Als je als wielrennende fietstoerist in Nederland wat hoogtemeters wilt maken, is Zuid-Limburg een goede eerste stap. Lus 3 van de Amstel Gold Race is dan een goede manier om de Limburgse heuvels beter te leren kennen!
Bucketlist voor de fietstoerist: Amstel Gold Race fietsen
Als wielrenner in Zuid-Holland kan ik kiezen uit genoeg mooie routes. Denk aan een route langs de Kinderdijk inclusief leuke stops (bijvoorbeeld bij Koffie in de Molen). Maar dat is erg vlak, daar heb je geen standje ‘koffiemolen’ op je fiets voor nodig. Als je op zoek ben naar heuvels kom je als fietstoerist al snel uit bij de Limburgse heuvels. En dan is de link met het parcours van de Amstel Gold Race snel gemaakt.
Het parcours van de Amstel Gold Race bestaat in totaal uit 3 lussen. Iedere lus gaat door een ander deel. In lus 3 zit de beroemde Cauberg en exclusief voor deze route: De Eyserbosweg en de Keutenberg.
Natuurlijk zijn er mogelijkheden de hele Amstel Gold Race georganiseerd te rijden als fietstoerist (verschillende routes, langste zo’n 240 kilometer) en is jaarlijks Limburgs mooiste (verschillende routes). De Amstel Gold Race route bestaat uit drie lussen. Lus 1 van 77,33 kilometer (hoogtemeters: 648), lus 2 van 109,78 kilometer (hoogtemeters: 1732) en lus 3 van 76,57 kilometer (hoogtemeters: 1109). In deze blog leg ik uit hoe je de Amstel Gold Race deels zelf kunt fietsen, inclusief een Bed & Breakfast op de route van lus 3!
Zelf organiseren: Bike Bed & breakfast Brakke Berg op de route (lus 3)
Toen we eraan dachten om de Limburgse heuvels als wielrenners te bedwingen, was de eerste gedachte: Hoe zorg je dat alles goed gaat met de fietsen? Toen we in Les Eyzies gingen fietsen, hadden we geluk dat we de eigenaren kenden. De fietsen en fietsendrager worden dan veilig opgeslagen. In Limburg viel ons oog op de Bike B&B Brakke Berg, dat ligt langs de route van lus 3 en op zo’n 4 kilometer van startpunt Valkenburg.
Deze Bed & Breakfast, helemaal ingericht als een soort fietspaleis, heeft aan alles gedacht voor de sportieve fietser. Het belangrijkste: een bewaakte fietsenstalling met reparatieruimte en goede bedden. En ook niet onbelangrijk: pannenkoeken voor het ontbijt. Je kunt immers maar beter met een stevige portie koolhydraten op pad.
Het Bed & Breakfast is dus een prima startpunt voor verschillende routes. Op de website van Bike B&B Brakke Berg staan meerdere routes. Wij kozen voor lus 3 en voor onze route hebben we als begin- en eindpunt de B&B Brakke Berg ingesteld. Download hieronder de GPX-route van de Amstel Gold Race lus 3 met startpunt bij de B&B.
Onze ervaring: lus 3 van de Amstel Gold fietsen (76 kilometer)
Zoals gezegd fietsen we regelmatig in de regio Zuid-Holland. We fietsen dan stukken van rond de 50 tot 110 kilometer. Daarom dachten we vooraf dat Lus 3 van de Amstel Gold Race met 76 kilometer een goede keus was. Immers 76 kilometer met heuvels is anders dan 100 kilometer met. En in Lus 3 zitten beroemde heuvels (bergen) zoals de Cauberg en de Keutenberg (steilste punt 22%!).
De dag starten we met een cappuccino en een goede lading pannenkoeken in B&B Brakke Berg. We halen de fietsen uit de bewaakte fietsenstalling en dan is het tijd om te beginnen. Zoals gezegd rijden wij dus met de GPX-route. De lus 3-route staat goed aangegeven met bordjes, maar zonder route hadden wij denk ik wel wat afslagen gemist. Zonder bordjes trouwens ook.
