Recept gyoza. Oftewel: Zelf Japanse dumplings maken? Met dit heerlijke recept kan het niet fout gaan. Wel even net als ik de YouTube-video kijken voor de perfect gevouwen dumpling!

Gyoza uit Japan

Het is alweer bijna een jaar geleden dat we in Japan (een land vol hoogtepunten!) waren. We denken er nog vaak aan terug. Niet alleen vanwege de bijzondere cultuur, maar natuurlijk ook vanwege het eten. Naast al het ijs en chocolade met matcha smaak, had ik nog een andere favoriet. Dat is Gyoza, ofwel de Japanse dumplings. Als deze op de kaart stonden (of te zien waren in de ‘etalage’) kon ik het niet laten om deze te bestellen.

Lees ook: Eten in een Maidcafe in Japan!

Gelukkig zijn deze ook bij de Japanse restaurants in Nederland te bestellen, maar om nu alleen daarvoor naar een restaurant te gaan is natuurlijk wat overdreven. Gelukkig heb ik het recept van deze lekkernijen gevonden in het Japanse kookboek wat wij hebben besteld ‘Recepten uit Tokyo’. In het boek staan meerdere heerlijke recepten. Je kunt boek via Bol.com bestellen:

Recept Gyoza

Japanse zelf dumplings maken Recept Gyoza

Ingrediƫnten (voor 30 dumplings)

Voor het deeg

  • 1 pakje goyzadeeg (Te koop bij de betere toko)
  • zonnebloemolie
  • sesamolie

Voor de vulling

  • 1 ui
  • 1/8 Chinese kool
  • 200 gr varkensgehakt (dit kun je niet in de supermarkt kopen, wel bij de slager)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sake
  • 1 el sesamolie
  • peper & zout
  • 2 cm gember, geschil en heel fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

Voor de saus

  • 6 el sojasaus
  • 6 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 el sesamolie

Bereidingswijze recept Gyoza

    • Snipper de ui heel fijn. Bestrooi de grofgehakte Chinese kool met zout. Meng het goed en laat de kool 10 minuten in een kom staan om het vocht kwijt te raken. Druk het overtollige vocht met je handen eruit. Doe in een grote schaal het varkensgehakt, de sojasaus, sake, sesamolie, oestersaus en een beetje peper. Kneed alles 3 minuten, voeg de rest van de ingrediĆ«nten voor de vulling toe en meng het goed (ik heb de grote harde stukken van de Chinese kool eruit gehaald).

Krijg je ze niet allemaal op? Je kunt de gyoza een dag later ook koud eten. Ook lekker!

    • Maak de gyoza. Leg 1 theelepel vulling in het midden van een velletje goyzadeeg. Bevochtig de ruimte eromheen met een vinger met wat water. Nu moet je ze vouwen, daarvoor volgde ik deze handleiding van YouTube. Mocht je hier geen zin in hebben, kun je ook gewoon de randen tegen elkaar aan drukken. De smaak blijft immers hetzelfde.

  • Meng alle ingrediĆ«nten voor de saus en zet in de koelkast.
  • Bereid de gyoza. Verhit een koekenpan met een beetje sesamolie en zonnebloemolie (half-half, circa 1 eetlepel van beide). Verdeel de olie goed over de bodem van de pan. Leg de gyoza op matig vuur in de pan. Schenk, als de onderkant mooi goudbruin is, ongeveer 300 ml water erbij en leg het deksel op de pan. Verhit alles circa 7 minuten op matig vuur. Haal het deksel eraf en laat de rest van het water verdampen. Leg een groot bord op de koekenpan. Draai het bord en de koekenpan samen om, zodat de gebakken kant van de gyoza boven ligt (je kunt ze er natuurlijk ook voorzichtig met een vork uithalen en zelf op het bord omdraaien).
  • Serveer de warme gyoza met de saus.

Het is een erg gemakkelijk recept. Het vouwen van de gyoza kost even wat tijd, maar deze smaken echt bijna precies hetzelfde als die we in Japan hebben gegeten!

Japans kookboek?

Dit recept staat in het boek Recepten uit Tokyo:

Meer Japanse smaken?

Na dit Gyoza recept nog meer trek gekregen? Bekijk dan ook deze Japanse recepten:

Recept Japanse matchacake
Recept Japanse Totoro koekjes
Recept Japanse ijskoffie

Eet smakelijk! Zou jij deze gyoza ook wel eens willen maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.