Het vogelbekdier, de Tasmaanse duivel, maar natuurlijk ook de kangoeroe. Op het Australische eiland zijn veel wilde dieren te vinden. Gastblogger Jeffrey heeft ze overzichtelijk in een top 10 gezet. Inclusief de plekken waar jij ze ook kunt spotten!

Aankomst op Tasmanië

Ferry Tasmanië  ‘Do you have your passport with you?’ wordt er gegrapt bij aankomst in Devonport. Als je er bent geweest zou je zo denken dat het een apart land is, maar niets is minder waar; Tasmanië is een staat van Australië. Tasmanië werd bij toeval ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman in 1642. Hoewel hij op zoek was naar het vaste land van Australië kwam hij op Tasmanië terecht. Veel van de bezienswaardigheden in en om Tasmanië zijn dan ook naar hem vernoemd, met als kroonstuk de benaming van het gehele eiland naar deze beste man.

Zelf toch niet zo’n ontdekkingsreiziger? Neem dan een binnenlandse vlucht vanaf bijvoorbeeld Melbourne. Voor nog geen 100 euro sta je al binnen 2 uur op het eiland. Als je een roadtrip aan het maken bent door Australië en dus gebonden bent aan je voertuig kun je ook makkelijk de ferry nemen naar Tasmanië. De ferry vaart twee maal per dag (ochtend en avond) tussen Melbourne en Devonport. Je doet hier ongeveer 8 uur over en betaalt hier zo’n 200 euro voor (exclusief overnachting).

Top 10 dieren van Tasmanië: De plek om het vogelbekdier te spotten!

Top 10 dieren op eiland Tasmanië Van vogelbekdier tot Tasmaanse duivelMijn vriendin en ik waren een roadtrip aan het maken door Australië en namen dus de ferry naar Tasmanië. Het eiland kent een unieke cultuur, maar bovenal natuur en wildlife. De helft van het eiland is dan ook aangemerkt als beschermd natuurgebied door UNESCO. Veel van de wildlife komt (bijna) niet ergens anders ter wereld voor. Zo ook de nummer 1 van deze top 10; het vogelbekdier.

1. Het vogelbekdier

Het vogelbekdier op Tasmanië AustraliëPerry; het vogelbekdier van de tekenfilmserie Phineas & Furb, wie kent hem niet? Het vogelbekdier is een van de bijzonderste dieren ter wereld. Het heeft de snavel van een eend, de romp van een mol en de staart van een bever. Wetenschappers dachten dan ook bij de eerste vondst van het vogelbekdier dat lichaamsdelen van deze dieren aan elkaar waren gezet. Samen met de echidna (nr. 8) is het vogelbekdier het enige zoogdier ter wereld dat eieren legt.

Het vogelbekdier komt alleen voor in het oosten van Australië, Kangaroo Island en Tasmanië. Ze zijn te vinden in stromende rivieren en meren. Het vogelbekdier brengt ongeveer de helft van de dag door in ondergrondse tunnels langs de oevers hiervan. Als zij in het water zijn duiken zij naar de bodem om voedsel te vinden. Bij bovenkomst is het moment om ze te spotten. De beste tijd om ze te spotten is in de vroege ochtend of de namiddag. Langs de wateren van Latrobe zagen we binnen 5 minuten maar liefst drie vogelbekdieren. Later hoorden we via het Visitor Centre dat wij het lot uit de loterij hadden gewonnen, omdat dit niet de normaalste zaak van de wereld is. Heb geduld, en je zult ze vinden.

Spots voor het vogelbekdier op Tasmanië:
– Latrobe (volg de rivier via Shale road richting Warrawee Forest Reserve);
– Lake St. Clair (Platypus bay);
– Fernglade Reserve;
– Stanley;
– Loongana (volg de Leven River);
– Waratah (het meer van de Waratah River).

Of je kunt het vogelbekdier van nog dichterbij zien in het Platypus House in Launceston.

2. De Tasmaanse duivel

Tasmaanse duivel close-up Tasmanië AustraliëOok de nummer 2 van deze lijst ken je misschien wel van een cartoonserie, namelijk Taz van de Looney Tunes; hoewel de echte Tasmaanse duivel er eigenlijk niet echt op lijkt. De eerste ontdekkingsreizigers op Tasmanië hoorden mysterieus geschreeuw, gehijg en gegrom uit de bosjes en gingen op verder onderzoek uit. Hier kwamen ze oog in oog te staan met dit hondachtige dier, met rode oren, grote kaken en scherpe tanden; die ze vervolgens de Tasmaanse duivel noemden.

