De Gouden Driehoek (New Delhi, Agra en Jaipur) is de perfecte manier om Noord-India te ontdekken. In deze top 10 bezienswaardigheden Noord-India deel ik de mooiste plekken.

Top 10 bezienswaardigheden Noord-India

Taj Mahal Reizen over de Wereld bezienswaardigheden Noord-India
Noord-India, wat was je mooi. Een weekje door Noord-India is een prikkeling voor al je zintuigen. Ja, ‘slechts’ een weekje. Over het hoe en waarom lees je in ‘Een week naar India: Hoe doe je dat?’. Het was in ieder geval lang genoeg om een mooie top 10 bezienswaardigheden Noord-India te maken. En dan moest er hier en daar zelfs nog wat sneuvelen. Want nog meer tips voor Noord-India lees je in mijn top 10 bezienswaardigheden New Delhi.

Hier volgt de top 10 bezienswaardigheden Noord-India.

10. Jantar Mantar observatorium, Jaipur

Jantar Mantar observatorium klok Jaipur Narivalaya Yantra
Jantar Mantar staat in Jaipur. Het is de grootste astronomische observatieplaats ter wereld. Jantar Mantar werd gebouwd in het begin van de 18e eeuw. Het ongeveer twintig instrumenten. De Jantar Mantar is een soort ‘speeltuin’ die door een prins (Jai Sing II) aan het einde van de Mogol-periode werd aangelegd. De Huyuman’s Tombe in New Delhi (nummer 5 op de lijst) en de Taj Mahal (nummer 1) zijn ook voorbeelden van de Mogol-architectuur. In het observatorium staan instrumenten van prins Jai Singh II om astronomische posities met het blote oog te zien. Ze waren voor die tijd erg innovatief.

In Jaipur staat grootste gebouwde astronomisch observatorium ter wereld. De moeite waard om een keer te bezoeken. Wel handig om met een gids te gaan die je de werking van alle apparaten kan uitleggen.

De gids die ons meer kon vertellen, wist nu zelfs nog de actuele tijd van de instrumenten af te lezen. Zoals op de foto hierboven. Het instrument Narivalaya Yantra meet de lokale zonnetijd op de breedtegraad van Jaipur. Het is zeker de moeite waard om met een gids te gaan, maar je kunt ook een audiotour doen. Zoals gezegd: Je hebt gewoon informatie nodig hoe alles werkt, anders blijft het een bonte verzameling instrumenten. De Rasivalayas Yantra =is ook leuk om te bezoeken, een verzameling instrumenten van sterrenbeelden. Leuk om je eigen sterrenbeeld even te zoeken. Het zijn instrumenten die zijn ontworpen om de breedte- en lengtegraad van een hemellichaam te meten.
Rasivalayas Yantra sterrenbeeld leeuw Noord-India

9. De straatjes van Old Delhi

Rickshaw in Old Delhi
Old Delhi is een ommuurd deel van New Delhi en oorspronkelijk Shahjahanabad genoemd. Het bleef de hoofdstad van de Mughals tot het einde van de Mughal-dynastie en werd later Old Delhi door de Britten omgedoopt. Echt een oud deel van de stad. Vol kleine nauwe straatjes. Je kunt er doorheen lopen, maar je kunt ook in een Rickshaw (zie foto hierboven) gaan zitten en je ogen uitkijken.

Met een Rickshaw verken je de hectische straten van het oude Delhi en kijk je je ogen uit

Verdwaal in de straten van Old Delhi

8. Agra Fort, Agra

Agra fort met op achtergrond Taj Mahal
De Taj Mahal is natuurlijk het hoogtepunt van Agra. Maar onderschat het Agra Fort ook niet. Net als nummer 10 op de lijst een UNESCO World Heritage Site. Agra Fort is een historisch fort. Het was de belangrijkste residentie van de keizers van de Mughal-dynastie tot 1638. Toen werd de hoofdstad werd verplaatst van Agra naar Delhi. Het fort ligt ongeveer 2,5 km ten noordwesten van de Taj Mahal. Vanaf het Agra Fort heb je trouwens prachtig uitzicht op de Taj Mahal. Zie je het op de foto hierboven?

Het Agra Fort biedt een prachtig uitzicht op de Taj Mahal

Het fort is een ommuurde stad. Zo’n 4000 bouwers werkten er acht jaar lang dagelijks aan en voltooiden het in 1573. In Noord-India heb je veel van zulke bouwwerken. Ook het fantastische Amber Fort in Jaipur is daar een voorbeeld van. Opvallend is de architectuur met prachtige bogen. Je waant je gewoon even terug in de tijd.

