Colombia is een van de vakantielanden in opkomst. In deze blogpost deel ik onze reisroute Colombia. We gingen in een maand backpacken in dit Zuid-Amerikaanse land. Een route die de veelzijdigheid van Colombia laat zien. Zonder dat je daarvoor je spaarvarken stuk moet slaan.

Onze reisroute Colombia

Reisroute Colombia
We hadden ons vliegticket naar hoofdstad Bogota net geboekt. Toen lazen we een artikel over reisadviseur en Dordtenaar Daniel in het Algemeen Dagblad. Het grootste deel van de reisroute is dus door hem gemaakt. Wel wilden we graag de Ciudad Perdida doen, naar de San Andres eilanden en goedkoop paragliden in San Gil. De reisroute Colombia is dus in goede samenwerking tot stand gekomen!

Hier volgt in grote lijnen onze reisroute door Colombia. De prijzen zijn per persoon in Colombiaanse Pesos aangegeven. 1,000 COP is ongeveer 30 eurocent.

Dag 1-3: Hoofdstad Bogota

Vanaf Schiphol vliegen we naar hoofdstad Bogota. We verblijven in het Bellavista hostal. Via het hostel kun je (duur) transport vanaf het vliegveld regelen voor 65,000 COP. Dat zou ik zeker doen als je laat aankomt. Het hostel zit midden in de graffitiwijk La Candelaria. Het hostel is een goede uitvalsbasis voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Bogota.

Zondag is de beste dag om in Bogota te zitten. Het treintje naar de berg Monseratte is dan goedkoper (11,000 COP). Ook is het goudmuseum gratis op zondag. Lees vijf keer doe in Bogota voor meer reistips in Bogota!

Doen in Bogota uitzicht Monserrate

Bogota graffiti tour - Twee geliefden

Masker goudmuseum Museo del Oro Bogota

Dag 4: Bogota – Villa de Leyva

Vanuit Bogota nemen we een taxi naar de busterminal (20,000 COP). Daar pakken we de bus naar het witte dorpje Villa de Leyva (25,000 COP). De busrit is zo’n 4/5 uur. We slapen in Hostal Rana. Dat is zo’n 10 minuten lopen vanaf de busterminal. Het hostal zelf zit op enkele minuten van Plaza Mayor. Het belangrijkste plein van Villa de Leyva. Het is een mooi dorpje waar je vooral lekker moet rondlopen. Want in het koloniale dorpje Villa de Leyva heeft de tijd stilgestaan!

Uitzicht op Plaza Mayor Villa de Leyva

Suus door de straten van Villa de Leyva

Villa de Leyva

Dag 5-6: Villa de Leyva – San Gil

Vanuit Villa de Leyva is het met de bus via Tunja zo’n 4/5 uur naar San Gil (37,000 COP). Voor ons werd het een heel avontuur vanwege een lekke band. De busrit duurde 8/9 uur! We slapen in Sams VIP Hostal, een perfecte locatie. Vanuit het hostal kun je tours regelen. San Gil is de hoofdstad van Colombia voor adrenalinejunkies. Je komt er vooral om goedkoop te paragliden (160,000 COP).

Vanuit San Gil kun je ook het dorpje Barichara bezoeken (12,000 COP retour met de bus). Je kunt daar de wandeling Camino Real (zo’n 2 uur) naar Guane maken. Vanuit daar bus kun je de bus naar San Gil nemen.

Goedkoop paragliden over de Chicamocha Canyon

Paragliding Chicamocha Canyon San Gil

Motor in Barichara reisroute Colombia

Dag 7: Nachtbus San Gil – Santa Marta

Vanuit San Gil pakken we de nachtbus naar Santa Marta voor 60,000 COP. Daarmee besparen we een nacht in een hostal. Je kunt dit deel ook vliegen. We spraken ook reizigers die dit deel niet met de bus durfden in verband met de ontvoering van journalist Bolt.

Dag 8: Santa Marta

Santa Marta is vooral het startpunt voor de Ciudad Perdia jungletocht. We slapen in Bed & Breakfast Mauricio Babilonia B&B. Mooie ouderwetse kamers met airco. Vers ontbijtje. Op 5 minuten lopen van het centrum af. In Santa Marta en Cartagena is een airco overigens een must! In Santa Marta hebben we goed gegeten bij Soul Food en Lulo.

