Reisvideo: Onze safari ervaring in Serengeti Tanzania

3
11109

Onze ervaring van de Serengeti in Tanzania was prachtig. Elke dag kom je wel wat tegen in het mooiste wildpark van Tanzania en misschien wel van heel Afrika. En gelukkig heb ik onze mooiste momenten vastgelegd op video!

Onze Serengeti ervaring

Serengeti Tanzania ervaring uitgestrekte vlakte

Na de beklimming van de Kilimanjaro begon onze safari in Tanzania. In Zuid-Afrika had ik al geprobeerd om The Big Five te spotten in het Krugerpark. Helaas geen leeuw en daarom wilde ik maar al te graag afreizen naar Serengeti in Tanzania. Dat schijnt niet alleen het mooiste wildpark ter wereld te zijn, maar ook de plek om leeuwen in het wild te zien!

Verder staat de Serengeti bekend om de Grote Migratie van wildebeesten. Op zoek naar een nieuwe plek moeten ze met gevaar voor eigen leven de Mara Rivier oversteken. Ook dat wilden we graag zien. Om bovenop de actie te zitten, slapen we ook midden in de Serengeti in zogenaamde tentenkampen. Dat scheelt reistijd en bovendien: Het is een bijzondere plek om te overnachten.

We rijden niet zelf, maar hebben via Ajabu Adventures een gids + jeep tot onze beschikking. Wij vonden het een aanrader om met een gids te gaan, want hij weet waar hij moet zoeken naar wilde dieren. Daarbij moet je ervaring hebben om in de Serengeti rond te rijden, want er zijn daar vanzelfsprekend geen geasfalteerde wegen.

Vanuit zo’n jeep hoef je dan alleen nog maar alle wilde dieren te bekijken. En in een paar dagen tijd zien we prachtige wild life ervaringen in Serengeti die ik gelukkig allemaal met de videocamera heb weten vast te leggen. Van leeuwen en luipaarden tot de migratie. Maar vergeet ook zeker alle andere mooie dieren niet. 6x de mooiste ervaringen op een rij. In willekeurige volgorde.

Serengeti ervaring 1: Tientallen leeuwen zien

Leeuwen drinken water - Serengeti Tanzania ervaring

Een van de de redenen om Serengeti te bezoeken zijn leeuwen. Serengeti National Park in Tanzania is misschien wel de plek op de wereld om leeuwen te zien. In een paar dagen Serengeti zagen we zo’n 20 tot 30 leeuwen. Een prachtige ervaring. Op dag 1 was het nog even zoeken totdat we onze eerste leeuw zagen. En blij dat we waren. Daarna zagen we ze om de haverklap. Het werd bijna een beetje saai. Nee hoor, grapje.

Ik moet wel een ding zeggen over leeuwen. Want je verwacht ze misschien in mooie Lion King-acties, maar niet is minder waar. Helaas liggen ze 9 van de 10 keer gewoon lekker uit rusten. Het blijven toch mannen. Trouwens, de vrouwtjes kunnen er ook wat vast trouwens. Dus of het nou een leeuw of een leeuwin is, ze zijn allebei lui. Kortom: Je moet een beetje geluk hebben om ze niet slapend aan te treffen.

Serengeti ervaring 2: Luipaarden zien eten in de boom

Luipaard in een boom -  - Serengeti Tanzania ervaring

Om een luipaard te spotten in Serengeti National Park heb je een beetje geluk nodig. Alleen de neushoorn van The Big Five (leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn) is moeilijk te spotten in Serengeti. Wij zagen hem ook niet in Serengeti. We hebben alleen wat reizigers gesproken die hem van heel veraf hebben gezien. Zelfs onze gids heeft de neushoorn maar een paar keer gezien in Serengeti.

Goed, terug naar de luipaarden. In Serengeti National Park in Tanzania zagen we meerdere luipaarden. Zelfs nog voordat we een leeuw gezien hadden. Het begon met dit luipaard die hoog in de boom zijn prooi aan het opeten was. Luipaarden nemen hun prooi graag de boom in, zodat andere dieren zoals hyena’s er niet vandoor gaan met hun prooi.

Toen we het luipaard zagen, bleek het te gaan om een familie. Als snel wilden de kinderen ook mee eten. Want zeg nou zelf: Niets is leuker dan samen eten met de familie. Het van dichtbij zien en volgen van een luipaard was voor mij misschien wel mijn favoriete Serengeti ervaring, want het zijn machtig mooie beesten.

