Het principe achter sumoworstelen is simpel. Toch zijn er vast dingen die je nog niet wist over deze unieke Japanse sport.


Wat weet je al over sumoworstelen uit Japan? Waarschijnlijk dat de worstelaar die zijn tegenstander uit de ring of op de grond gooit de wedstrijd wint. Of als zijn tegenstander met een ander lichaamsdeel dan zijn voeten de grond raakt. Daarnaast kan een worstelaar natuurlijk gediskwalificeerd worden.

Maar er zijn ook vast dingen die nog niet wist over deze unieke Japanse sport. Tien weetjes over sumoworstelen op een rij.

1. Sumoworstelen heeft een religieuze achtergrond

Sumoworstelen begon volgens sommige bronnen al meer dan 2000 jaar geleden. Als ritueel om de Goden te vermaken (Bron).

2. De Doyho (ring) wordt elk toernooi nieuw gemaakt

Sumoworstelen doyho wedstrijd
De Dohyo is de ring waarin sumoworstelwedstrijden worden gehouden. Een Dohyo bestaat uit een ring van rijststro balen van 4,55 meter diameter, gemonteerd op een vierkant platform van klei. Het oppervlak is bedekt door zand. De Dohyo wordt gezien als een heilige plek.

3. Een sumoworstelaar noem je een rikishi

Makuuchi sumo
Een worstelaar noem je een rikishi. Het betekent letterlijk sterke man. En sterke mannen dat zijn het! Soms worden de worstelaars ook sumōtori genoemd.

4. De worstelaars kiezen hun eigen naam

Terunofuji, Mitakeumi, Aoiyama. Het zijn mooie namen die de rikishi (worstelaars) zelf kiezen. Ze verwijzen daarmee naar hun sumomeester of naar hun geboorteplaats. Ben je in de buurt geboren van Mount Fuji? Dan neem je dat op in je naam, zoals Terunofuji. Verder heb je namen met Umi (zee) of Yama (berg).

5. Er is geen gewichtsklasse in sumoworstelen

Pushing him out of the dohyo
Er zijn geen gewichtsklassen in sumoworstelen. In het ‘normale’ worstelen kennen ze wel gewichtsklassen. Het kan bij sumoworstelen dus voorkomen dat je ‘dikke’ tegen de ‘dunne’ hebt. Zie foto boven. Overigens won het kleintje hier van de grote. Dus gewicht zegt niet alles in sumoworstelen.

6. De allerhoogste positie voor een sumoworstelaar is Yokozuna

De allerhoogste positie die een sumoworstelaar (rikishi) kan bereiken is Yokozuna. De afgelopen 300 jaar zijn slechts 69 Yokozuna aangewezen (geschreven in 2015). Als je die positie eenmaal hebt, blijf je Yokozuna voor de rest van je leven. Je wordt dan wel geacht te blijven presteren op hoog niveau. Doe je dat niet meer, wordt van je verwacht dat je stopt met sumoworstelen.

7. Makuuchi is de hoogste divisie in het sumoworstelen

Makuuchi is de divisie waar letterlijk en figuurlijk de grote sumoworstelaars in uitkomen. Daar komen uiteraard de Yokozuna in uit, maar ook andere hoog genormeerde sumoworstelaars zoals ozeki.

sumoworstelen-hoogte-divisieBron afbeelding: Sumotalk.

8. Er zijn zes grote sumoworsteltoernooien per jaar

Per jaar worden zes grote sumotoernooien gehouden. Drie in Tokyo (januari, mei en september), een in Osaka (maart), een in Nagoya (juli) en eentje in Fukuoka (november). Elk toernooi duurt 15 dagen en elke rikishi worstelt dan 1 wedstrijd per dag. Een actueel overzicht met de toernooidatums is te vinden via de officiële website.

De laatste dagen van een sumoworsteltoernooi zijn het spannendst. Dan staat er het meeste op het spel

9. De scheidsrechter (gyoji) bepaalt, tenzij de jury er anders over denkt

Sumoworstelen gyoji
De scheidsrechter bepaalt de uitslag van een wedstrijd. Naast de scheidsrechter zitten er vijf juryleden langs de Dohyo. Als de scheidsrechter in ogen van de jury de verkeerde winnaar heeft aangewezen of ze de uitslag willen doorspreken, stappen ze de dohyo in (zie foto boven). Ze bepalen dan samen wie de winnaar is van het duel of vragen om een rematch.

10. Maximaal 4 minuten psychologische oorlogsvoering

Voordat een wedstrijd begint, hebben de worstelaars een heel ritueel. Ze pakken zout en gooien dat de dohyo (ring) in. Vervolgens proberen ze indruk op elkaar te maken. In plaats van vechten wordt dit ritueel herhaald. Hier de partij tussen Hakuho (rechts) vs Goeido (links) waar je de koude oorlog aan het werk ziet. Het publiek vindt het prachtig:

Meer informatie over sumoworstelen in Japan?

Bekijk ook het reisverslag Naar het Sumoworstelen in Japan, Nagoya of bekijk alle foto’s van het sumoworstelen.

Zie ook: Overzicht met alle reisverslagen uit Japan.

Zelf naar sumoworstelen in Japan? Waar kun je het beste kaarten kopen voor het sumoworstelen?

Wat nieuws geleerd over sumoworstelen?

Volg Reizen over de Wereld ook op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Daar staan een hoop interessante dingen tussen die ik nog niet wist over sumo. Ik vind het een heel mystieke sport en volgens mij is het voor een buitenlander enorm moeilijk om sumo echt te begrijpen.

    • Aan de ene kant zijn de wedstrijden zelf natuurlijk eenvoudig te begrijpen. Aan de andere kant ziet er een hele geschiedenis achter met een bepaalde mystiek die je niet na een bezoekje aan een toernooi kunt doorgronden. Toch heb ik met dit lijstje een moedige poging gedaan 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.