Agra Fort bezienswaardigheden Noord-India

7. Bewonder de architectuur in New Delhi

architectuur New Delhi India gate bezienswaardigheden Noord-India
New Delhi heeft twee bijzondere bouwwerken die de inspiratie elders hebben gehaald. De Lotus-tempel (foto hierboven) doet natuurlijk sterk denken aan het Sydney Opera House. India Gate op de Arc de Triomphe (Parijs). India Gate is een herdenkingsmonument. India Gate bevat de inscriptie van 13.000 namen van het Britse leger, zowel Indiase als Britse mannen en officieren.

In New Delhi staan twee gebouwen die op andere gebouwen lijken. Eentje op de Sydney Opera House, de ander op de Arc de Triomphe!

De Lotus tempel is een sterk staaltje expressionistische architectuur. Een huis van aanbidding dat is ontworpen door de Iraanse architect Fariborz Sahba en voltooid werd in 1986. De Lotus-tempel bestaat uit zevenentwintig “bladeren” (met marmer beklede betonplaten). Bijzonder om de tempel uit verschillende hoeken op de foto vast te leggen.

architectuur New Delhi India Gate

6. Hawa Mahal (Palace of the Winds), Jaipur

Jaipur Hawa Mahal voor een week naar India op reis week reis
De Hawa Mahal. Ook wel het windpaleis. Het is een icoon van stad Jaipur. Het is en blijft echter een gevel. Wel een prachtige gevel overigens. De gevel heeft totaal 953 ramen en vijf verdiepingen. Ooit gebouwd door de Maharadja van Rajasthan. Zodat zijn vrouwen konden kijken naar de parades die op de straat langs kwamen. En dat allemaal zonder zelf gezien te worden. Je kunt hier overigens makkelijk langer blijven. Dan zie het drukke straatleven aan je voorbij trekken. Met op de achtergrond het prachtige windpaleis. Alleen niet zonder zelf gezien te worden.

Een bezoek aan het beroemde Hawa Mahal kan binnen 15 minuten

Jaipur Palace of the Winds windpaleis Noord-India

5. Humayuns tombe, New Delhi

Humayuns tombe inspiratie voor de Taj Mahal
De Humayuns tombe diende als de inspiratie voor de Taj Mahal. Dat kun je goed zien op de foto hierboven. In het gebied, gebaseerd op de Islamitische paradijstuinen, staan overigens meerdere tombes. Trek dus minimaal een paar uur uit voor een bezoek aan dit complex. De belangrijkste tombe is die voor Mogoel-keizer Humayun. De tombe werd 14 jaar na zijn dood gebouwd. Toen zijn zoon (Akbar) aan de macht was.

De zoon van Hamayun is Akbar. Akbar liet na de geboorte van prins Salim, zijn eerste zoon, de nieuwe hoofdstad Fatehpur Sikri bouwen.

Humayuns tombe New Delhi doorkijkje Noord-India

4. Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri overzicht gebouwen Noord-India
Fatehpur Sikri is een bijzondere stad. De stad werd gebouwd door Akbar (de zoon van Hamayun). Echter moest hij de stad in 1858 alweer verlaten vanwege een tekort aan drinkwater. Zonde voor hem, want het is een prachtige stad met schitterende details.

Enkele jaren na de bouw werd de stad alweer verlaten door een tekort aan water

De ideale tijd voor een bezoek aan Fatehpur Sikri is tussen de maanden november en februari. Het weer is dit deel van het jaar aangenaam met zonnige luchten en weinig regenval. Wij waren in februari in Noord-India en hebben alleen zonnige dagen gehad. Net als veel plekken in India is een bezoek met gids of audiotour aan te raden. Je krijgt dan veel mee van de historie van deze plek.

Indiase vrouw voor Fatehpur Sikri Noord-India bezienswaardigheden

3. Amber Fort, Jaipur

Amber Fort entree met olifanten
“Misschien vind ik het Amber Fort in Jaipur wel indrukwekkender dan de Taj Mahal”, aldus een van mijn reisgenoten. Een bezoek aan het Amber fort is samen met Taj Mahal waarschijnlijk het hoogtepunt op je lijstje bezienswaardigheden Noord-India. Om de ingang aan de top te bereiken, kun je bergopwaarts lopen, per olifant of per jeep. Eenmaal boven gekomen met onze jeep waande ik me even terug in de tijd. Het is echt alsof je in een film rondloopt. Zo komen toeristen op tientallen olifanten het grote plein van het Amber Fort opgelopen. Tsjah, er is veel te doen over ritjes op de olifant, maar eerlijk is eerlijk: Het is wel een prachtig gezicht.

