Op zoek naar de Big Five. Een dag safari Krugerpark is namelijk de kans om The Big Five in Zuid-Afrika van dichtbij te zien. Welke dieren kreeg ik te zien? Je leest het in dit reisverslag Krugerpark.

Op zoek naar de Big Five in Zuid-Afrika

Even het geheugen opfrissen. De Big Five. Dat zijn de leeuw, buffel, luipaard, olifant en neushoorn. Het park is verder een goede plek om zebra’s en giraffes te spotten. Ook voor de vogelliefhebber is erg voldoende te beleven. Wij vertrekken om half 6 ’s ochtends per jeep richting het park. Rond 15.00 uur waren we terug in de lodge.

Krugerpark per jeep

De manier om het Krugerpark te verkennen is een gamedrive per jeep. In een jeep passen 9 mensen. Nou ja, 10 als je de bijrijder ook meerekent. De jeeps zijn ‘open’. Je hoeft dus niet door een raam te fotograferen. Voor fotografen is het wel aan te raden om niet in het midden van de jeep te gaan zitten.

Zebra’s steken over

Safari Kruger park zebra's
Via de Phabeni poort rijden we Kruger binnen. Al snel is het raak als een kudde zebra’s de weg oversteekt. Een soort hele parmantige paarden. Vooral leuk om ze zo over de weg te zien dartelen. Volgens de chauffeur ‘bijzonder gedrag’. Voor de fotografen een mooie gelegenheid om even wat zebrakontjes op de foto te zetten.

De kudu

Female kudu
Een leuk dier, maar niet bepaald zeldzaam, is de kudu. Zoek kudu en leeuw op YouTube en je weet hoet laat het is. Samen met Impala’s staan ze op het menu van de roofdieren. Maar dus wel een aparte verschijning. Je hebt kudu’s met en zonder hoorns. Opvallend aan de kudu zijn natuurlijk de spitsige oortjes.

Kudde olifanten

Three african elephants
We kunnen de eerste van de Big Five aftikken. We zien een kudde olifanten. Boven op de berg. “Olifanten lijken op mensen, want ze worden gedomineerd door vrouwen”, aldus chauffer Mike. De jeeps wachten beneden tot de olifanten naar beneden komen lopen. Mooi moment is een moederolifant samen met haar kleintje. Het kleintje zwiept baldadig zijn of haar slurf in het rond. Terwijl moeder haar kleintje blijft beschermen.

Het luipaard!

Leopard lying on rocks
Al snel nummer twee van de Big Five. Het luipaard. Op jacht naar een lekker hapje. We hebben geluk dat het luipaard wordt gespot. We krijgen een moment om hem goed vast te leggen. Als de luipaard even op een rots gaat zitten. Hij kijkt ons recht in de ogen aan. Een goed moment voor een foto.

Twee oude buffels

African Cape buffalo
Nummer drie op de lijst van de Big Five. De buffel. We zien twee oude buffels in het water. Het zijn oudjes, want ze worden achtergelaten door de kudde. Ze zijn te traag geworden. Eerst zien we ze alleen van achteren. Oud zijn ze, maar ze komen gelukkig toch even in beweging. Zo kunnen we toch nog even gezichten zien.

Stropers in het Krugerpark

Chopper looking for poachers
Er zijn ook stropers actief in het Krugerpark. Daar proberen ze natuurlijk tegen op te treden. Zo moet je voorbij een paar mannen met geweren om het park in te gaan. Maar er vloog ook een helicopter boven het park op zoek naar stropers.

Een helicopter in het Krugerpark is op zoek naar stropers

Overal impala’s

Imapala's looking
Naast de kudu’s zijn impala’s ook veelgeziene gasten tijdens een safari in het Kruger National Park. Een beetje schichtige beestjes. Want als je stil gaat staan om ze te bekijken, denken ze al snel dat er gevaar op de loer ligt. Wat je wil je ook met meer dan duizend leeuwen in het park die jou zien als lekker hapje. De leeuw zien we helaas niet in het Krugerpark.

De statige giraffe

Giraffe posing
Geen onderdeel van de Big Five, maar wel erg mooi: De giraffe. Dit statige dier zien we tijdens de safari in het Krugerpark meerdere malen. Aan het begin van de middag krijgen we de giraffes het beste te zien. Een giraffe stopt zelfs even met eten om onze jeep aan te staren. Er gebeurt dan weinig, want gek genoeg zijn de dieren gewend aan het silhouette van de jeeps. Ze rijden immers dagelijks rond het in het park.

Neushoorn in het water

Rhino in the water
Aan het eind van de safaridag rijden we weer richting toegangspoort. Daar hebben we geluk. We zien een auto staan. Op een plekje waar we anders voorbij waren gereden. Een neushoorn in het water! Iets dat je niet vaak ziet. Hij heeft wat schrammetjes, maar wij kunnen genieten van nummer 4 van de Big Five.

Uiteindelijk zien we vier dieren van de Big Five. Geen slechte score

De bek van een nijlpaard

Hippo yawn
De laatste stop is een meertje. We stoppen bij meerdere meertjes. Het is een goede plek om zebra’s, nijlpaarden en meer dieren te zien. Maar wel van een afstandje. Zo ook dit nijlpaard die even zijn bek open trekt. Dat pakken we toch nog even mee aan het eind van onze safari in het Krugerpark.

Safari in het Kruger National Park

Voor wildlife moet je naar het Krugerpark. Het is een schitterend park met heel veel mooie dieren zoals je in dit reisverslag kunt zien. Wij hadden in februari ‘geluk’ met een droogteperiode. Daardoor was het wat minder begroeid. Toch blijft het met dieren gewoon iedere dag afwachten en komt er ook een beetje geluk bij kijken. Op een gemiddelde dag schijn je in Kruger wel 3 van de 5 dieren te spotten. Dan moeten wij met 4 van de 5 tevreden zijn.

Meer Zuid-Afrika?

Na dit reisverslag Krugerpark niet genoeg van het natuurschoon in Zuid-Afrika? Bekijk dan de bezienswaardigheden van de panoramaroute in Zuid-Afrika.
Bekijk ook de hoogtepunten van Pretoria in Zuid-Afrika.

Wat is na het zien van de foto’s jouw indruk een Safari in het Krugerpark?

5 REACTIES

  1. Na het zien van de prachtige foto’s en het lezen van de mooie verhalen ben ik best benieuwd! De foto’s die je gemaakt hebt zijn fantastisch! Heb je alles met een zoomlens moeten vastleggen of kon je alles redelijk van dichtbij waarnemen?

    • Eigenlijk een beetje van allebei. De dieren waren redelijk dichtbij (zeker de olifanten), maar alles met een zoomlens van 55-300mm vastgelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.