Kun jij de vijf kleinste landen van Europa al van je lijstje strepen? Gastblogger Jeffrey zet ze voor ons op een rijtje. Van “groot” naar klein. De kleinste dwergstaat is slecht 0,5km² groot. Weet jij al welke het is?

5. Malta (316km²)

Kleinste landen van Europa Malta
Vlak onder de laars van Italië ligt één van de grotere dwergstaten van Europa, Malta. Op het kleine eiland is van alles te beleven, van het bruisende nachtleven tot waanzinnige rotsformaties en van de drukke stad tot de relaxte stranden. Welke tijd je naar Malta reist maakt dan ook niet uit, er is altijd wat te beleven. De hoofdstad Valletta is een historisch stadje met barokke architectuur, oude stadsmuren en met een spectaculair uitzicht over de Middellandse Zee. Ook Mdina is een historisch stadje, maar weer totaal anders dan Valletta.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Malta, de Azure Window, stortte in na een zware storm

Toch niet zo’n cultuursnuiver? Ga dan lekker flaneren op de boulevard tussen Sliema en San Giljan. Hier kun je neerstrijken op de vele terrassen en stranden. Voor wat meer rustige plekjes op Malta kun je naar het buureiland Gozo gaan. Hier was de Azure Window te bekijken, deze bezienswaardigheid is inmiddels ingestort na een zware storm. Toch is er nog genoeg te beleven bij de nummer 5 van de lijst van de landen van Europa.

4. Liechtenstein (160km²)

Kleinste landen van Europa Liechtenstein
Liechtenstein ligt middenin de Alpen en wordt ingesloten door Oostenrijk en Zwitserland. Naast dat het een belastingparadijs is, is het ook een paradijs voor natuurliefhebbers. Het bergachtige landschap trekt dan ook vele wintersporters en wandelaars aan. Naast de natuur kun je ook voor de cultuur terecht in Liechtenstein, maar verwacht hier niet te veel van. De hoofdstad Vaduz is een klein, romantisch dorpje middenin de bergen. Hier kun je onder andere het slot Vaduz en de kathedraal van Vaduz bezichtigen.

Doen in Zwitserland: Doe de hoogte bungeejump van Europa!

3. San Marino (61km²)

Kleinste landen van Europa San Marino
Ongeveer 2 uur rijden van Bologna of Florence vindt je de dwergstaat San Marino. San Marino met, jawel, de hoofdstad San Marino, ligt middenin het berggebied de Apennijnen. Hoewel de meeste dorpjes in het land niet heel veel voorstellen, is de hoofdstad een must-see. Vanaf de voet van de bergtop waarop het stadje is gebouwd rij je slingerend steeds verder omhoog.

De hoofdstad van San Marino is heel verrassend San Marino.

Zodra je bij de stadspoorten uit de auto of bus stapt, waan je je in een andere eeuw. In de ommuurde stad vind je diverse historische kerken, kloosters, pleinen en paleizen. De drie torens van San Marino vormen het belangrijkste nationale symbool van de dwergstaat. Het uitzicht vanaf de torens over het gehele land is waanzinnig. Het is dan ook absoluut de moeite waard een bezoekje te brengen aan deze dwergstaat.

2. Monaco (2km²)

Kleinste landen van Europa Monaco
Een dagje wanen in het leven van de jetset? Ga dan naar het op één na kleinste land ter wereld, Monaco. Monaco ligt aan de kust van de Middelandse Zee, aan de voet van de Alpen. Monaco ligt omsloten door Frankrijk en ligt ook vlakbij Italië. Hoewel het land maar 2km² is kun je er genoeg doen, zolang je maar een volle portemonnee mee neemt.

Dure auto’s, dure boten… kijk je ogen uit in Monaco

Ga gokken in het Monte Carlo, bezoek de Grand Prix in het Formule 1 autoracen of loop de oude vestingstad Monte Ville binnen. Toch wat minder te besteden? Kijk dan je ogen uit in de havens van Monaco met de vele super-de-luxe jachten, zoals in Port Hercule.

1. Vaticaanstad (0,5km²)

Bezienswaardigheden Vaticaanstad zonder wachtrijen
Het kleinste land ter wereld is Vaticaanstad. Vaticaanstad is een enclave in Italië en wordt omsloten door de stad Rome. Het staatshoofd van het land is de paus, die woont in het Apostolisch Paleis. Elke zondag is de paus in het openbaar te zien vanuit het raam van zijn werkkamer op de bovenste verdieping van het paleis, het tweede raam rechts. De paus bidt dan en geeft een korte uitleg bij het gebed of bij actuele gebeurtenissen.

Met slechts 0,5km² het kleinste land ter wereld. Een bezoek aan de Sixtijnse Kapel is als je in Vaticaanstad bent een must!

In het paleis bevindt zich ook de Sixtijnse Kapel waar verschillende fresco’s van Michelangelo te vinden zijn. Cultuurliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Het Apostolisch Paleis ligt aan het Sint-Pietersplein en ligt naast de Sint-Pietersbasiliek. De basiliek behoort tot een van de grootste van de wereld. Je vindt er onder andere een crypte met praalgraven van verschillende pauzen. Het plein en de basiliek zijn dan ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Even tot rust komen van alle indrukken? Breng dan een bezoekje aan de Vaticaanse Tuinen.

Lees ook: Vaticaanstad zonder wachtrijen

Heb jij al landen van dit lijstje ‘kleinste landen van Europa’ bezocht? En zo ja: Welke?

4 REACTIES

 1. Zalige blogpost! Ik heb er al twee van de vrij gedaan. Namelijk Vaticaanstad en Malta. Die drie andere moet ik toch ook eens bezoeken lijkt mij!

  Btw, je hebt echt superleuke foto’s gemaakt in dit artikel. Goed gedaan!

  Groetjes
  Fred

 2. Alleen Malta (2x) en Vaticaanstad. Monaco wilde ik vanuit Nice doen, maar helaas had ik veel regen toen.
  Ook was ik in Andorra, is dat niet kleiner dan Malta? Bij Malta hoort immers ook Gozo nog (waar ik ook 2x geweest ben).
  En Luxemburg heb ik ook bezocht. Best veel kleine landjes dus eigenlijk.

 3. Andorra is 468km2 heb ik even nagezocht. In de 316km2 van Malta is naast Gozo, Malta ook nog eiland Comino meegenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.