Bogota is de hoofdstad van Colombia. Een rauwe stad waar religie, graffiti en musea hand in hand gaan. Vijf keer doen in Bogota Colombia.

Wat te doen in Bogota

Doen in Bogota uitzicht Monserrate
Onze eerste aanraking met Colombia was Bogota. We kwamen ’s avonds aan. Werden door het hostel opgehaald van het vliegveld. Op het plein voor het hostel in de oude wijk La Candelaria stond het vol met politie. Advies voor het avondeten. Ga alleen met wat geld naar buiten. Laat alle waardevolle spullen achter in de kamer. Geen allerbeste eerste indruk. Overdag minder politie en dan is het prima vertoeven. Bovendien is Bogota een stad waar genoeg te doen is: Van gratis musea tot een klooster op grote hoogte met een prachtig uitzicht over de stad (zie foto boven).

Bogota is een rauwe stad, maar er is genoeg te zien en te doen!

Tips voor je verblijf in Bogota

Enkele tips vooraf om het meeste uit je stedentrip te halen in Bogota.

Tip 1: Kies voor een weekendverblijf. Probeer in het weekend Bogota te bezoeken. Vooral zondag is de ideale dag om Bogota te bezoeken. Het goudmuseum is dan gratis en klooster Monserrate is gezellig druk met Colombianen.
Tip 2: Locatie hotel. De wijk La Candelaria is een goede uitvalsbasis voor alle bezienswaardigheden in Bogota.

Andere citytrips in Colombia

5Bezoek het goudmuseum Museo del Oro op zondag


Zondag Bogota bezoeken dus, want dan is het goudmuseum gratis. Wel drukbezocht, maar je kunt toch redelijk rustig de collecties bekijken. Ik vond het Boteromuseum overigens leuker, maar het goudmuseum mag je zeker niet overslaan. Het is namelijk de populairste bezienswaardigheid van heel Colombia met meer dan een half miljoen toeristen per jaar. In de collectie onder andere de grootste verzameling gouden artefacten ter wereld. Van gouden maskers (zie foto boven) tot een gouden bootje. Je ziet het allemaal in het goudmuseum.

4Bezoek Plaza de Bolivar


Simon Bolivar staat in Latijns-Amerika bekend als El Libertador (De Bevrijder). Hij heeft Colombia bevrijd van de Spaanse bezetter. Hij voerde de nationalisten aan en waarmee hij in 1814 Bogota veroverde. Het plein heette eerst Plaza de Mayor (zoals het grote plein in Villa de Leyva, na de onafhankelijkheid heette het ‘La Plaza de la Constitución’. En sinds 1846 Plaza de Bolivar. Volgens de Spaanse website over Bogota heeft het plein ‘más historia que palomas’. Kortom: Meer geschiedenis dan duiven. En er zijn genoeg duiven zoals je op de foto kunt zien 😉 Zeker dus even bezoeken.

3Bezoek het museum van Botero


Op loopafstand van Plaza de Bolivar ligt het Boteromuseum. Het museum is elke dag open (behalve op dinsdag). De toegang is gratis. De naam van kunstenaar Botero is onlosmakelijk met Colombia verbonden. Het museum heeft veel van zijn beroemde werken tentoongesteld. Zoals je hierboven bijvoorbeeld zijn versie van de Mona Lisa kunt zien. Maar ook veel sculputeren. Het thema is duidelijk: Dikke versies van mensen en dieren. Volgens de overlevering kwam hij op deze stijl toen hij een mandolin tekende en het geluidsgat te klein maakte, daardoor zag het instrument er groot uit. Hoe dan ook: Deze ‘Boterisme’-stijl maakte hem wereldberoemd. Een bezoek aan dit museum mag dan ook niet ontbreken. Voor de liefhebber is er in Medellin overigens een groot Boteroplein.

2Doe de gratis graffititour


De gratis graffititour is aanrader. Want Bogota heeft wel wat met kunst. Dit keer, in tegenstelling tot het Boteromsueum en het goudmuseum, een buitenmuseum. Elke muur is namelijk een canvas. Via de Bogotá Graffiti Tour kun je al het mooist bekijken. Het startte in 2011 toen twee straatkunstenaars van buiten Colombia besloten de unieke kunstscene van Bogota te delen en lokale kunstenaars te helpen promoten bij een breder internationaal publiek. En elke graffititour is anders, want de overheid haalt regelmatig graffiti weg.

Lees ook: Prachtige foto’s van de mooiste graffiti in Bogota

1Beleef Bogota op grote hoogte: Klooster Monserrate


Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Bogota. Een tripje naar het klooster op Monserrate. De Monserrate is de bekendste heuvel rondom de Colombiaanse hoofdstad. Je kunt naar boven lopen naar het klooster op deze 3152 meter gelegen berg. Maar je kunt ook met een treintje naar boven. In het weekend is het slechts 11,000 COP (zo’n 3/4 euro) voor een retourtje. Doen dus. Te meer omdat de Lonely Planet aangeeft dat je doordeweeks beter niet zelf naar boven kunt lopen in verband met de veiligheid.

Daar boven op die berg kun je heerlijk lunchen. Heb je een prachtig uitzicht over Bogota en kun je zelfs nog een kerkdienst meepakken. Een bijzondere plek dus.

Meer lezen over Colombia? Bekijk alle blogs over Colombia!

Wat zou jij willen doen in Bogota?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.