Swaziland vakantieland? We verblijven een dag in het bijzondere koninkrijk Swaziland. In korte tijd krijg je authentiek Swaziland goed mee.

Een ‘echt ‘Koninkrijk

Swaziland. Samen met Monaco het enige land waar de koning het nog voor het zeggen heeft. Elk jaar kiest de koning tijdens de rietendans een nieuwe maagd uit. Het schijnt een eer te zijn voor de ‘gelukkige’ vrouw. Ze is plotseling koningin. Natuurlijk is ze niet de enige koningin, maar ze krijgt wel haar eigen paleis. De koning woont alleen.

Ouderwets de grens over

Paspoortcontrole Swaziland
Naar Swaziland dus. Dat betekent eerst de grens over. Dat gaat nog op de klassieke manier. De bus wordt uitgeladen. Eerst Zuid-Afrika uit. Dan een stuk ‘no man’s land’ en vervolgens Swaziland in. Dan moet je je wel tussen 7 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds bij de grens melden.

Je kunt hier niet 24 uur per dag de grens van Swaziland over!

Openingstijden van de grensovergang

Preek voor vrouwenrechten

Traditionele hut Swaziland
Bij de grensovergang is ook een ’traditioneel’ Swazidorp. Een toeristisch gebeuren dus. Maar het geeft wel een leuk inkijkje in de tradities. De mannen krijgen voorrang tijdens de tour. Zij gaan voor en mogen ook als eerste de hut in. Ze staan rechts. De vrouwen mogen daarna de hut in. Zij staan links.

Als man had je vroeger meerdere vrouwen. Volgens onze vrouwelijke gids is dat nu anders. Nu mogen vrouwen zelf kiezen. Uiteraard gaat dat stapje voor stapje. Want zo’n diepgewortelde cultuur is natuurlijk niet binnen een dag veranderd. De koning kiest namelijk nog jaarlijks een nieuwe vrouw uit.

Optreden van swazikoor

Swaziland dans en zang
Onderdeel van de rondleiding is een optreden van een swazikoor. Een internationaal koor. Want ze treden ook internationaal op. In Nederland! Meerstemmig. De drum geeft het ritme aan. Het is een hoogstaande performance. Mooie stemmen en artiesten die zonder pardon hun voet op ooghoogte kunnen schoppen.

In Swaziland optreden voor een paar toeristen, later in het jaar treden ze op in Nederland

Hawane Resort Swaziland

Slaapplek in Swaziland
We slapen in het Hawane Resort in Swaziland. In traditionele hutten. Daken van stro. Van binnen takken om de boel bij elkaar te houden. “Het lijkt wel de Efteling”, zegt een van de reisgenoten enthousiast. Van binnen mooie grote bedden. Kopere leidingen en zelfs een badkuip. Een ventilator doet de rest. Goed slapen dus.
Slaapkamer in Swaziland

Slapen onder de sterren

Onder de sterren Swaziland
Dat je midden in Swaziland zit, merk je als de nacht valt. Duizenden sterren bij heldere hemel. Voor de mensen op het resort die een paar wijntjes op hebben, wordt het alleen maar mooier. Even buiten liggen en genieten.

Slapen onder de sterren

Gratis condooms bij de toiletten

Gratis condooms in Swaziland
Verder valt op dat je bij sommige wc’s gratis condooms kunt halen. Toch heeft nog 70% van de mensen HIV. Dat heeft ook te maken met de tradities. Het snijden in mensenvlees bij een ceremonie. Dat gebeurt blijkbaar niet altijd even hygienisch. Op dat gebied hebben ze nog een lange weg te gaan.

Bijna 70% van de mensen is besmet met HIV

Swaziland, een conclusie

Muurschildering Swaziland
Uiteindelijk verblijven we slechts 1 nacht in Swaziland. Toch genoeg om een goede indruk van het leven te krijgen in Swaziland. Andere landschappen dan Zuid-Afrika. Erg heuvelachtig, een mooie snelweg en veel plantages met banaan en suikerriet. De moeite waard dus. Al is het maar voor 4 stempels in je paspoort.

Is Swaziland een land dat je zou willen bezoeken?

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.