Dag 9 t/m 13: Ciudad Perdida en Santa Marta

De vierdaagse jungletocht Ciudad Perdida naar de verloren stad. We betaalden zo’n 750,000 COP per persoon (225 euro). Dat is inclusief overnachtingen en maaltijden! We deden de tour met Expotour. Het was het hoogtepunt van onze maand backpacken door Colombia. Het staat dan ook op nummer 1 in mijn lijst top 10 bezienswaardigheden Colombia.

Na de tour kun je je laten afzetten in Tayrona National Park. Dit kan je dus ook in je reisroute Colombia opnemen. Maar na de Ciudad Perdida wil je waarschijnlijk even een goede douche en bijkomen! Bagage die je niet gebruikt tijdens de tour kun je neerzetten bij je touroperator. Wij kiezen ervoor om bij te komen in Bed & Breakfast Mauricio Babilonia B&B. Daar laten we ook al onze kleding wassen. Handig!

Samen bij Ciudad Perdida Colombia

Ciudad Perdida Trekking slapen in de jungle

Lopen tijdens de Ciudad Perdida Trekking

Fruitstop Ciudad Perdida Trekking

Dag 14-15: Santa Marta – Cartagena

Cartagena is het meest toeristische plekje van Colombia. Overigens ook de meest fotogenieke plek van Colombia. Geen reisroute Colombia zonder Cartagena dus. Voor zo’n 30,000 COP ben je in 4 uurtjes in Cartagana. We slapen in Mystic House hostal in de wijk Getsemani. Tussen het toeristishe oude centrum en Castillo de San Felipe. Een goede uitvalsbasis om alle bezienswaardigheden van Cartagena te zien. En airco in je hotel/hostel is echt nodig.

Vanuit Cartagena kun je nog een dagje strand Playa Blanca boeken. Vanuit het hostel vervoer geregeld voor 60,000 COP. Het is inclusief lunch. Het is een uur heen, uur terug. Een strandbed voor een dag moet je ter plaatse onderhandelen. Hangt af van soort bed (20,000 t/m 80,0000 voor een dag voor 2 personen).

Playa Blanca Cartagena Colombia

Cafe Havana Cartagena

Centrum Cartagena

Dag 16: Cartagena – Medellin per nachtbus

Een nachtbus van Cartagena naar Medellin. Onze tweede nachtbus na de rit San Gil – Santa Marta. Met een prijs van 100,000 COP (30 euro) een goedkope nacht, maar zo’n busrit is wel erg lang. Bus deed er totaal zo’n 16 (!) uur over.

Dag 17 t/m 19: Medellin & Guatape

Medellin is onlosmakelijk verbonden met Pablo Escobar. Een must voor de fans van Narcos is de Pablo Escobar tour in Medellin. We regelen dat via ons hostel Pit Stop Hostel. Het hostel zelf is een beetje een party hostel. Dat was voor ons niet ideaal, omdat we twee volle dagen in Medellin optimaal wilde benutten.

Tip voor Medellin is om tijdens het bloemenfestival Feria de las Flores te gaan. Dat vindt plaats in de zomermaanden.

Sujeta Feria de las Flores Medellin 2017

Kabelbaan Medellin

Botero Park Medellin

Dag 19: Guatape

Vanuit Medellin een mooie dagtrip naar dorpje Guatape maken. Guatapé in Colombia is een dorp in alle kleuren van de regenboog. Een retour is zo’n 25,000 COP met de bus. Je kunt daar ook Piedra del Penol beklimmen voor het mooiste uitzicht van Colombia.

Plaza Guatape Colombia

Tuktuk Guatape Colombia

Mangobeer Piedra del Penol Guatape Colombia

Suus en Vin Piedra del Penol Guatape Colombia

Dag 20 en 21: Medellin – Hacienda Venecia (Zona Cafetera)

Vanuit Medellin kost het ongeveer 40,000 COP naar Manizales. Vanuit Mazizales kun je de taxi of bus nemen naar koffieboerderij Hacienda Venecia. We verblijven 2 nachten in deze prachtige koffieboerderij. Reistip: Kies wel voor de luxe kamers met het zwembad. Ze hebben namelijk ook een hostel. Op de koffieboerderij kun je heel de dag gratis koffie drinken. Daarbij zijn er verschillende interessante koffietours.

Door de koffievelden Hacienda Venezia Colombia

Koffietour David Hacienda Venezia Colombia

Hacienda Venecia Colombia

Dag 22 t/m 24: Valle de Cocora

Vanuit de koffieboerderij gaan we met de bus naar Salento (18,000 COP). Salento is de uitvalsbasis voor de dagwandeling tussen de palmbomen van de Valle de Cocora. In Salento moeten we zo’n 20 minuten lopen naar ons La Serrana hostel. La Serrana is een soort privéhuisje in een prachtige groene omgeving. Het hostel biedt ’s avonds ook goedkoop en lekker avondeten aan.

