De wijnregio van Chili kent vele hoogtepunten. Wij bezochten de beroemde duivelskelder van Concha y Toro, maakten onze eigen wijn en zagen wijnvaten die rijpen onder de rustgevende klanken van klassieke muziek.

Hoogtepunten wijnregio van Chili

De wijnregio van Chili bestaat uit meerdere regio’s. Wij bezochten het deel ten zuiden van Santiago (Afbeelding van Vivino). Met een huurtauto bezochten we de Maipo Valley, Colchagua Valley en de Casablanca Valley.

De Maipo Valley is een van de eerste wijnregio’s van Chili en ligt in het hart van Chili. Cabernet Sauvignon-druiven voeren hier de boventoon. De Colchagua Valley staat bekend om de vruchtbare grond en om de rode wijnen. Dit in tegenstelling tot de Casablanca Valley. Vanwege het koele klimaat komen hier witte wijnen (zoals de Chardonnaydruif) hier het beste tot hun recht.

Reisvideo van onze week door de wijnregio van Chili

Een week wijnregio van Chili ziet er zo uit:

1. Maipo Valley: Bezoek aan de duivelskelder

Wijnregio van Chili: Concha y Toro

De wijnregio van Chili verkennen kan makkelijk vanuit hoofdstad Santiago de Chile. Op een uur rijden ligt de Maipo Valley. De Maipo Valley is een beroemde wijnregio van Chili. Hier kun je namelijk het grootste en beroemdste wijnhuis van Chili vinden: Concha y Toro. Het is de moeite waard om dit wijnhuis te bezoeken. Je mag namelijk ook een kijkje nemen in de duivelskelder. Of zoals het veel mooier klinkt in het Spaans: El Casillero del Diablo.

Lees ook: 10x doen in Santiago de Chile

De beroemde wijn van Concha Y Toro is voornamelijk beroemd vanwege hun Casillero del Diablo: De duivelskelder

Een rondleiding bij Concha y Toro vindt plaats op een prachtig zomerverblijf van de eigenaar. Je kunt bij elke rondleiding bij een wijnhuis in de wijnregio van Chili natuurlijk bijpassende wijnen proeven. Zeker doen, want ze serveren vaak de beste wijnen om indruk te maken op de toeristen (mijn ervaring). En voor de echte Nederlanders onder ons: Het glas waarin je de wijnen proeft mag je houden!

Rode wijn drinken bij Concha y Toro wijnregio Chili
Wijnvaten Concha y Toro

De duivelskelder

Casillero del diablo Concha y Toro

In de wijnregio van Chili is de duivelskelder een bekend begrip. Ze hebben er bij Concha y Toro een hele show gemaakt van de duivelskelder. Van lichteffecten tot een duivelse lach. Alles is uit de kast gehaald om de bezoekers de stuipen op het lijf te jagen. Een leuke ervaring. En natuurlijk: Briljant bedacht door Concha y Toro.

Wat waar komt het idee van de duivelskelder vandaan? Er werd wijn gestolen uit de kelder van Melchor de Concha y Toro. Zijn oplossing om boeven te weren? Simpel: Gewoon zeggen dat de duivel zich schuil houdt in je wijnkelder. Durf dan als stoere jongen nog maar eens een fles wijn te stelen. Sinds het begin van dit verhaal is er tot op de dag van vandaag nooit meer een fles wijn uit de duivelskelder gestolen!

Duivelskelder Concha y Toro

2. Colchagua Valley: Zelf wijn maken

De Colchagua Valley herbergt vele van de prachtige wijnhuizen. In dit deel van de wijnregio van Chili bezoeken we twee wijnhuizen: Mont Grass en Montes. De stad Santa Cruz is wat dat betreft een mooie uitvalsbasis om de wijnregio van Colchagua te verkennen.

Mont Grass: Maak je eigen wijn

Wijnhuis Mont Grass in Chili

Voordat we onze eigen wijn gaan maken, krijgen we een rondleiding bij Mont Grass. Zoals gezegd kun je dit bij ieder wijnhuis doen in combinatie met een wijnproeverij. Bij Mont Grass is dat wellicht niet nodig als je de workshop ‘eigen wijn maken’ geboekt hebt. Want dan moet je natuurlijk het nodige proeven om tot de ideale wijn te komen.

Maar hoe gaat dat in zijn werk? Je eigen wijn maken? De workshop eigen wijn maken, is vooral het mengen van verschillende wijnen. Je moet drie verschillende soorten rode wijnen mengen tot een ideale mix. Dat zijn wijnen met de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Carménère.

Suus maakt haar eigen wijn
Kurk in de fles

De Carménère is de beroemdste druivensoort uit Chili. Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, maar door goede Chileense klimaat komt de druif nu meer in Chili voor. Terug naar de workshop. Door veel te proeven en verschillende percentages uit te proberen, kom je tot je ideale wijn. Ik kan mijn magische recept natuurlijk niet verklappen. Maar een tip: Er zit meer dan 50% Carménère in. We blijven toch in Chili.

Na het maken van je ideale mix, mag je je eigen wijn (inclusief eigen label) gaan kurken en voorzien van een label. In de video zie je hoe dat in zijn werk gaat. Een erg leuke leerzame workshop met als eindresultaat het lekkerste souvenir ooit 😉

Montes: Wijn rijpt op klassieke muziek

Reizen over de wereld bij Vina Montes
Wijnregio Chili: Montes

Ja, wat moet ik zeggen van Montes. Een prachtig wijnhuis? Ja, dat is ieder wijnhuis in Chili dat we bezochten. Dit wijnhuis blijft niet eens in mijn geheugen hangen vanwege het prachtige uitzicht op de vallei (zie foto boven), maar vanwege de bijzondere manier van wijn rijpen. Dit wijnhuis in de buurt van Santa Cruz laat wijnen wel op een hele bijzondere manier op hout rijpen.

Ze ‘geven’ de houten vaten klassieke muziek, zodat de wijn nog lekkerder wordt (zie ook de video). En natuurlijk zodat ze lekker hoge prijzen kunnen vragen hun exclusieve wijnen. Ze pakken het hier slim aan, want alleen bij een uitzonderlijk goede oogst maken ze bepaalde exclusieve wijnen. Kortom, soms is het jaren wachten op nieuwe exclusieve wijnen.

Houten vaten voor wijn bij Montes
Glazen bij Montes
Wijn proeven bij Montes

3. Casablanca Valley: Heerlijke witte wijn

De Casablanca Valley staat vanwege het koelere klimaat bekend voor de witte wijn. Wij bezoeken een wijnhuis in deze wijnregio van Chili: Casas Del Bosque. Je kunt hier heerlijk eten en genieten van de uitgestrekte druivenvelden. Wij lunchen op deze prachtig plek in het zonnetje. De foto’s zeggen genoeg denk ik:

Eten bij wijnhuis Casas del Bosque
Eten bij wijnhuis Casas del Bosque
Casas del Bosque Reizen over de wereld
Wijnvelden bij Casablanca Valley in wijnregio chili
Wijnvaten in de Casablanca Valley

De wijnregio van Chili bezoeken is dus vooral: Veel mooie wijnhuizen bezoeken. Een mooie toevoeging aan je reis bucketlist wat mij betreft! Een wijnreis in Chili is overigens perfect te combineren met stedentrips (zoals Santiago de Chile) en Paaseiland.

Alle artikelen over reizen in chili
Klik hier voor al onze artikelen over paaseiland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.