Deze reisvideo is de complete reisgids voor een rondreis op Paaseiland

1
6293

Mijn nieuwste reisvideo is de complete reisgids voor een rondreis op Paaseiland. We verbleven namelijk een week op dit mysterieuze Chileense eiland en zagen bijna alles.

Reisvideo Paaseiland

Reizen over de Wereld bij Ahu Akivi Paaseiland
Na mijn eerdere video’s over de de Nederlandse Koffie Molen, onze rondreis door zomers Zweeds Lapland en mijn reisvideo over Santiago de Chile is dit alweer de vierde reisvideo. Er zit veel werk in deze reisvideo van bijna 20 minuten (!). Ik ben er blij mee, maar het is vooral gemaakt voor reizigers. De video geeft je een compleet van alles wat er te doen is op dit eiland. Wij verbleven namelijk een week op Paaseiland. We zijn dus ervaringsdeskundigen!

De video is opgebouwd aan de hand van de 15 beelden van Ahu Tongariki. Hierbij een kort overzicht van de 15 hoofdstukken uit de video:

1. Aankomst op Paaseiland

Aankomst op vliegveld Paaseiland
Vanuit Santiago de Chile vliegen we door naar Paaseiland. Daar vlieg je in zo’n 6 uur heen. Je komt daar aan op het misschien wel het meest knusse vliegveld ter wereld. Tip: Haal bij aankomst gelijk een Park Ticket. Zo’n ticket heb je nodig om de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken. Het verkennen van Paaseiland is simpel. Dat doe je vanuit Hanga Roa. Hanga Roa is de hoofdstad van het Chileens-Polynesische eiland Rapa Nui, ofwel Paaseiland. Het eiland is niet groter dan het Nederlandse Texel. We verkennen het eiland deels lopend vanuit Hanga Roa. Maar ook een auto of scooter huren is ook een goede manier om het eiland te verkennen.

2. Geschiedenis van Paaseiland

Museum Paaseiland Sebastian Englert Museum Moai oog
De geschiedenis van Paaseiland. Door de lokale bevolking wordt het eiland Rapa Nui genoemd. De naam Paaseiland werd gegeven door een Nederlander. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jakob Roggeveen gaf de naam Paaseiland in 1722, omdat hij het eiland ontdekte op paaszondag. In het gratis Sebastian Englert Museum in Hanga Roa leer je meer over de geschiedenis. En zie je bijzondere stukken uit de museumcollectie. Zoals een vrouwelijk paasbeeld. Of Moai zoals de beelden ook genoemd worden.

3. De mooiste beelden van Paaseiland

Paaseiland bezoeken: Ahu Tongariki alleenstaand beeld
Ja, hiervoor moet je eigenlijk gewoon de beelden bekijken. Ik laat de paasbeelden van Ahu Akivi, Ahu Tahai, Aha Nau Nau, Ahu Tongariki en Rano Raruku zien.

4. Vulkanisch Paaseiland

Straathond adopteren Paaseiland
Paaseiland staat vol van de vulkaankraters. De Orongo krater is de bekendste. Vanaf Hanga Roa hiken we naar de Orongo krater. Samen met onze geadopteerde hond, een straathond die ons achtervolgt, lopen we naar deze gigantische krater toe. Daar worden we getrakteerd op prachtig uitzicht! De video kijken dus 😉 Bij de krater ligt ook een dorpje waar je alles leert over de legende van de bird man.

5. De legende van bird man

Birdman legende Paaseiland
Orongo is een ceremonieel dorp waar je ziet hoe ze hier vroeger leefden. Het staat ook in het teken van de Tangata Manu (de vogelmens). Jaarlijks wordt er een Tangata Manu gekozen. Dat is de persoon die het eerste vogelei vindt op het kleine eiland Motu Nui. Vervolgens terug zwemt naar Rapa Nui en de Orongo krater beklimt naar het het dorpje. Je bent dan de leider van de Rapa Nui voor een jaar. Met je Park Ticket (zie hoofdstuk 1) mag je dit dorpje overigens maar 1 keer bezoeken. Net als Rano Raruku!

6. Het hoogste punt van Paaseiland

Maunga Terevaka hoogste punt van Paaseiland
Beklim op Paaseiland ook zeker Terevaka. De top van berg Terevaka is met 511 meter het hoogste punt van Paaseiland. In ongeveer 3-4 uur loop je heen en weer vanaf de beelden van Ahu Akivi. Vanaf het hoogste punt heb je op een goede dag een schitterend 360 graden overzicht op Paaseiland. Hoe dat er allemaal uitziet, zie je natuurlijk in de video.

7. De Moai van Paaseiland

Ahu Tongariki Reizen over de Wereld Paaseiland
De Moai van Paaseiland zijn gebaseerd op mensen. Je ziet duidelijk dat elke Moai verschillend is. En ze dus gebaseerd zijn op mensen. En de bewoners van Paaseiland waren hun tijd ver vooruit. Of het waren gewoon hipsters. Veel eilanders hadden namelijk een ‘man bun’ of knotje. Daarom hebben sommige Moai dus een rode Pukao. Die ‘hoedjes’ werden gemaakt bij Puna Pau van rood Hani Hani gesteente.

