof je in The Lion King zit.

Serengeti Tanzania ervaring uitgestrekte vlakte

1.1 Elke dag anders + de Grote Migratie

Een safari in Serengeti betekent elke dag nieuwe ervaringen. De eindeloze grasvlakten behoren tot de rijkste gronden van Afrika. Daarom de thuisbasis van de grootste kuddes en tegelijkertijd de hoogste concentraties van roofdieren op de planeet. Vandaar dat we in onze tijd in Serengeti ontzettend veel leeuwen hebben gezien. Bekijk dat maar op deze video:

De belangrijkste attractie van het park is de Grote Migratie. Dit spektakel komt voor uit 2 miljoen wildebeasts en 200.000 zebra’s die zich moeten verplaatsen op zoek naar nieuwe plekken om te grazen. In mijn blog over de Serengeti lees je er meer over, maar alle grazers moeten in juli en augustus de Mara rivier oversteken. En dat is niet zonder risico.

1.2 Roofdieren van de Serengeti

Verder is dit wildpark in Tanzania beroemd om de roofdieren. Met ongeveer 3000 tot 4.000 leeuwen moet je je ogen wel in je broek houden om geen leeuw te spotten. Daarnaast zijn er enorme aantallen cheeta’s, luipaarden en hyena’s. Dieren die we allemaal gezien hebben. Als bewijs hieronder de foto’s.

Leeuwen drinken water - Serengeti Tanzania ervaring
Cheeta close-up - Serengeti Tanzania ervaring
Zwangere hyena - Serengeti Tanzania ervaring
Luipaard kijkt om zich heen - Serengeti Tanzania wildpark ervaring

De Serengeti is een van die zeer zeldzame plekken die een enorme reputatie heeft. Vaak is dat een opmaat voor teleurstelling, maar ik kan je verzekeren dat je verwachtingen overtroffen worden. Dit is nog echt een klassiek wildpark. Hier moet je met een 4×4 doorheen. Geen geasfalteerde wegen. Adembenemende natuur zoals het bedoeld is!

1.3 Beste reistijd Serengeti?

Wat is de beste reistijd voor Tanzania? Wij wilden de Grote Migratie meemaken. Daarom bezochten wij de Serengeti in onze zomervakantie. Tussen juli en oktober steken de dieren namelijk de Mara Rivier over. Maar deze kuddes zijn het hele jaar door te zien in de Serengeti. En daarbij moet je kijken waarvoor je naar Serengeti komt. Voor wildlife zit je het hele jaar goed. Wil je in Serengeti zijn wanneer dieren geboren worden? Dan moet je rond februari in het zuiden van de Serengeti zijn. Je hoeft je dus echt niet te vervelen, zoals de leeuw hieronder op de foto.

Gapende leeuwin - Serengeti wildpark Tanzania ervaring

2. De Ngorongoro Crater: Een ’10’ voor uitzicht

De Ngorongoro krater is het meest bijzondere wildpark van Tanzania. Dat heeft niet alleen te maken met de adembenemende locatie en uitzicht in deze vulkanische krater. Maar ook omdat je in dit kleine gebied The Big Five kunt spotten. De Ngorongoro krater is echter geen goed bewaard geheim. Dus het is er prachtig, maar ook druk. Dus bij de ingang moesten we even wachten voordat we ons konden vergapen aan dit soort prachtige panorama’s:

Ngorongoro krater panorama - Wildpark Tanzania safari ervaring
Zie je de leeuwen in de voorgrond lopen?

2.1 The Big Five spotten?

Je mag slechts een dagdeel in de Ngorongoro krater verblijven. Na onze ervaring in de Serengeti hadden we de leeuw, olifant, buffel en luipaard al gezien. Het betekende dat we alleen de neushoorn nog moesten zien van de The Big Five. Maar helaas: Die hebben we niet goed kunnen zien. Maar ook zonder de neushoorn kun je genieten van de prachtige panorama’s. Want overal om je heen wilde dieren. Die overigens erg gewend zijn aan safari-jeeps, want de zebra’s lopen je nog net niet omver, haha.

Zebra in Ngorongoro - Wildpark Tanzania safari ervaring

2.2 Werelderfgoed Ngorongoro

De Ngorongoro krater is 3 miljoen jaar geleden gevormd toen een gigantische vulkaan explodeerde en instortte. De kegel van de vulkaan zakte naar binnen en creëerde dit unieke wildpark. Nou ja, het werd pas later uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het misschien wel het meeste bijzondere: De bewoners van de krater. In de Ngorongoro Conservation Area wonen de Masai, de lokale bevolking van Tanzania.

3. Lake Manyara: Wildpark met de boomklimmende leeuw

Lake Manyara National Park is beroemd om ‘zijn’ boomklimmende leeuwen. Bij binnenkomst zie een bord staan: Home of the tree climbing lion. Wij hadden het geluk in Lake Manyara deze boomklimmende leeuwen ook echt te zien. Je moet dus geluk hebben om deze boomklimmende, nou ja: boomslapende, leeuwen te spotten.