Maar je komt hier dus voor de Valle de Cocora. Een van de 10 mooiste dagwandelingen ter wereld die ik heb gedaan. Echt voor de bucketlist als je naar Colombia gaat. Een absolute must op op te nemen in je reisroute Colombia. Vanuit Plaza Salento gaan jeeps naar de vallei (8,000 COP retour). Je betaalt tijdens de wandelroute nog extra als je de kolibries wilt zien.

Hoge boom Cocoravallei 3

Vin bij Valle de Cocora

Hoge palmboom Valle de Cocora Colombia

Dag 25: Salento – Bogota

Vanuit Salento gaan we terug naar Bogota. Vanuit Bogota vliegen we naar de San Andres eilanden. We nemen eerst de bus naar Armenia (4,200 COP). Die bus doet er uurtje over. Daar de bus naar Bogota gepakt bij maatschappij Boliviano (53,000 COP per kaartje). Daarna overnachten we in het luxe hotel Aloft. Dat zit zowel dichtbij het vliegveld als terminal.

Dag 26 t/m 32: San Andres eilanden

Vanuit Bogota vliegen we naar de San Andres eilanden. Vanaf Aloft Bogota gaat er een gratis shuttle naar vliegveld. Daar vliegtuig genomen van Avianca. Top geregeld, vloog op tijd. Veel beenruimte, drankje en versnaperingen. Vooraf moet je voor 100,000 COP per persoon een toeristenvisum kopen. De San Andres eilanden bestaan uit de eilanden San Andres en Providencia. We verblijven op beide eilanden. Je kunt van San Andres naar Providencia met de boot. De boot tussen San Andres gaat op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag. Het 300,000 COP retour (95 euro).

Eiland San Andres

Op San Andres slapen we op Playa Tranquillo. Dit ligt niet in het toeristische dorpje San Andres. Op het vliegveld van San Andres een taxi gepakt voor 25,000 COP. De beloofde airport shuttle van Playa Tranquillo stond er niet. Verder prima hotel met zwembad. Je kunt bij het hotel een scooter huren om het eiland te verkennen. Verder een prima locatie om te duiken in Colombia.

Eiland Providencia

Vanaf San Andres de boot genomen. Niet aan te raden als je makkelijk zeeziek wordt. Providencia is minder toeristisch dan San Andres. Een rustig tropisch eiland dat je op de scooter prima kunt verkennen. We hebben er ook gedoken met kleine haaien. De San Andres eilanden zijn prima eilanden om te relaxen. Een prachtige afsluiter van onze reis.

San Andres eilanden Colombia

Hotel Deep Blue San Andres

Roland Roots Bar Providencia Colombia

Prachtig strand Providencia Colombia

Onderwaterwereld Providencia Colombia

Wat kost een maand backpacken door Colombia?

Nu een antwoord op de vraag wat een maand backpacken door Colombia kost. De kosten voor deze reisroute Colombia waren inclusief vliegticket zo’n 2500 euro per persoon. Belangrijkste kosten waren de vliegtickets. Amsterdam naar Bogota retour is zo’n 900 euro. Vanuit Bogota naar San Andres retour zo’n 225 euro. Voor de hike Ciudad Perdida betaal je ook 225 euro. We betaalden zo’n 500 euro aan hostelkosten gemiddeld. Dan hou je nog zo’n 500/600 euro voor eten, drinken, nachtbussen en tourtjes.

Vragen over deze reisroute Colombia?

Heb je zelf plannen om naar Colombia te gaan? Ik help je graag om jouw reis naar Colombia te laten slagen. Schroom dus niet om hieronder je vraag achter te laten. Ik help je graag! Nog even de hoogtepunten van Colombia op een rij? Lees dan deze blog met mijn persoonlijke hoogtepunten van Colombia.

2 REACTIES

  1. Hi Vincent, bedankt voor deze blog met veel handige en praktische info. Over twee weken zit ik zelf in Colombia en ben me nu een beetje aan het oriënteren. Jouw reisroute gaat tegen de klok in. Is daar een specifieke reden voor, zoals bijvoorbeeld de bustijden/aansluitingen? Of is daar geen specifieke reden voor geweest?

    • Hey Gieljan,

      Daar is geen specifieke reden voor geweest. We moesten een rondje maken in verband met start- en eindpunt Bogota. Busverbindingen waren goed dus moet met de klok mee ook vast goedkomen, maar daar dus geen ervaring mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.