De Tasmaanse duivel Tasmanië AustraliëDe Tasmaanse duivel leefde vroeger in heel Australië, maar is tegenwoordig alleen nog maar in Tasmanië te vinden. Ook hier wordt het dier bedreigd. Door een infectieziekte ontstaan in de jaren ’60 overlijden veel Tasmaanse duivels aan gezwellen rondom het hoofd. Hoewel het dier nog wel in het wild leeft, is het nog maar lastig ze in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. Tasmaanse duivels zijn in principe overal op Tasmanië te vinden, van de kust tot in de bergen. De grootste kans om ze in het wild te spotten is ’s nachts.

Spots voor de Tasmaanse duivel op Tasmanië:
– Tasmanian Unzoo (park);
– Bonorong wildlife park;
– Trowunna wildlife park;
– East coast natureworld (park);
– Devils at cradle (park).

3. De witte wallaby

De White Walliby Tasmanië AustraliëEen wallaby is niet een specifiek dier, maar is een soortnaam voor kleine kangoeroes. Op Tasmanië leeft wel een heel bijzonder soort wallaby, namelijk de witte wallaby. Een genetische fout in het DNA van deze wallabysoort zorgt ervoor dat de huid geen pigment meer heeft, en zo een wallaby ontstaat met een witte huid – oftewel een albino wallaby. Door het gebrek aan natuurlijke vijanden van de witte wallaby op het eiland waarop zij leven kunnen zij zich makkelijk voortplanten en houden zij zichzelf in stand.

Spots voor de witte wallaby op Tasmanië:
– Bruny Island (rondom Adventure Bay).

De witte wallaby is alleen op Bruny Island op Tasmanië te vinden.

4.De wombat

Wombat op Tasmanië AustraliëHoewel de wombat het grootste gravende zoogdier ter wereld is, en de koala liever hoog in de boom zit; zijn zij familie van elkaar. Ben je op zoek naar de koala op Tasmanië? Dan kun je lang zoeken. Hoewel zowel de wombat als de koala alleen in Australië voorkomen, leeft de koala niet op Tasmanië. Men denkt dat dit komt omdat het klimaat van Tasmanië niet optimaal is voor de groei van eucalyptusbomen, waar koala’s van leven. Je zult het op Tasmanië dan ook moeten doen met de wombat. Maar treur niet, door de korte pootjes en staart, het karakteristieke waggelen en het lieve uiterlijk is de wombat toch wel een van de schattigste dieren van Australië.

De wombat is op heel Tasmanië te vinden, van de kust tot in de bergen, maar heeft toch wel de voorkeur voor heidegebieden of open bosgebieden. Hier graven ze dan ook hun hollen om in te leven. De tunnels die ze graven kunnen wel tot 20 meter lang zijn en staan vaak in connectie met andere tunnels.

Spots voor de wombat op Tasmanië:
– Narawntapu national park;
– Cradle mountain;
– Maria Island (gegarandeerd).

5. De wigstaartarend

De wigstaartarend Tasmanië AustraliëDe wigstaartarend is de grootste roofvogel van Australië. Wij schrokken ons dan ook rot toen deze vogel vlak voor onze campervan daalde en weer omhoog vloog. De wigstaartarend kan zelfs een spanwijdte hebben van zo’n 2,5 meter. Hoewel de vogel veelal van al dode dieren eet, komt het ook weleens voor dat een levende prooi gevangen wordt. Meestal gaat het hier dan om andere kleine vogels, reptielen, konijnen, maar soms ook zelfs schapen of kangoeroes.

De vogel leeft in grote nesten in bomen in verschillende gebieden, zoals kale vlaktes, bossen en bergen. De wigstaartarend heeft dus geen specifiek leefgebied.

6. De kleine pinguïn

De kleine pinguïn leeft op meerdere gebieden in Australië en Nieuw-Zeeland, maar zijn ook te vinden in Chili. De kleine pinguïn is zoals de naam al een beetje onthult, de kleinste pinguïnsoort ter wereld.

De pinguïns leven overdag met name in zee. Bij schemering komen ze langzaam het land op om richting hun nest te gaan. Hierbij komen ze met name in groepjes het land op, zodat er meer zicht is op gevaar. Als er wat wordt opgemerkt gaan zij snel weer terug het water in. Zordra de kust veilig is rennen zij de duinen in richting hun nesten.

