De top 10 bezienswaardigheden Colombia. Een lijst met 10 hoogtepunten die de veelzijdigheid van dit prachtige land laten zien.

Top 10 bezienswaardigheden Colombia

Top 10 bezienswaardigheden Colombia
Een van de populairste blogs van reizen over de wereld is mijn top 20 bezienswaardigheden van Japan. Tijd dus om na 4,5 week reizen door Colombia ook lijstje van dit Zuid-Amerikaanse land te maken. Deze keer dus een top 10 van bezienswaardigheden Colombia. Een lijst van activiteiten die zo op je bucketlist voor Colombia kunnen. We zijn meer dan een maand in Colombia geweest, maar zelfs dan moet je keuzes maken. Dus bijvoorbeeld geen Cali of Tayrona National Park in dit lijstje. Maar wel een lijst boordevol inspiratie.

Deze lijst is naar mijn idee een combinatie van bijna al het moois dat Colombia op het ‘vasteland’ te bieden heeft. En we hebben het allemaal zelf met onze eigen ogen gezien. Naar mijn mening krijg je een goed beeld van Colombia als je alleen de top 5 van dit lijstje bezoekt. Van prachtige wandeltochten tot romantische steden. Van de meest bijzondere natuur tot alles leren over het exportproduct dat Colombia: Koffie. Op nummer zes staat ook nog tropisch eiland San Andres. Misschien niet de eerste bezienswaardigheid waar je aan denkt bij Colombia, maar wel erg bijzonder. Goed, tijd om naar de lijst te gaan. Hier komt zonder verdere introductie mijn top 10 bezienswaardigheden Colombia.

10. Beklim de Piedra del Penol voor het mooiste uitzicht van Colombia

Toegangskaartje Piedra del Penol Guatape Colombia
Vanuit Medellin kun je een dagtrip doen naar de Piedra del Penol. Ook wel bekend als El Peñón de Guatapé, de rots van Guatapé. De berg ligt in de Andes en ligt op het hoogste punt 2.135 meter boven zeeniveau. En het leukste is: Je kunt deze berg beklimmen. En daar boven op die berg? Daar heb je misschien wel het beste uitzicht van Colombia. Toegegeven, het uitzicht bij bezienswaardigheid nummer vier van deze lijst mag er ook zijn.

Mangobeer Piedra del Penol Guatape Colombia

TIP: Combineer een beklimming met de Piedra del Penol met een bezoek aan het kleurrijke dorpje Guatape

Je moet 740 traptreden naar boven klimmen en dan heb je een prachtig uitzicht. Boven op de rots kun je overigens ook genieten van een heerlijk mangobiertje, kun je souvenirs kopen of kun je gewoon even lekker zitten. Het is een ideale dagtrip van Medellin en bovendien kun je op dezelfde dag ook het kleurrijke dorpje Guatape bezoeken.

Lees verder: Beklim de Piedra del Penol voor het mooiste uitzicht van Colombia

9. Bezoek het historische dorpje Villa de Leyva

Suus door de straten van Villa de Leyva
Een bezoek aan Colombia is niet compleet zonder een bezoek aan een historisch dorpje. Gelukkig heeft Colombia op dat gebied genoeg keuze. Barichara, Guatape en Villa de Leyva zijn de dorpjes die wij bezocht hebben. Het mooie aan Villa de Leyva is dat je echt even onderdeel kunt zijn van het dorpse leven.

Villa de Leyva

TIP: Vanuit hoofdstad Bogota is Villa de Leyva een mooie vervolgstop. Het is zo’n 4,5 uur met de bus.

Vanuit Bogota nemen we dus de bus van 4,5 uur naar Villa de Leyva. Neem daar een hostel of hotel in de buurt van Plaza Mayor, het beroemde centrale plein van Villa de Leyva, en geniet van de rust. Het is redelijk ingericht op (Colombiaanse) toeristen. Dus: Genoeg lekker eten en drinken.

Lees verder: In het koloniale dorpje Villa de Leyva heeft de tijd stilgestaan!

8. Laat je verrassen door de graffiti in hoofdstad Bogota

Bogota graffiti tour - Fotografie
In hoofdstad Bogota is veel te doen. Maar het meest opvallende is toch wel alle graffiti die de stad rijk is. De burgemeester daar schijnt er niet zo’n fan van te zijn, maar bezoekers van de stad genieten natuurlijk gewoon van alle graffiti. Liefhebbers kunnen gelijk doorklikken naar de foto’s van alle prachtige streetart in Bogota. De graffiti in Bogota is constant in beweging. Sommige werken worden door de overheid weggehaald of er komen nieuwe bij. Via de gratis Bogota graffiti tour (voor uitleg bekijk je de informatie onder de videoreportage over de graffititour).

Bogota graffiti tour - Twee geliefden

TIP: Neem een hostel of hotel in de wijk Candelaria. Daar kun je graffiti op elke straathoek vinden.