Start route
Het eerste stuk van de route gaat richting Berg en Terblijt. Dat gaat nog niet heel steil omhoog. Goed om te beginnen, maar als je langs het bordje Berg fietst, heb je de ergste bergen zeker nog niet gehad. Het is lekker inkomen, want de steilste heuvels moeten op dat moment nog komen. Het is ook gewoon een mooie route, oordeel zelf maar aan de hand van de foto’s.
Daarna komen de eerste beklimmingen in zicht. De bosrijke beklimming van de Loorberg bijvoorbeeld. Dat zijn nog geen beklimmingen met stijgingspercentages van meer dan 10%. Dus ook hier nog een beetje inkomen. De eerste echte kuitenbijter voor ons was de Gulperberg.
Eerste kuitenbijter Gulperberg, gevolgd door Kruisberg en Eyserbosweg
De Gulperberg is slechts 600 meter, maar heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5% en op sommige stukken gaat het 14%. Een steil en zwaar klimmetje. Eenmaal boven staan er meerdere wielrenners met elkaar te praten: “Laten we gaan. Deze berg hebben we gehad, maar de zwaarste beklimmingen moeten nog komen.” Boven is de beloning een panoramisch uitzicht van Gulpen.
Soms is het maar beter om vooraf niet te weten hoe zwaar een beklimming is
Daarna volgen de beklimmingen van de Kruisberg en de Eyserbosweg. De Kruisberg is een kort relatief steil klimmetje. Het stuk op de Eyserbosweg vond ik achteraf het zwaarste stuk. We hadden op dat moment enkele lunchplekjes voorbij laten schieten (vol terras of geen zon). Dus met de wetenschap dat de “zware” jongens Keutenberg en Cauberg nog moesten komen, had ik deze klim even niet aan zien komen.
Soms is het maar beter om dat niet vooraf te weten en gewoon maar te gaan. Je moet dan maar even wegkijken op het moment dat je wordt ingehaald door een elektrische fietser. Die overigens op het zwaarste stuk moest afstappen, terwijl wij ons een weg naar boven harkten.
Voorbereiden op de Keutenberg
Viva La Vink! Lang Leve dit eetcafe op camping Vinkenhof. Aan de voet van de Keutenberg. Tijd om even wat te eten en te drinken voordat we de Keutenberg opgaan. Maar na wat eten moeten we er toch aan geloven. Alvast een tip vooraf: als je links afslaat richting het steilste stuk van de Keutenberg (22%) kan je als fietstoerist maar beter gelijk in de lichtste stand staan. Wij werden verrast door dit steile stuk dus moesten even omkeren om een nieuwe aanloop te nemen.
Dan is het een kwestie van naar boven stoempen. Want je wilt natuurlijk een ding voorkomen op zo’n berg: de walk of shame. En gelukkig is ons dat bespaard gebleven. De top gehaald en dan heb je eigenlijk het zwaarste wel gehad, alhoewel de Cauberg dan nog moet komen.
In Lus 3 zit exclusief de beklimming van de Keutenberg. De steilste helling van Nederland met 22%
Cauberg in Valkenburg
De Cauberg zit op het allerlaatste deel van de route. Volg gewoon de GPX-route door het centrum van Valkenburg om bij de voet van de Cauberg uit te komen. De laatste en misschien wel bekendste beklimming van Limburg. Die wil je als fietstoerist ook even van de bucketlist gevinkt hebben.
Ook weer rustig naar boven. Helaas niet aangemoedigd door omstanders. Sterker nog: door een bijdehandje op een elektrische scooter wordt er nog in je oor geschreeuwd: Dat kan sneller! Haha, echt kracht om boos te worden heb je toch niet, en voordat je het weet heb je ook de top (134 meter, wel wat anders dan de Kilimanjaro) van de Cauberg bereikt.
Kortom, een mooie route door de Limburgse heuvels die als Nederlandse fietstoerist zo op de bucketlist kan!
Zat toevallig gisteren te denken wanneer komt er weer een mooi verhaal van deze wereldreiziger. Fijn weer wat over jullie te lezen. Wens jullie nog vele mooie tochten dit jaar.
Bedankt! En ja, het blijft toch een beetje ‘zoeken’ naar mooie reisverhalen. Voor de zomer staat nu Italië op de planning 🙂 Misschien eens wat verhalen over Italië vorig jaar erbij pakken.