The Wave Amerika. Een spectaculaire dagwandeling waar je letterlijk over een natuurfenomeen wandelt. In deze blog deel ik onze persoonlijke ervaringen. Daarnaast geef ik tips als je zelf naar The Wave wilt. Daarbij blijft geluk en geduld overigens een schone zaak!

The Wave Amerika: Een van de natuurwonderen van de wereld

The Wave Amerika bezoeken natuurfenomeen
The Wave is voor ons de meest fotogenieke plek van de Verenigde Staten na drie maanden reizen door dit land. Een ware bucket list bestemming. The Wave ligt in de Amerikaanse staat Arizona, maar je bezoek begint waarschijnlijk vanuit de stad Kanab in Utah. The Wave onder de Paria Canyon Vermilion Cliffs Wilderness Area (North Buttes). Het spectaculaire natuurschoon bestaat uit Navajo Sandstone.

Hoe is The Wave ontstaan?

Navajo Sandstone Coyote Buttes North The Wave Arizona
De prachtige lagen en lijnen zijn ontstaan door langzame wind- en regenerosie. Ze zijn verkalkt en in de loop van de tijd harde stenen geworden. Het zandsteen is nog steeds zeer kwetsbaar. Daarom worden slechts 20 mensen per dag toegelaten. Dat werd ingevoerd nadat de plek The Wave Amerika te bekend werd. Die bekendheid kwam toen de Duitse documentaire “Faszination Natur – The most spectacular Landscapes in the World” The Wave populair maakte.

The Wave Amerika werd ‘ontdekt’ door een Duitse natuurdocumentaire en bestaat uit zeer kwetsbaar Navajo Sandstone

Zelf naar The Wave? Hoe kom je aan The Wave Arizona tickets?

Wandelen over natuurfenomeen The Wave Amerika magische ervaring
Geluksvogels. Zo voelden we ons toen we na 4 dagen loterij eindelijk toestemming kregen om The Wave te bezoeken. Per dag worden krijgen namelijk maar 20 mensen toestemming om The Wave te bezoeken. Logisch, want The Wave bestaat uit zeer gevoelig Navajo Sandstone. Geen plek voor massatoerisme. Maar wat moet je doen om The Wave Arizona tickets te komen? Er zijn 20 tickets per dag beschikbaar. 10 online tickets, 10 offline tikets. Per jaar doen meer dan 160.000 mensen een aanvraag. En dat aantal groeit. Hoe zijn je kansen?

Per dag krijgen slechts 20 mensen toestemming om de wandeling te doen! Dat zijn 7.300 plekken per jaar, maar er zijn meer dan 160.000 aanvragen van wandelaars!

Online loterij: Kans op ticket tussen de 0-2 procent

Eén loterij wordt via de officiële website gehouden en kost 5 dollar. Die 5 dollar betaal je sowieso met je creditcard. Of je nou een vergunning/ticket krijgt of niet. De 10 online vergunningen worden 3 maanden vooraf getrokken. Kortom: Op 1 januari trekken ze de vergunningen voor de hele maand april, in februari voor de hele maand mei en in juli voor de maand oktober. Voor die trekkingsdatum moet je je dus hebben ingeschreven voor die maand. Je mag dan drie voorkeursdagen aangeven. De kans dat je een ticket krijgt, is slechts een paar procent. Echter, je kunt dit elke maand herhalen. En dan je reis plannen op het moment dat je de tickets hebt.

Je kunt met maximaal 6 personen inschrijven. De kans op tickets is zeer klein. Maar wie weet ben je een van de geluksvogels die The Wave in Amerika mag lopen.

Persoonlijke loterij in Amerika: Kans op ticket tussen 2-5 procent

Loterij offline voor The Wave Amerika loten
De meeste kans op een ticket is via een ‘ouderwetse’ loterij in Kanab. Je schrijf je in voor de dagloterij bij ‘The Grand Staircase-Escalante National Monument Visitor Center’ in Kanab, Utah (adres: 745 East Highway 89, Kanab, UT 84741). De 10 tickets worden geloot om 9:00 in de ochtend. Probeer al vanaf 8:00 aanwezig te zijn om je formulier in te vullen! In het laagseizoen (november-februari) is de trekking op vrijdag. Dan worden gelijk de tickets voor zaterdag, zondag en maandag getrokken. Het bezoekerscentrum is in het weekend gesloten.

Wil je graag naar The Wave? Verblijf in Kanab en ga naar de persoonlijke loterij. Niet gewonnen? Dan verken je gewoon Bryce of Zion National Park.