Pingu N!

Spots voor de kleine pinguïn op Tasmanië:
– Bruny island (the Neck);
– Bicheno;
– Low head;
– Lilicoe beach;
– Bonnet island;
– Burnie;
– Stanley.

7. De Australische zeehond

Australische zeehond Tasmanië AustraliëDe Australische zeehond is de grootste van zijn soort. Mannetjes kunnen wel tot zo’n 400 kilogram wegen en 2,5 meter groot zijn. Met hun sterke zwemvliezen jagen ze door het water op zoek naar voedsel. Ze voeden zich met diverse soorten vis, maar ook octopus en inktvis. Soms maken ze zelfs gebruik van de netten van vissers om hun maaltje binnen te halen.

De Australische zeehond is te vinden langs de zuidkust van Australië en rondom de wateren van Tasmanië. Het is de meest voorkomende soort zeehond in dit gebied.

Spots voor de Australische zeehond op Tasmanië:
– Bass Strait.

8. De echidna

Echidna op Tasmanië AustraliëDe echidna wordt ook wel de kleine miereneter genoemd. Het dier eet dan ook met name mieren en termieten en likt deze op met zijn wel 15 centimeter lange tong. Hoewel de echidna op een gewone egel lijkt, zijn er toch wel een aantal afwijkingen. Samen met het vogelbekdier (nr. 1) is de echidna het enige zoogdier ter wereld dat eieren legt. Ook heeft de echidna een zeer lage lichaamstemperatuur, waardoor het veel kenmerken van een reptiel weg heeft. De echidna is erg verlegen en bij het minste geluid duikt het dier ineen. Zodra het ‘gevaar’ over is loopt het beestje weer langzaam verder.

Echidna’s leven overal in Australië en Nieuw Guinea. Ze komen met name voor in droge open gebieden en bossen.

9. De gevlekte buidelmarter

De gevlekte buidelmarter bonorong wildlife parkDe gevlekte buidelmarter is een kleine carnivoor. Hij is dan ook een goede jager. Hoewel de gevlekte buidelmarter zelf al niet heel groot is (70 centimeter), jaagt hij makkelijk op dieren als ratten, reptielen en insecten en zelfs op possums en wallabies. Ook jagen zij van tijd tot tijd op vogels en hun eieren. De gevlekte buidelmarter gaan een gevecht met bijvoorbeeld de Tasmaanse duivel (nr. 2) om voedsel dan ook niet uit de weg.

Het dier is te vinden in het oosten van Australië en Tasmanië. Gevlekte buidelmarters houden van een kouder klimaat en komen dan ook met name voor in kustgebieden en het regenwoud. Omdat de gevlekte buidelmarter een nachtdier is zal je het dier niet snel tegenkomen.

Spots voor de gevlekte buidelmarter op Tasmanië:
– Bonorong wildlife park.

10. De kangoeroe

Kangoeroe met baby Tasmanië AustraliëHét dier van Australië mag natuurlijk ook op Tasmanië niet ontbreken; de kangoeroe. De naam kangoeroe betekent ‘grootpotigen’, waar kangoeroes over beschikken. Met hun achterpoten zijn kangoeroes in staat grote sprongen te maken, van soms wel 3 meter hoog en 10 meter ver. Hoewel er verschillende soorten kangoeroes zijn, kunnen sommige soorten wel 2 meter groot worden. Vrouwelijke kangoeroes hebben een buidel waar hun jongen in geboren worden en opgroeien. Na een tijdje kunnen de jongen op eigen ‘poten’ staan, maar gaan nog regelmatig de buidel van de moeder in om te drinken.

Kangoeroes komen van origine voor in Australië en Nieuw-Guinea. Ze houden van open bossen en graslanden.

Spots voor de kangoeroe op Tasmanië:
– Narawntapu national park;
– Mt William National Park;
– Maria Island.

Kangoeroe Tasmanië AustraliëWij gingen voor het spotten van de Tasmaanse duivel naar het Bonorong wildlife park. Ook hier vind je een groep kangoeroes. Bij de ingang krijg je hiervoor een zakje eten om ze te voeren. Hoewel het een leuke ervaring is, kan het ook best intimiderend zijn als zo’n groep kangoeroes op je afkomt – waarvan sommigen inderdaad 2 meter lang zijn en schoppend tegen je benen omdat ze eten willen.Klik hier voor al onze artikelen over australie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.