Een cake die smaakt naar matchathee? In dit blog deel ik het recept van een Japanse matchacake.


Japanse matchacake
In Japan is groene thee erg populair. Matcha is een soort theepoeder. Dat wordt in Japan veel gedronken. Toch vind je matcha niet alleen in de thee. Het wordt ook verwerkt in bijvoorbeeld snoep (chocolade, Oreo en Kitkat), cake, koekjes en ijs. In Japan was ik verslaafd aan alles met matcha. Voor we naar huis gingen, hadden we dus het nodige ingeslagen. In Nederland ben ik op zoek gegaan naar recepten en kwam via Bol.com al snel het boek ‘Koken en bakken met matcha thee‘ tegen. Ik heb de matchacake gemaakt. Maar er staan nog veel andere lekkere recepten in. Denk aan ijs van matcha, muffins en koekjes. Hieronder staat het recept van mijn eigen gemaakte matchacake. Ik moet zeggen, het kwam goed in de buurt, maar het smaakte nog niet zoals de Japanse versie.

Japanse matchacake

Voor dit recept heb je een cakevorm nodig!

Ingrediënten voor 1 cake

  • 125 ml volle room
  • 2 afgestreken eetlepels matcha
  • 40 gr amandelmeel
  • 2 eieren
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepels vanille-extract
  • 60 gram acaciahoning
  • 100 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 70 gram gesmolten boter

Bereidingswijze

  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Verwarm de room en de matcha in een steelpan. Haal de pan van het vuur en klop krachtig.
  • Rooster het amandelmeel 5 tot 7 minuten op een bakplaat in de oven op 180 graden.
  • Klop in een grote kom (of keukenmachine) de eieren met de suiker, het vanille-extract en de honing tot een luchting mengsel. Voeg de matcharoom toe en klop opnieuw krachting. Zeef de bloem erbij, voeg het bakpoeder, het amandelmeel en tot slot de gesmolten boten toe. Ga snel te werk en klop het beslag niet te lang.
  • Vet een langwerpige cakevorm van 15 cm lengte in, of bekleed hem met pakpapier en vul de vorm met het beslag. Zet vervolgens in de oven.
  • Snijd na 5 minuten met een mes over de hele lengte van de cake. Verlaag de temperatuur tot 165graden. Laat de cake nog 30 minuten bakken.
  • Haal de cake uit de oven, laat even afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
  • Wikkel de cake in plasticfolie als hij nog warm is, zo blijft hij lekker smeuïg.
  • Meer recepten met Matcha?

    Meer recepten met Matcha zijn te vinden in dit boek.

    Meer recepten?

    Bekijk alle recepten van buitenlandse gerechten.

    Ooit wel eens iets met matcha gegeten? En lijkt deze cake je lekker?

    Volg Reizen over de Wereld ook op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.