Verblijf op een koffieboerderij in koffieland Colombia. De manier om koffieland Colombia te leren kennen. En dat allemaal onder het genot van onbeperkt gratis koffie. De regio Zona Cafetera net onder Manizales is de perfecte plek om dit te doen en tegelijkertijd alles over Colombiaanse koffie te weten te komen.

Vooraf: Verblijven op een koffieboerderij Colombia

Door de koffievelden Hacienda Venezia Colombia
Colombia is een van de grootste exporteurs van koffie. In de Zona Cafetera zijn meerdere opties voor een verblijf op een koffieboerderij. Slapen op een finca (boerderij) tussen de koffieplanten. Een unieke belevenis voor de echte koffieliefhebber. De plek waar wij zaten is waarschijnlijk moeilijk te overtreffen. Prachtige kamers, midden tussen de koffieplanten en inclusief een mooi zwembad. De koffietours zijn dan letterlijk op loopafstand. En het mooiste: Gedurende je verblijf gratis koffie! Waar? Hacienda Venecia.

Na je je tweede of derde gratis koffie loop je van je kamer zo naar de koffietour!

Slapen op een koffieboerderij Hacienda Venecia Colombia bed
Waar je moet zijn? Wij sliepen in Hacienda Venecia. Neem dan wel de luxe kamers met in de hal de eetkamer. Met een zwembad voor de deur. Er is namelijk ook een gedeelte met een soort hostel. En ja, als je op een koffieboerderij slaapt, doe het dan wel gelijk goed 😉

Lees ook: Drink Kona Koffie op Hawaii!

Hacienda Venecia: Hoe kom je er?

Hacienda Venecia Colombia
Hoe kom je in Hacienda Venecia. Vanaf Medellin (doe daar vooral de Pablo Escobar tour!) namen we voor 8,000 Colombian Pesos een taxi naar Terminal Zuid. Vanaf daar gaan bussen naar Manizales. Zo’n bus van een 37,000 COP doet er zo’n 6 uur over naar de Terminal van Manizales. Vanaf daar pakten we een taxi. Je kunt je echter ook laten afzetten bij een brug vanaf de Terminal. Dan is het goedkoper, je leest er meer over op de website van Haciënda Vencia.

Gratis koffie!

Honesty Bar Hacienda Venecia Colombia
Bij Haciënda Venecia drink je onbeperkt gratis koffie. Er is ook een ‘honesty bar’ (eerlijkheidsbar). Daar drink je rum, maar ook het lokale aguardiente. Allemaal voor zeer schappelijke prijzen. In de ochtend wordt er vers ontbijt voor je gemaakt. In de avond kun je genieten van een heerlijk diner (ook voor vegetariërs).

De koffietour

Koffietour David Hacienda Venezia Colombia
Een rondleiding over de koffievelden is natuurlijk min of meer een verplichting als je bij Hacienda Venecia slaapt. In de tour van ruim 2/3 uur krijg je een rondleiding over de koffieboerderij en veel koffiegeschiedenis. Dat de koffieplant vanuit Ethiopië over de wereld is gegaan. Inmiddels is de koffieplant dus ook in Colombia ingeburgerd. En door het ideale klimaat kunnen ze heel het jaar door oogsten. De koffie in Colombia zogenaamde ‘groene koffie’ met grasachtige, aardse smaken.

De Zona Cafetera is bijzonder, want ze kunnen hier het hele jaar door oogsten

Van koffieplant naar koffieboon

Koffieplantjes Hacienda Venezia Colombia
Uit een koffieboon (zie foto boven) komt gewoon weer een koffieplant. Met zo’n koffieplant doen ze zo’n 15 jaar. Dan wordt er een weer nieuwe geplant. De oude laten ze dan zitten om erosie tegen te gaan. De koffieboon (zie foto onder) kun je overigens rauw gewoon eten, maar uiteindelijk zal het groene Colombiaanse koffieboontje eerder geroosterd worden. Licht geroosterd meer zure tonen. Medium geroosterd meer chocolade en bittere tonen.
Van boon (boven) tot groene boon

Kwaliteitsverschil in koffiebonen

Grade 3 koffie
Tijdens de rondleiding op de koffieboerderij kun je ook goed zien dat er verschil zit in koffieboonkwaliteit. Hierboven op de foto zogenaamde grade 3 koffie. Op de foto hieronder de grade 1 koffie. Ja, dat weet ik wel voor welke koffieboon ik zou gaan.
Grade 1 koffie

Koffieboerderij in actie

Koffieboonschiller in actie
Op de koffieboerderij wordt natuurlijk gewoon werkt. Hier een man die de koffiebonen schilt, zodat er mooie koffieboontjes overblijven. Natuurlijk hoort het proeven er ook bij. Al met al een zeer complete rondleiding. En daarna loop je weer lekker terug naar je slaapplek met zwembad. Heerlijk relaxed en nog wat geleerd ook.

Lijkt het je wat? Slapen op een koffieboerderij en zo alles leren over koffie?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.