Misschien wel indrukwekkender dan de Taj Mahal, aldus een van mijn reisgenoten

Het Amber Fort is echt een openluchtmuseum. Elke ruimte is weer prachtig. Van gedetailleerde muurschilderingen, bijzondere plafonds, prachtige poorten. In dit geval zeggen foto’s meer dan worden denk ik.

Amber fort plafond

Amber fort shootje

Olfanten Amber Fort

Amber fort muurschildering

2. Het eten in India

Eten in India - spiesjes
Eten en India zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Indiase keuken is echter vooral zeer divers. Probeer dus gewoon zoveel mogelijk uit. Iedere regio van India (Noord-Indiaas, Zuid-Indiaas, Oost-Indiaas en West-Indiaas) heeft zijn eigen kenmerken. Zo aten we in New Delhi bij een Zuid-Indiaas restaurant (zie nummer 8 op de lijst top 10 bezienswaardigheden New Delhi). In Noord-India voert tarwe de boventoon. Dus veel hoofdmaaltijden bestaan uit roti. Roti is brood gemaakt van tarwemeel, geroosterd boven een open vuur (net als bij naan). Dat wordt vaak aangevuld met groentegerechten van bijvoorbeeld linzen. Een groot deel van de maatschappij is namelijk vegetarisch is. Dat zie je ook aan de splitsing tussen vegetarische- en vleesgerechten op de meeste menukaarten.

Probeer ook vooral vegetarische gerechten uit in Noord-India! Een groot deel van de bevolking is namelijk vegetarisch. Ze zetten dus heerlijke vegetarische gerechten op tafel

Zei iemand daar boterkip? Want voor de niet-vegetariërs misschien wel het hoogtepunt als je het over Indiaas eten hebt. Probeer dus zeker boterkip uit bij een gespecialiseerd curryrestaurant. Boterkip werd in New Delhi ‘uitgevonden’. Lees bij de nummer 3 van de top 10 bezienswaardigheden New Delhi waar je de beste boterkip kunt eten.

Eet boterkip bij een curryrestaurant

Zelf boterkip maken: Maak heerlijke boterkip met dit recept

1. De Taj Mahal, Agra

Reizen over de Wereld voor de Taj Mahal Noord-India bezienswaardigheden
Verrassing! De Taj Mahal. Op nummer 1 van de bezienswaardigheden Noord-India. Wie had dat nou gedacht? Ik wel, want het is waarschijnlijk de reden om naar Noord-India af te reizen. Net als vele beroemde wolkenkrabbers heb je dit gebouw al honderd keer op foto’s gezien, maar in het echt is het allemaal net een stukje indrukwekkender. Geloof me!

Hoewel je de Taj Mahal al honderd keer hebt gezien op foto’s. Oog in oog met de Taj Mahal is het beeld nog indrukwekkender!

Het werd in 1632 in gebruik genomen door de Mughal-keizer Shah Jahan om het graf van zijn favoriete vrouw te huisvesten. Ze overleed na de geboorte van haar 14de kind! Kosten noch moeite werden gespaard voor de bouw. Geschatte bouwkosten omgerekend naar deze tijd? Minimaal 800 miljoen euro. En dat merk je als je door de Taj Ganj (foto hieronder) voor het eerst de Taj Mahal ziet. Resultaat is een prachtig symmetrisch gebouw dat door het gebruik van wit marmer een sprookjesachtige uitstraling heeft. Een beetje zoals Neuschwanstein, maar veel indrukwekkender! Kijk voor je bezoek nog even op de officiële website of er geen grote renovaties gepland staan. En kies voor een goede reistijd, want je wilt niet dat het regent. Door het witte marmer van de Taj Mahal moet de lichtval wel goed zijn. En of dat nou ’s ochtends is bij zonsopgang, ’s avonds bij zonsonderdag of gewoon overdag: De Taj Mahal is mooi op ieder moment van de dag!

Taj Ganj entree naar Taj Mahal Noord-India bezienswaardigheden

Taj Mahal vanaf Taj Ganj

Staat India nog op je bucketlist? Of heb je deze bezienswaardigheden Noord-India al eens gezien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.