Serengeti ervaring 3: De grote trek meemaken

De Great Migration of ‘Grote Trek’ in de Serengeti (Tanzania) is prachtig om mee te maken. Tijdens de Grote Trek verplaatsen duizenden wildebeesten zich van de ene naar de andere plek. Het is een soort continue verplaatsing. Je kunt dus op meerdere tijdstippen in het jaar de Grote Trek meemaken. Sterker nog: Omdat de Serengeti zo’n enorm wildpark, is er in elk jaargetijde wel wat interessants te zien! Op het kaartje hieronder kun je de Grote Trek zien:

Op dit kaartje van Serengeti Park Tanzania kun je goed zien wanneer je waar moet zijn voor de Grote Trek. Wij waren er in augustus en zagen de Grote Trek dus in het noorden.

In juli en augustus moeten duizenden wildebeesten de Mara rivier oversteken op zoek naar voedsel. Om deze ervaring mee te maken in de Serengeti betekent dat vooral lang wachten. Honderden safari jeeps stellen zich op naast de Mara River in de hoop dat de grote groepen wildebeesten gaan oversteken. Wij zitten ook netjes te wachten en dan geluk hebben dat ze oversteken….

Zebra's en gazelles - Serengeti Tanzania ervaring

Tussen de wildebeesten ‘verstoppen’ zich de slimme zebra’s. Zebra’s laten eerst de wildebeesten oversteken, zodat de krokodillen eerst wildebeesten pakken. Krokodillen laten echter de eerste groep wildebeesten veilig de oversteek maken. Later vallen ze pas aan. Zo waren wij er dus getuige van dat dit groepje veilig de oversteek kon maken zoals je op de video kunt zien.

Serengeti ervaring 4: De Circle of Life van dichtbij zien

Leeuwinnen rusten onder een boom - Serengeti Tanzania ervaring

In de onderstaande video zie je de beroemde Circle of Life aan het werk. Want wat hebben een aasgier, een wildebeest en leeuwen met elkaar te maken? Heel simpel. Een aasgier is altijd op zoek naar een lekker hapje. Maar wel een bijna opgegeten hapje. Want hij moet toch echt even wachten totdat de roofdieren zijn uitgegeten.

Zo zagen we tijdens onze safari in Serengeti drie leeuwen die net een wildebeest hadden gevangen. En ja, leeuwen nemen er de tijd voor om te eten. Leeuwen spelen graag met hun eten. Vanuit onze jeep kunnen we rustig toekijken, want omkijken doen ze niet. Wat een ervaring. Deze beesten hebben alleen maar oog voor hun eten!

Totdat het karkas uiteindelijk wordt achtergelaten en de aasgieren aan hun maaltijd beginnen. De cirkel van het leven.

Serengeti ervaring 5: Is het nou een luipaard of cheeta?

Cheeta close-up - Serengeti Tanzania ervaring

Ja, het verschil tussen een luipaard een cheeta heb ik ook geleerd tijdens onze safari in Serengeti. Wanneer heb je te maken met een luipaard en wanneer met een cheeta? Om het nog ingewikkelder te maken. Een cheeta wordt ook wel jachtluipaard genoemd.

Goed, er zit dus verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard (cheeta). Op de foto hierboven ze je een cheeta. Een cheeta is te herkennen aan de kenmerkende traansporen die lopen vanuit de ooghoeken tot de mondhoeken. De luipaard is sterker en zwaarder dan een cheeta. Dankzij hun kracht kan een luipaard eenvoudig een boom inklimmen.

Serengeti ervaring 6: Genieten van alle andere wilde dieren

Zwangere hyena - Serengeti Tanzania ervaring

In een wildpark als Serengeti kom je misschien alleen voor The Big Five, maar er is veel meer te beleven. Vergeet ook de kleinere en minder populaire bewoners van Serengeti niet. Wat te denken van de DikDik. Je kunt gezien zijn postuur eerder spreken van een DunDun.

Andere leuke dieren zijn het beroemde hangbuikzwijn, zoals Pumba uit de Lion King. Zijn maatje het stokstaartje zul je helaas niet aantreffen in Serengeti. Andere dieren die leuk zijn om te spotten zijn de Klipspringers. Ze leven in rotsachtige streken. Het zijn uitstekende klimmers en springers De Helmparelhoen is een beetje ‘de kip van Serengeti’. Laat de Jakhals of hyena (foto) ze maar niet zien. Zij jagen juist op dit soort kleinere dieren.

Kortom, je ervaring in Serengeti is meer dan alleen olifanten, leeuwen, luipaarden. Elke dag levert wel wat anders op in dit prachtige wildpark.

Lees ook: Onze beklimming van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro in Tanzania.

3 REACTIES

  1. Hiya! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
    My blog looks weird when viewing from my iphone4.
    I’m trying to find a theme or plugin that might be able
    to resolve this issue. If you have any suggestions, please share.
    Many thanks!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.