Gratis genieten dus van alle graffiti. Nou ja, je mag na de excursie van ongeveer 2 uur natuurlijk wel een kleine tip achterlaten voor de gids. Want tijdens de tour word je meegenomen naar straatjes waar je zelf niet aan zou denken. Doen dus in Bogota!

Lees verder: Nog meer doen in de hoofdstad Bogota (een top 5)

7. Bezoek Medellin tijdens de Feria de las Flores

Sujeta Feria de las Flores Medellin 2017
Als je aan Medellin denkt, denk je niet gelijk aan bloemen. Ja, misschien aan Pablo Escobar die de bloemetjes graag buiten zette. Een Pablo Escobar tour in Medellin is dan ook wel een aanrader. Echter: Als je Medellin bezoekt, kun je dat misschien het beste doen in de zomervakantie. En wel tijdens de Feria de las Flores (het bloemenfeest). De hele regio staat dan in het teken van de bloemen. Met name sujetas, een soort houten constructie waarmee je bloemen op je rug kunt dragen. Zie foto hierboven.

Gigantische pauw van bloemen in winkelcentrum Medellin

TIP: De zomervakantie is een goed moment voor een bezoek aan Colombia. Zo kan je het bloemenfeest Feria de las Flores bezoeken in Medellin.

Als je tijdens de Feria de las flores Medellin bezoekt, heeft je hostel/hotel daar bijna zeker informatie over. Elke dag is er namelijk wel iets te beleven op bloemengebied. Ook in de stad zijn er prachtige bloemencreaties te zien, zoals op de foto hierboven in een winkelcentrum: Een pauw van bloemen. Het festival sluit af met een bloemenparade. Niet in Medellin tijdens het bloemenfestival? Geeft niets: Er is nog veel meer te doen in het moderne Medellin. Stad van de eeuwige lente.

Lees ook: Zeven keer doen in Medellin Colombia.

6. Geniet, duik, zon, relax…. op de tropische San Andres eilanden

San Andres eilanden Colombia
In de top 10 bezienswaardigheden Colombia verwacht je misschien niet gelijk de San Andres eilanden. Toch behoort deze eilandengroep voor de kust van Nicaragua toe aan Colombia. En ja, waar moet ik beginnen? Op ieder tropisch eiland kom je toch een beetje tijd tekort. Neem je een cocktail uit een kokosnoot? Verken je het eiland met een scooter? Ga je duiken met haaien? Ga je genieten op een van de vele prachtige stranden? Keuze genoeg dus.

Hotel Deep Blue San Andres

TIP: Bezoek niet alleen het meer toeristische eiland San Andres, maar neem ook zeker een kijkje op eiland Providencia.

Vanuit Colombia vlieg je op San Andres eiland. Vergeet echter ook niet om eiland Providencia te bezoeken. Veel rustiger dan eiland San Andres. En ze hebben daar het prachtige hotel Deep Blue (foto hierboven). Een van mijn vijf favoriete slaapplekken in Colombia zoals ik schreef voor de website van JairoBenal .

Lees ook: Duiken op San Andres (+ algemene informatie over de eilanden)
Lees ook: Vijf keer doen op tropisch eiland Providencia

5. Verblijf in het romantische Cartagena

Centrum Cartagena
Het romantische Cartagena mag zeker niet ontbreken in een lijstje met hoogtepunten van Colombia. Een schitterende historische stad waar veel te beleven is. Trek al rustig een dag uit om door de straten te ontdekken. En geniet van een zonsondergang tijdens een wandeling over de stadsmuren. Verder kun je een oud fort bezoeken, een dagtrip maken naar het strand en salsa dansen in Cafe Havana. Aan een dag Cartagena heb je dus niet genoeg. De terechte nummer 5 in deze top 10 bezienswaardigheden Colombia wat mij betreft.

Voor het huis Gabriel Garcia Marquez

TIP: Een hotel of hostel met airco in het broeierige Cartagena is geen overbodige luxe.

Kies wel een slaapplek met airco uit. En voordat je naar Cartagena gaat is het wellicht leuk het boek ‘Liefde in tijden van cholera’ te lezen van schrijver Gabriel García Márquez. Dat boek speelt zich grotendeels af in Cartagena. In een van de straten kwam ik zelfs zijn oude huis tegen (zie foto boven).

Meer Cartagena? Zeven keer doen in Cartagena Colombia

4. Wandel tussen gigantische palmbomen in Valle de Cocora

Vin bij Valle de Cocora
De dagwandeling tussen de palmbomen van Valle de Cocora is een van de meest bijzondere dagwandelingen die ik ooit heb gedaan. Je voelt je echt een kaboutertje tussen de gigantische bomen. Ga een beetje vroeg op pad, zodat je de volledige route kunt lopen. Zo kun je de kolibries nog bezoeken (zie foto hieronder), maar pak je ook gelijk alle mooie uitzichtpunten op de prachtige palmbomen mee. En wees nou eerlijk: Dit natuurschoon wil je vanuit elke hoek bekijken. Het is immers een bijzonder fenomeen dat je nergens anders ter wereld kunt zien. In ieder geval niet dat ik weet.

