De Japanse gelukskat is een leuk souvenir uit Japan. Waarom? Ten eerste brengt de gelukskat (Maneki Neko) geluk. Ten tweede is de legende van de gelukskat ontstaan in Japan!

Betekenis Japanse gelukskat

Japanse gelukskatten
Iedereen in Azie heeft wel eens beeldjes met een wuivende kat gezien. Deze lucky cat is een bekende talisman en zie je ook heel veel in Japan. Hij komt namelijk uit Japan! Daar staat de kat bekend als Maneki Neko. De kat wenkt met zijn linker- of rechterpootje. Een Japanse gelukskat moet, zoals de naam al zegt, geluk brengen aan de eigenaar. Er zit echter verschil in betekenis bij het linkerpootje en het rechterpootje.

Wuivend linker- of rechtpootje?

Over het algemeen is de betekenis dat een Maneko Neki met een wuivend linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl een wuivend rechterpootje geluk en rijkdom brengt (bron). Er zijn dan ook twee verhalen te onderscheiden als we kijken naar de oorsprong van deze bijzondere kat.

Oorsprong Japanse gelukskat – Geluk

De meeste populaire legende is het verhaal van een kat genaamd Tama. Tama redt het leven van een samurai leider door met zijn pootje te wuiven voordat de samurai geraakt wordt door de bliksem. Vervolgens gaat de samurai langs bij de arme tempel waar Tama leeft. De samurai leider raakt vervolgens zo onder de indruk dat hij van de tempel zijn ‘familietempel’ maakt. Rijkdom voor de tempel dus Nadat de kat Tama komt te overlijden, krijgt de kat een begrafenis en is de legende van de Maneki Neko geboren.

Tempel Maneki Neko bezoeken?

A lot of Maneki Neko
Deze tempel is te bezoeken in Japan. Lees hier het verslag van ons bezoek aan de Gotokuji Tempel- Kattentempel Tokyo waar honderden Maneki Neko te zien zijn.

Een Japanse gelukskat met een wuivend rechterpootje verwijst dus naar de kattentempel in Tokyo

Oorsprong Japanse gelukskat – Business

Golden KittiesFoto door Kurt-B (Flickr)

Er zijn ook verschillende verhalen over een heel andere oorsprong van de Japanse gelukskat te vinden. Zo gaat er een verhaal van een arme vrouw die besluit om haar geliefde kat weg te doen. Vervolgens maakt ze beeldjes van haar kat (Maneki Neko) en brengt de verkoop van deze beeldjes haar veel rijkdom.

Een ander verhaal koppelt de Japanse gelukskat aan prostitutie. Eerst werden klanten gelokt met symbool van een penis. Later werd dit, iets subtieler, de Maneki Neko. Oftewel, door te wuiven werden klanten naar binnen gelokt. Later is de Japanse gelukskat ook opgepakt door reguliere bedrijven.

Meer Japanse souvenirs?

Bekijk ook eens de informatie over de Daruma pop uit Japan.

Ben jij een (Japanse) gelukskat wel eens tegengekomen in Azië? Of heb je er misschien zelf eentje in je huis staan?

2 REACTIES

  1. Super leuk artikel! Heb me altijd al afgevraagd waar de kattenbeeldjes precies voor stonden. Ik wist dat het iets met geluk te maken had maar niet de geschiedenis erachter en het verschil in pootje. Weer wat geleerd vandaag! Thanks

    • Bedankt. Leuk om te horen. Dat is namelijk het idee achter de rubriek Souvenirs. Om een beetje de achtergronden te weten te komen van souvenirs die je in het buitenland veel ziet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.