Misschien wel de droom van elke ijsliefhebber. Een kijkje nemen in de fabriek van Ben & Jerry in Vermont!

Vermont: Home of Ben & Jerry

Ben & Jerry vingertje!
De schattige Amerikaanse staat Vermont. Op weg naar Boston (lees: Boston Red Sox!) was een tussenstop in het landelijke Stowe (in Vermont) een welkome afwisseling. Al is het maar om het aantal Amerikaanse vlaggen in alle voortuinen te tellen. Op een paar minuten rijden van het landelijke Stowe is de originele fabriek van Ben & Jerry te vinden. Een leuke trip, maar vooraf niet te zwaar tafelen. Ze hebben er namelijk elke soort Ben & Jerry ijs.

Fabriekstour met ‘gratis’ ijs

Fabriekstour Ben & JerryBijna elke dag van het jaar wordt de fabriekstour aangeboden. Voor slechts 4 dollar. Je krijgt eerst een film te zien over Ben & Jerry. Inmiddels in Nederlandse handen (Unilever kocht Ben & Jerry in 2000), maar je leert dat Ben en Jerry begonnen hun ijswinkel in een benzinestation in Vermont. Ook zie je de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf in de film terug. Daarna leer je wat over het productieproces. Uiteindelijk krijg je natuurlijk een ijsje om te proeven!
Ben & Jerry ijs

Ben & Jerry winkel

Souvenirwinkel Dole ananasplantage Hawaii
Zoals we in Hawaii al zagen, weten producenten een hele ‘experience’ te bouwen rondom hun product. Zo heb je de Ben & Jerry winkel. Daar kun je natuurlijk bakken ijs kopen, maar ook allerhande merchandise. Ja, en dan is het toch leuk om een originele Ben & Jerry ijsschep te kopen. Verzin het (lippenbalsem, t-shirts) en ze hebben het.

Lees ook: Ananasmania in Hawaii!

Alle smaken Ben & Jerry ijs

Keuze uit alle smaken Ben & Jerry ijs
Uiteraard is er ook een ijswinkel te vinden. Met meer dan 30 smaken natuurlijk moeilijk kiezen. Een voordeel: Gratis voorproeven. Een van de exclusieve smaken die je alleen daar kunt krijgen, is de smaak met ‘Maple Syrup’ (ahornsiroop). De staat Vermont is namelijk beroemd vanwege die siroop. Maar er is eigenlijk voor elke ijsliefhebber wel wat te krijgen buiten de voor Nederland al bekende smaken.

De populairste ijssmaken van Ben & Jerry zijn Half Baked (1) en Cherry Garcia (2). Op nummer 3 staat Cookie Dough, in Nederland een bekende

Het ijsjes kerkhof

Ben & Jerry ijsjeskerkhof Flavor Graveyard
In de winkel dus keuze uit meer dan 30 smaken. Dat betekent dat er ook wel eens smaken sneuvelen. Die smaken kun je vinden op de ‘Flavor Graveyard’. Een kerkhof met ijssmaken die uit de handel zijn gehaald. Ja, dat ‘Schweddy Balls’ nooit een succes werd, kan ik begrijpen. Maar de smaak Creme Brûlée had ik graag geproefd.

’Schweddy Balls’ en ‘Peanut Butter and Jelly’ liggen op het ijskerkhof

Een leuk uitstapje dus. Zelf ook een uitstapje maken naar de Amerikaanse fabriek? Dan is hier het adres:

Adres Ben & Jerry: 1281 Waterbury-Stowe Rd Waterbury, VT 05676

Ben jij een liefhebber van Ben & Jerry ijs?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.