Lake Manyara Tanzania - Slapende boomklimmende leeuw

3.1 Waarom slapen de leeuwen in bomen?

Het beklimmen van bomen is ongewoon gedrag voor de meeste leeuwen. Als ze het eenmaal hebben aangeleerd, blijven de leeuwen in bomen klimmen. Jongere leeuwen kijken het weer van oudere leeuwen af. Ze kopiëren het gedrag en hoe vaker ze het doen: Hoe bekwamer en zelfverzekerder ze worden. Maar waarom klimmen ze in de boom?

Lake Manyara Tanzania - Boomklimmende leeuwen tijdens safari

Sommigen zeggen dat leeuwen ervoor kiezen om in bomen te klimmen om een beter zicht te krijgen. Weer anderen zeggen dat het zo is dat ze op een warme dag een beetje een koele bries kunnen vangen. Of om weg te komen van vervelende vliegen die ze op de grond wel kunnen bijten. Het is in ieder geval een zeer bijzonder gezicht. Zeker de moeite waard om ook deze op je lijstje te zetten met wildparken in Tanzania die je wilt bezoeken.

3.2 Boomklimmende leeuw in meerdere wildparken in Tanzania te spotten?

Overigens lijkt het erop dat Lake Manyara niet het enige wildpark is waar de boomklimmende leeuw te zien is. Ook in Serengeti National Park in Tanzania klimmen leeuwen blijkbaar in de boom. Maar dat hebben wij niet gezien. Zonder boomklimmende leeuwen is dit park rond een groot meer ook de moeite waard overigens. Bekijk dit prachtige plaatje maar eens.

Lake Manyara Tanzania - Zebra's en vogels bij het meer in wildpark tanzania

3.3 De andere dieren van Lake Manyara

Lake Manyara heeft overigens veel meer te bieden dan leeuwen. Er zijn olifanten, giraffen, zebra’s, wildebeesten, impala’s, waterbokken, buffels en wrattenzwijnen te zien. Daarnaast is het park bekend om zijn grote hoeveelheid apen. In Tanzania moet je je gewoon elke safaridag laten verrassen. Want je ziet iedere dag weer iets nieuws!

Lake Manyara Tanzania - Buffel rust uit met safari auto op achtergrond
Lake Manyara Tanzania - Aapje zit lekker en kijkt niet op van onze safari jeep

4. Tarangire National Park: Boabab bomen en olifanten

Tarangire National Park is beroemd om zijn gigantische baobabbomen. Deze enorme bomen maken het park, als je de dieren wegdenkt, ook al bijzonder om te bezoeken. Maar gelukkig wonen hier duizenden olifanten en giraffen die langs de oevers van de rivier Tarangire komen eten. Veel van de dieren van Tarangire trekken overigens het park uit tijdens het natte seizoen. De beste tijd om in het park te verblijven is tijdens de droge maanden juli tot november. Dan komen ze samen bij de rivier om voor het overvloedige water. Een park met schitterende natuur:

Tarangire wildpark Tanzania - Panorama
Tarangire rivier trekt olifanten en giraffes aan

4.1 De Boabab: The Tree of Life

Tanzanianen respecteren de baobab als een ‘boom des levens‘. De wortels zijn extreem sterk en houden een fenomenale hoeveelheid vocht vast. In het droge seizoen trekken de bomen dieren aan. Zo bezoeken olifanten de boom en kauwen de baobabschors eraf. Deze schors zit vol vocht en mineralen. Het grootste deel van de baobab is overigens hol. De boom geeft ook vruchten. Daarvan kun je heerlijke sap maken. Dus vraag in je hotel of lodge zeker een boabab juice! Heerlijk.

Tarangire wildpark Tanzania - De beroemde boabab boom

4.2 Olifanten “speelkwartier”

In alle wildparken in Tanzania ga je verrast worden! In Tarangire hebben we de safari jeep wel 45 minuten op een plek gehad om het olifanten speeluurtje mee te maken. Tarangire geniet bekendheid vanwege de grote olifantenpopulatie. Het schijnt de grootste populatie in Tanzania te zijn. Tijdens het droge seizoen zijn grote kuddes olifanten op zoek naar water. En als ze dat eenmaal gevonden hebben, is het speelkwartier geopend. Stampvoetend en spelend in het water. Het was jammer voor andere dieren zoals zebra’s, want die moesten toch echt even wachten. Totdat de olifanten waren uitgespeeld!

Een olifant drinkt water in Tarangire wildpark Tanzania

Conclusie: Alle wildparken in Tanzania zijn mooi

Goed, als conclusie wil ik eigenlijk alleen maar zeggen. Elke safaridag is nieuw. Elke safaridag is uniek. Natuurlijk, als je maar een locatie mag uitkiezen is het 100% de Serengeti. Maar ook hier heb je meerdere dagen nodig om te genieten van al het moois. Deze combinatie van vier wildparken in Tanzania geeft je een uniek en compleet beeld van al het moois in Noord-Tanzania. Dus als je de kans hebt: Bezoek gewoon al deze prachtige wildparken. Wij werden elke dag weer verrast!

Klik hier voor al onze artikelen over tanzania

Bekijk ook: Deze reisvideo laat je de mooiste Sergengeti ervaringen zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.