De Daruma pop is een zeer bekend souvenir uit Japan. Een Daruma is een Japanse wensenpop van papier maché en helpt je om je doelen te bereiken.

Daruma pop

Bekend souvenir uit Japan

In de rubriek souvenirs bespreek ik bekende souvenirs uit verschillende landen. In deze blog de Daruma pop die je in Japan veel tegen komt. Een Daruma is een talisman (wensenpop of ‘goal doll’) en helpt je bij het bereiken van je doelen.

Daruma
Foto door Tarnie (Flickr)

Gebruik van de Daruma

Het gebruik van de Daruma pop is eigenlijk heel simpel. Je kleurt een oog in en kleurt het tweede oog in als je doel bereikt is. Volgens een stappenplan:

1. Bedenk een doel dat bij de juiste kleur Daruma past
2. Kleur één oog in (linker- of rechteroog)
3. Zet je Daruma pop op een zichtbare plek
4. Doel bereikt? Kleur nu het andere oog in
5. Ga terug naar stap 1 met een nieuwe Daruma

Iemand onder de blog over de beklimming van de Mount Fuji heeft bijvoorbeeld een Daruma ingekleurd voor de klim en na het bereiken van de top het andere oog ingekleurd!

Als je constant wordt aangestaard door een pop met één oog wil je je doel toch zo snel mogelijk bereiken?

Colorful Daruma
Foto door jpellgen (Flickr)

Kleuren van de Daruma pop

De Daruma pop is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Elke kleur heeft een eigen betekenis. De rode Daruma is voor geluk. De paarse Daruma is voor gezondheid. De gele Daruma is voor veiligheid. De gouden Daruma is voor rijkdom. De witte Daruma is voor liefde. De rode kleur is het meest populair en zul je het meest zien in Japan. Overigens heb je ook Daruma’s in allerlei gekke vormen. Bijvoorbeeld in de vorm van een koe zoals je hierboven kunt zien.

Geschiedenis van de Daruma pop

Deze bijzondere wensenpop van papier maché is ontstaan in de Daruma tempel in Takasaki. Volgens de overlevering begon het allemaal met hulp van de tempel aan mensen met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Deze hulpverzoeken bleven komen en werd een Daruma pop in het leven geroepen. De wensenpop heeft een Boeddhistische achtergrond. De Daruma helpt je immers bij je wens, want jij belooft de Daruma om zijn tweede oog in te kleuren als je wens vervuld is.

Verbranden van de Daruma

Over het algemeen gaat een Daruma zo’n jaartje mee. Bij nieuwjaar is er in de tempel zelfs een rituele Duramaverbranding in de tempel waar je ze kunt kopen. Dat betekent dus bijna elk jaar een reisje naar Japan. Of je koopt hem ergens anders in Japan of doet gewoon wat langer over je wens natuurlijk.

Mine !
Foto door Jeff Laitila (Flickr)

Daruma kopen in Japan

De Daruma wordt in 80% van de gevallen gemaakt in de stad Takasaki Japan, maar je zult ze in veel winkels tegen komen. Je hebt ze in verschillende maten en dus prijzen. De twee Daruma’s die je helemaal bovenaan op de foto ziet heb ik voor 300 Yen per stuk gekocht (ongeveer €2,20). Of je gaat juist voor een extreem kleine Daruma (foto boven). Daruma’s zijn te koop in warenhuis Tokyu Hands en in de meeste souvenirwinkels.

Wat vind je van de Daruma als souvenir? En wat is het leukste souvenir dat je zelf hebt gezien op reis?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.