Hawaii is de plek om een wandeling over actieve vulkanen te maken. Daarvoor moet je het Hawaii Vulcanoes National Park bezoeken.

Actieve vulkanen Hawaii

Hawaii Vulkanen Halemaumau Krater Lavaspetters
In het Hawaii Vulcanoes National Park op Big Island Hawaii vind je twee van ’s wereld meest actieve vulkanen: Kilauea en Mauna Loa. Binnen rijafstand van elkaar. De perfecte plek om vulkanen te bezoeken dus. Niet zonder gevaar. Op de kaart die we van het park krijgen alvast een waarschuwing: “High amounts of sulfur dioxide gas may be present in areas of the park”. Je bent dus gewaarschuwd als je dit park bezoekt.

Lees ook: Wandelen naar Diamond Head Crater Honolulu

Doen in het Vulcanoes National Park Hawaii

Waarschuwingsbordje Hawaii Vulkanen Nationaal Park
De vulkanen in Hawaii zijn dus actief. Toen wij er waren, waren delen van het park afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Om een gevoel te krijgen van de vulkanisch geweld, kun je verschillende dingen doen in het Hawaii Vulcanoes National Park. Bij ieder Nationaal Park krijg je trouwens een uitstekende overzichtskaart. De hieronder genoemde punten kun je dus eenvoudig zelf vinden.

1. Loop om een vulkanische krater heen

Kilauea Iki Krater Hawaii
De meest indrukwekkende beelden krijg je als je om een vulkanische krater loopt. Wij lopen langs de Kilauea Iki Krater. De kleine stoompluimpjes kun je goed zien beneden. Je merkt hier goed dat de aarde nog constant in beweging is. Een andere bekende krater is de Halemaumau Krater. Daar zie je af en toe lava spetteren (foto helemaal bovenaan deze pagina).

Lees ook: De beroemde Kona koffie groeit op vulkanische grond

2. Bezoek de lavatunnel

Thurston Lava Tube Lava tunnel Hawaii
Ook leuk is een bezoek aan de Thurston Lava Tube. Een tunnel die gevormd de lavastromen. Een wandeling van een paar minuten, want zo groot is de tunnel niet.

3. Loop over een vulkaanlandschap

Devastation Trail Hawaii Vulcanoes National Park
Of je over een krater mag lopen, hangt van de omstandigheden af. Voor het wandeling over miljoenen kleine lavasteentjes is de Devastation Trail leuk om te lopen. En ondanks dat je denkt dat hier onmogelijk wat kan groeien, komen er toch planten door.
Bloemetjes op vulkanisch landschap Hawaii

Blijf in dit park netjes op de paden. Je kunt zomaar in een stomend kratertje terecht komen

4. Neem een ‘stoombad’

Stoombad Vulkanen Hawaii
De hete ‘Steam Vents’ zijn niet te missen als je het park binnen komt met je huurauto. De perfecte plek voor een stoombad ­čśë

5. Bekijk lavastroom bij vulkanen Hawaii

Lavastroom Vulkanen Hawaii 2016
Als je geluk hebt, kun je op Hawaii ook een actieve lavastroom bekijken. Toen wij er waren (in 2016) was er een lavastroom druk bezig om de zee te bereiken. Wij hadden het beeld boven. Enkele weken later was dit het beeld:

Lees ook: Bijzonder zwart lavastrand Hawaii

Zou je dit explosieve vulkanische gebied ooit willen bezoeken?

5 REACTIES

  1. Dit staat nog heel hoog op mijn verlanglijst! Een bezoek aan Hawa├» ├╝berhaupt! Vooral het bekijken van die actuele lavastroom lijkt me geweldig. Wij zagen van die lavatunnels in Australi├ź, heel bijzonder.

  2. […] Ana betekent grot. Drie makkelijk te bezoeken grotten zijn Ana Kai Tangata, Ana Te Pahu en Ana Te Pora. Het zijn een soort vulkanische buizen waar je in kunt wandelen. De grot Ana Te Pahu is daar een goed voorbeeld van. Dit buizenstelstel is 7 kilometer lang. In de volksmond heet het de bananengrot vanwege alle bananenplanten (zie foto hierboven). Indrukwekkend. Het deed me een beetje denken aan de lavatunnels die we in Hawaii bezochten. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.