8. Grotten van Paaseiland

Toegang Ana Kakenga
Op Paaseiland kun je meerdere grotten bezoeken. De mooiste grot in Ana Kakenga, maar begin maar alvast met lijnen als je deze grot wilt bezoeken. Je moet namelijk een gat door voor uitzicht op zee. Ook de bananengrot is de moeite waard.

9. De mythe van Paaseiland

Piro Piro Moai Paaseiland Rano Raruku
In Rano Raruku werden alle paasbeelden gemaakt. Hier is ook de mythe van de hoofden van paaseiland ontstaan. Het idee dat het hoofd boven de grond uitstak en de rest van het lichaam eronder. Echter, alle paasbeelden (Moai) zijn hele lichamen die op een platform (Ahu) geplaatst zijn. Maar omdat dit soort beelden bijna de hele wereld over gingen, ontstond de mythe van Paaseiland.

Maar waarom zijn ze dan alleen met hun hoofd zichtbaar? Ooit zijn de Rapa Nui er mee gestopt. De beelden zijn toen waarschijnlijk bewust ingegraven om ze beter te bewaren. Een andere verklaring is dat sommige beelden door de tijd deels onder grond kwamen te liggen. In Rano Raruku is echter ook goed te zien dat er hele paasbeelden werden gemaakt. Een goed voorbeeld is het beeld Tukuturi. Dit is een beeld met benen! Het bewijs dat paasbeelden meer zijn dan alleen hoofden!

10. De stranden van Paaseiland

Anakena Beach palmbomen strand
Je hebt twee belangrijke stranden op Paaseiland: Ovahe beach en Anakena beach. Het minder bekende Ovahe beach ligt tussen de rotsen. Ovahe ligt op enkele honderden meters van het toegankelijke strand Anakena. Bekend om de palmbomen en de beelden van Ahu Nau Nau. Ook hier is het heerlijk vertoeven. En het was het startpunt van een onze duik op Paaseiland.

11. Duiken op Paaseiland

duiken op paaseiland
Een duik regel je bij een van de duikscholen in Hanga Roa. Wij doen een duik vanaf Anakena Beach. Natuurlijk een schitterende plek om je duik te beginnen. Het zicht onder water is mooi, maar je komt niet veel vissen tegen. Een andere beroemde duikplek op Paaseiland is de plek waar ze een Moai hebben laten zinken. Geen originele Moai, maar het ziet er natuurlijk wel spectaculair uit.

12. Hanga Roa: De hoofdstad van Paaseiland

Begraafplaats Paaseiland bezoeken
Hanga Roa is de hoofdstad van Paaseiland. Hier zie je waarschijnlijk je allereerste paasbeeld en andere bijzondere vormen van kunst (zie daarvoor de video). In Hanga Roa vind je verder supermarkten, restaurants, hotels, duikscholen en het museum. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. Ook heb je hier de kerk waar je als toerist elke zondag een dienst kunt bezoeken. Naast de kerk vind je de Mercado Artesana waar je souvenirs kunt kopen. In Hanga Roa vind je ook een bijzonder postkantoor….

13. Paspoortstempel van Paaseiland

paspoortstempel paaseiland halen postkantoor
Bij het postkantoor in Hanga Roa haal je een bijzondere paspoortstempel. Paaseiland valt namelijk onder Chili en je krijgt bij aankomst op het eiland dus geen stempel bij de douane. Gelukkig kan je die zelf halen. In de video zie je hoe dat in zijn werk gaat!

14. Muziek en dans op paaseiland

Muziek Varua Ora Paaseiland
Het is natuurlijk erg toeristisch om een traditionele dansshow te bezoeken op Paaseiland. Toch raad ik het ten zeerste aan. Je leert meer over de Rapa Nui cultuur. En de dansshow is ook gewoon erg goed. In de video zie je enkele voorbeelden, waaronder een staaltje ’twerken voor gevorderden’. Wij bezochten Varua Ora. Een andere goede dansshow is Kari Kari.

15. Afsluitende tips

Met een 4x4 jeep Paaseiland bezoeken
De video sluit af met vier tips.

  • Mijn eerste tip is om het vliegticket naar Paaseiland vroeg te boeken. Combineer je reis naar Paaseiland ook altijd met een reis naar Chili.
  • Mijn tweede tip: Kies een goede betaalbare accommodatie. Wij sliepen in de Manureva Eco Lodge. Een goede slaapplek met goed ontbijt.
  • Mijn derde tip: Bespaar en boek via je lodge. Via onze lodge kregen we onder andere een korting op de autohuur. En de auto wordt bij je slaapplek afgeleverd. Handig!
  • Mijn vierde en laatste tip: Neem de tijd. In drie dagen kan je het belangrijkste van Paaseiland bekijken. Maar in deze video heb je ook gezien dat Paaseiland nog veel meer te bieden heeft!

Bekijk ook: Combineer je reis naar Paaseiland met Santiago de Chile!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.