De Tsukiji vismarkt Tokyo is de grootste ter wereld. Om de tonijnveiling mee te maken, moet je vroeg op. Ze laten per dag 120 mensen toe die om 5.25 of 5.50 ’s ochtends de veiling van deze Japanse vismarkt gratis mogen bekijken.
Tonijnveiling Tsukiji vismarkt bezoeken? Komt op tijd!
Ons hotel (Shiba Park hotel) adviseerde ons om al vroeg naar de Tsukiji vismarkt te gaan om je als bezoeker te registreren. Er gaan op dat tijdstip nog geen metro’s. Dus had het hotel een taxi geregeld. De chauffeur was al op de hoogte en zette ons netjes af voor de deur van de Fish Information Center (Kachidoki Gate). Als je geen behulpzaam hotel hebt, download dan deze PDF met informatie over de Tsukiji vismarkt en laat je taxichauffeur de Kachidoki Gate zien.
Om half 4 ‘s nachts alle plekken vergeven
Bij de tonijnveiling van de Tsukiji vismarkt in Tokyo worden per dag 120 mensen toegelaten (verdeeld over twee groepen van 60). Wij kwamen aan om 03:10 ’s nachts en waren nummer 41 en 42. We zaten dus al in groep twee. Een goede 20 minuten later waren er nog 20 mensen bijgekomen en was het dus volgeboekt. Wij zaten in de groep van 5.50.
Nogmaals: Kom op tijd!
We moesten dus 2,5 uur wachten, maar het is erger om half 5 aan te komen en geen plekje te hebben. Nu hebben we met oud en nieuw (2014/2015) meer dan 5 uur gewacht op een brug in Londen voor het vuurwerk. Dus dit viel eigenlijk wel mee. En je zat lekker binnen. De drukte had waarschijnlijk te maken met het feit dat de vismarkt de 2 dagen erna gesloten was. Maar kom voor de zekerheid toch op tijd.
Tonijnveiling van de Tsukiji vismarkt
Om 5.50 uur was het zo ver. In onze blauwe hesjes mogen we de tonijnveiling bijwonen. Het gele team was een half uur eerder al naar binnen gegaan. Waarschijnlijk hebben ze twee veilingen. We worden naar een grote hal geleid. Onderweg rijden de karretjes je bijna voor de voeten. Ze hebben geen oog voor toeristen, voor hen is het natuurlijk gewoon business.
Als je als marktkoopman net een verse tonijn hebt aangekocht, wil je die natuurlijk zo snel mogelijk naar de juiste locatie brengen.
Enorme tonijn
In de hal van de Tsukiji vismarkt liggen op meerdere plekken grote tonijnen opgesteld. Waarschijnlijk gerangschikt op grootte. Of anders op verkoper. Eerst mag de tonijn gekeurd worden door mogelijk kopers. Daarna kan het bieden beginnen. Vooraf kregen we wel wat uitleg, maar ik snap er uiteindelijk weinig van. Het is ook leuker om je gewoon te vergapen aan de enorme dieren die daar liggen.
Overal bedrijvigheid op de vismarkt
De hal waar de tonijnveiling gehouden wordt, is vrij klein. Het is begrijpelijk waarom ze daar maar 60 mensen per keer binnen laten. Het geeft echter wel een uniek kijkje achter de schermen van de grootste vismarkt ter wereld. Je kunt begeleid rondlopen in een gebied dat normaal ‘off limits’ is. Dat is misschien nog wel leuker. Overal bedrijvigheid en wagentjes die komen aanrijden om verse tonijn te halen.
Overigens gaat de vismarkt in Tokyo verhuizen naar een andere plek. Dat is ergens in 2016. Ik denk overigens dat mijn tip ‘kom op tijd’ blijft staan, want ze zullen niet ineens honderden toeristen toelaten. Business blijft immers business.
Wat is een leuke lokale markt waar je zelf ooit bent geweest? Of heb je/wil je de tonijnveiling Tsukiji vismarkt zelf een keer bezoeken?
Ik heb het afgeschermde gedeelte van Tsukiji helaas niet ervaren. Ik heb er wel een ochtend rond gestruind. Het is heerlijk om na een uur rond wandelen te ontbijten met verse sashimi in een van de eettentjes aan de flanken van de markt.
Qua andere lokale markten vond ik de markt in Denpasar op Bali ook wel leuk, net als de Queen Victoria Markets in Melbourne. Maar dat zijn markten waar jij als toerist/bezoeker de doelgroep bent.
Wat Tsukiji zo leuk maakt is dat er helemaal niets van je verwacht wordt, behalve dat je niet in de weg gaat staan. Je staat veel meer aan de zijlijn wat het des te interessanter en tegelijkertijd mysterieuzer maakt. In theorie zou de Bloemenveiling in Aalsmeer ongeveer hetzelfde moeten zijn, maar laten we wel wezen…
Ja, de bloemenveiling geeft je wel het idee van een veiling. Van de Japanse tonijnveiling snapte ik overigens weinig, dus het is meer het zien van de grote opgestelde tonijn. En een markt wordt natuurlijk pas echt leuk als het een lokale functie heeft. Dus dat er vooral lokale mensen komen.
Wat zijn die tonijnen enorm zeg! Grappig om te zien lijkt me zo’n veiling. Mijn favoriete lokale markt was denk ik in Sucre in Bolivia, al zijn er in Thailand en Indonesië ook veel fijne. Als je er maar lekker kunt eten vind ik het best 🙂