Vogel kolibries Acaime Cocoravallei

TIP: Trek een dag uit voor de wandeling. Ga dus vroeg weg, zodat je heel de dag hebt om dit prachtige gebied te verkennen!

Gelukkig duur het nog jaren, maar deze reuzen van palmbomen sterven langzaam uit. Er komen geen nieuwe bomen meer bij. De nummer 4 op de lijst van de top 10 bezienswaardigheden Colombia is er binnenkort niet meer. Weten hoe dat komt, lees dan de blog voor op de bucketlist: Hike tussen de hoge palmbomen in Colombia. Daarin leg ik uit hoe dat zit en leg ik ook uit welke route je moet lopen.

3. Verblijf op een koffieboerderij en geniet elke dag van gratis koffie

Door de koffievelden Hacienda Venezia Colombia
We zijn bij de top 3 aanbeland van de top 10 bezienswaardigheden Colombia. En dan kom je bij koffie uit. Dat is namelijk het exportproduct van Colombia. Door het ideale klimaat kunnen ze namelijk meerdere keren per jaar oogsten. Een verblijf op een koffieboerderij is de ideale manier om meer te leren over koffie. Je doet je koffietour immers op de plek waar je slaapt. Daarna ga je gewoon weer aan het zwembad liggen bijvoorbeeld. Op onze koffieboerderij was de koffie zelfs ‘van het huis’. Heel dag lekker verse koffie drinken dus.

Koffietour David Hacienda Venezia Colombia

TIP: Koffieboerderijen liggen niet altijd in de buurt. Kies dus vooraf een koffieboerderij met een goede locatie of kijk hoe je er moet komen.

Wij verbleven op Hacienda Venecia. Dan krijg je: Een prachtige kamer met uitzicht over de koffieplantage. De koffietours op loopafstand (zie foto hierboven). Een zwembad voor de deur. En dat van de gratis koffie had ik al gezegd toch?

Lees meer over ‘onze’ koffieboerderij: Ontdek de Zona Cafetera in Colombia

2. Ga paragliden in San Gil boven de prachtige Chicamocha Canyon

Goedkoop paragliden over de Chicamocha Canyon
Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van Colombia. Op nummer 2 paragliden boven de Chicamocha Canyon. De canyon zie je op de foto hierboven. Prachtig. En daar kun je dus boven zweven voor ‘slechts’ 50 euro. Dan heb je naar mijn idee de terechte nummer 2 in deze lijst te pakken. Geen waaghaals? Natuurlijk is het gebied ook wandelend te verkennen. Op het gebied van paragliden zeggen beelden meer dan duizend woorden:

TIP: Paragliden is natuurlijk afhankelijk van het weer. Wil je dus sowieso paragliden? Verblijf dan meerdere dagen in San Gil

San Gil is de perfecte uitvalsbasis als je paragliden boven de Chicamocha Canyon op je bucketlist hebt gezet. Je bent namelijk zo bij de canyon. En zou je onverhoopt een dagje niet kunnen ‘vliegen’ dan is een dagtrip naar het dorpje Barichara zo gemaakt. Genoeg te doen in de buurt dus.

Lees meer: Goedkoop paragliden in San Gil Colombia

1. Trek vier dagen door de jungle bezoek de verloren stad (Ciudad Perdida)

Suus boven op Ciudad Perdida
Elke lijst heeft een absoluut hoogtepunt. De nummer uit op mijn lijst met de top 10 bezienswaardigheden Colombia is de Ciudad Perdida (de verloren stad). Een stad die je alleen maar kunt bereiken via een trekking. Je wandelt er vier dagen voor door de jungle, maar dan heb je ook wat (zie foto boven). Misschien niet de meest spectaculaire stad, maar de reis is misschien wel net zo leuk als het einddoel. De stad ligt op ongeveer 1200 meter hoogte in de Sierra Nevada. Midden in een gebied waar je door de inheemse bevolking, kauwend op cocobladeren, wordt aangekeken van: “Weer zo’n groep gekke toeristen”. Een erg bijzondere ervaring.
Ciudad Perdida Trekking slapen in de jungle

TIP: In de maand september zijn er geen jungletochten. Denk hieraan bij het boeken van je Colombiareis

Slapen doe je in simpele kampen (foto boven). Back to basic dus. Maar als je een leuke groep hebt, vliegen de dagen voorbij. Een tocht die niet voor iedereen is weggelegd, maar heb je een beetje conditie? Dan krijg je zeker geen spijt van deze trekking. Nog niet overtuigd? Lees in deze blog alles dat je moet weten over de vierdaagse jungletrekking naar de Ciudad Perdida.

Nog meer Colombia?

Dit was de lijst top 10 bezienswaardigheden Colombia. Nog meer lezen over Colombia? Bekijk dan al onze blogs over dit prachtige land. Of bekijk onze reisroute Colombia van een maand backpacken.

Colombia ooit bezocht of staat het nog op de wensenlijst? Of mis je jouw hoogtepunt van Colombia? Deel hem dan hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.