Het is letterlijk een soort bingo. Wij waren 4 dagen bij deze persoonlijke loterij (zie foto boven). Pas na dag 4 hadden we het geluk om gekozen te worden. We mochten de spectaculaire wandeling gaan doen. Wij verbleven in Kanab en dan is het bezoekerscentrum een paar minuten rijden. Na de loting verkenden we met onze huurauto andere delen in de buurt van Utah. Bryce en Zion National Park liggen immers om de hoek.

Er zijn dus 10 plekken. Maar soms schrijven mensen zich met 6 personen in. In dat geval heb je dus nog maar 4 plekken over. We hebben ook meegemaakt dan een groep van 6 ‘won’, terwijl er nog maar 4 plekken waren. Toen moest de groep bepalen welke 2 mensen moesten afvallen. De kans om de loterij te winnen is slechts tussen de 2-5% per dag schat ik zo in. Afhankelijk van je groepsgrootte en tijd van het jaar.

Hoe verken je de The Wave?

Lijnenspel Paria Canyon Vermilion Cliffs Wilderness Area

Je bent een geluksvogel en je mag naar The Wave Amerika. Mooi! Maar dan kom je voor een nieuwe keuze te staan. Hoe ga je dit gebied verkennen? Je krijgt namelijk een vergunning en een routebeschrijving naar The Wave. Je kunt het gebied dus zelf wandelend verkennen via de routebeschrijving met foto’s. Om het startpunt van de wandeling te bereiken heb je een 4WD-auto nodig. Maar er is in het gebied veel meer te zien dan alleen The Wave. Zoals de bijzondere stenen die onderdeel zijn van Fatali’s boneyard. Je kunt ook dinosaurussporen vinden. Zie daarvoor de foto’s hieronder.

Rots Fatali's boneyard in The Wave Amerika

Dinosaurussporen in The Wave

The Wave zelf verkennen gevaarlijk?

In 2018 overleed een Belgische toerist nog in The Wave. Wees dus gewaarschuwd als je dit gebied zonder begeleiding gaat verkennen! De routebeschrijving gaat alleen heen en weer naar The Wave. Dat is totaal zo’n 10 kilometer. Daarbij moet je dus wel een beetje kunnen navigeren. Teveel van van de route afwijken zonder goede navigatie raad ik ten zeerste af.

Veiligheidswaarschuwing hike wandelen The Wave Amerika

Een tour naar The Wave

Kiezen voor een tour naar The Wave ervaring
Wij deden een tour. Want dit gebied stond hoog op onze bucketlist. Dan wil je er alles van zien! Bovendien spraken we ook mensen die tickets hadden en vast kwamen te zitten met hun huurauto. De route naar de start van de wandeling via de House Rock Valley Road komt wel eens onder water te staan. Wij kozen daarom voor een begeleide wandeling met Dreamland Tours naar dit gebied. En ondanks de hoge prijs van 185 dollar per persoon hebben we er geen spijt van!

The Wave is prachtig. Kies je voor een begeleide tour zie je ook plekken die je anders misschien niet zou zien

Bijzondere rots in evenwicht Fatali's boneyard
Je loopt totaal zo’n 10 tot 15 kilometer met een gids. Hij wist ons veel te vertellen over dit natuurfenomeen dat zo’n 160 tot 180 miljoen jaar terug ontstaan is. Dat bewijzen de sporen van dinosaurussen. Daarna lopen we richting Fatali’s boneyard. Dat is een bijzondere collectie van allerlei rotsen. Ontdekker is fotograaf Fatali. De losse rotsen worden Box Rocks genoemd. En ze zijn extreem kwetsbaar. Helaas zijn al enkele rotsen beschadigd door toeristen. “Een kwestie van tijd voordat dit een National Park wordt en je alleen van een afstandje mag kijken”, voorspelt onze gids.

Het meest bijzondere is nog dat je ‘over’ The Wave mag lopen. Een magische ervaring.

Navajo Sandstone The Wave Amerika
Dan komen we aan bij het hoogtepunt: The Wave Amerika. Een schitterend natuurfenomeen. En een van de meest fotogenieke plekken die ik ooit gezien heb. Bijzondere patroonlijnen van kleuren variërend van rood, oranje, geel, roze, groen en wit. Door het water dat er ligt, is er in het water een prachtige reflectie van de patronen van het Navajo Sandstone te zien. Het meest bijzondere is nog dat je ‘over’ The Wave mag lopen. Een magische ervaring. Gewoon spectaculair. We lopen verschillende malen door dit gebied heen. En gelukkig zijn we even alleen in The Wave. Al is het maar om de beroemde ‘surffoto’ te maken, maar elk hoekje van The Wave is gewoonweg prachtig.

Meer wandelinspiratie: De 10 mooiste dagwandelingen ter wereld

Beroemde surffoto The Wave Amerika surfen

The Wave Amerika met waterreflectie rots

Zet jij The Wave Amerika gelijk op je bucket list? Of ben je er al een keer geweest?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.