Als je op Oahu Hawaii bent moet je Pearl Harbor bezoeken. Een belangrijk stukje geschiedenis voor zowel Amerika, Japan en Europa!

Vooraf: Dagindeling Pearl Harbor bezoeken

Pearl Harbor bezoeken Hawaii
Er zijn 4 dingen te zien op Pearl Harbor.

  1. De gezonken USS Arizona (de bekendste)
  2. Onderzeeër Bowfin
  3. Battleship Missouri
  4. Het vliegtuigmuseum

De Arizona en de Bowfin liggen op dezelfde locatie. Voor het battleship en het vliegtuigmuseum moet je de gratis shuttlebus nemen. Doe je alleen de USS Arizona en eventueel de Bowfin ben je een ochtend kwijt. Wil je ook de rest doen? Dan ben je bijna een volle dag op Pearl Harbor.

Lees ook: Zeven dingen die opvallen in Honolulu Hawaii

Vooraf: Kaarten kopen voor bezoek Pearl Harbor

Wij kochten online het paspoort voor Pearl Harbor. Een dag vantevoren om 7:00 gaan er kaarten online (link hier) in de verkoop voor dag erop. We kochten dus een dag eerder de kaarten. Je hebt daarvoor een creditcard nodig. Daarbij: Je moet snel zijn. Om 7:10 waren alle bezoektijden voor de USS Arizona al weg. Online geef je dus aan hoe laat je de USS Arizona wilt bezoeken. Je kunt ook op de dag zelf binnen lopen voor de allerlaatste gratis kaarten voor de USS Arizona. De andere bezienswaardigheden zijn niet gratis.

Vanaf Honolulu neem je bus 20 of 42 naar Pearl Harbor. Bus 20 stopt ook op het vliegveld. Je kunt dus beter bus 42 nemen.

Geschiedenis Pearl Harbor

Tekening aanval Pearl Harbor
Wij kwamen rond 9:00 uur aan op Pearl Harbor. De tour voor de USS Arizona was pas om 10:00 uur. Daarvoor konden we dus nog mooi de audiotour doen. Voor Europeanen (in ieder geval voor mij) is Pearl Harbor vooral de reden dat Amerika zich actief ging bemoeien met de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek aan Pearl Harbor leert dat Amerikanen de aanval toch vooral zien als een langer slepend conflict met Japan.

Kaart Pearl Harbor Hawaii
Op een kaart op het Pearl Harbor terrein (foto hierboven) zie je de centrale ligging van Hawaii. Amerika had dus belangen in de Pacific Ocean. Japan vanzelfsprekend ook. Japan was bezig voor de WOII bezig om andere landen aan te vallen voor grondstoffen (oa. China). Amerika stond dat oogluikend toe. Totdat Amerika het genoeg vond en geen olie meer leverde aan Japan. Dat had Japan juist nodig. Via een aanval op Hawaii probeerde ze Amerika te verrassen.

Uit het museum blijkt vooral het strategische inzicht van de Japanners. Terwijl Amerika grote logge battleships in de haven had liggen, viel Japan via de lucht aan. Het Akagi schip (foto hieronder) stuurde ruim 72 gevechtsvliegtuigen de lucht in. Het kwam als een verrassing voor de Amerikanen. Hoewel de Japanners de eerste slag wonnen, is de rest natuurlijk geschiedenis.
Akagi schip Japan

1. USS Arizona

USS Arizona maquette Pearl Harbor
De USS Arizona is een gezonken battleship. Boven de USS Arizona is een Memorial gebouwd. Het schip is dus gezonken en daar zie je weinig meer van. Hierboven een maquette, zodat je een indruk krijgt van de Memorial. Er lekt nog wel olie uit het schip (foto hieronder). Een paar liter per dag. Ze zeggen dat het pas stopt op het moment dat de laatste overlevende van de aanval (in juli 2016 waren het er nog 4).

Olie USS Arizona
Voordat je naar de Memorial vaart krijg je nog een film van zo’n 20 minuten te zien. Daarna een boottocht. In de Memorial zijn alle namen van de slachtoffers te vinden. Overlevenden die door ouderdom overlijden worden ook netjes toegevoegd aan de memorial. Een bijzondere plek. Ook gelijk het hoogtepunt van Pearl Harbor.
Gedenkmuur Pearl Harbor

2. USS Bowfin

USS Bowfin Pearl Harbor
Na terugkomst van de USS Arizona bezoeken de de USS Bowfin. Zelf waren we nog nooiy in een onderzeeer geweest. Het is er vooral erg klein binnen. En warm! De ventilatoren zorgen voor een beetje verkoeling, maar in de jaren ’40 moet het helemaal een zwetende bende geweest zijn.
USS Bowfin binnen Pearl Harbor

3. Battleship USS Missouri

Battleship USS Missouri Pearl Harbor
Het battleship en het vliegtuigmuseum zijn te bereiken via de gratis shuttlebus. Het battleship is echt Amerikaans. Gigantisch groot. Het schip, bijgenaamd Big Mo, is grotendeels toegankelijk. Het geeft een aardig beeld wat je allemaal kon doen om zo’n schip. Zo ligt er zelf een soort basketbalveld op het schip. Bekendst aan de USS Missouri zijn de grote kanonnen aan de voorkant (foto beneden).
Kanonnen USS Missouri Pearl Harbor

4. Pacific Aviation Museum

Vliegtuigmuseum Pearl Harbor
Een museum voor de vliegtuigliefhebber. Het bestaat op dit moment uit twee hangars waar oude gerestaureerde vliegtuigen te zien zijn. Nieuwste aanwinst is de Boeing Stearman. Het museum geeft ook nog wat achtergrond over de Japanse aanval op Pearl Harbor. Als je geen vliegtuigliefhebber bent, heb je dit museum in een uurtje gezien.

Seabee

Kanonnen USS Missouri Pearl Harbor
Ook leuk vond ik het verhaal van de Seabea. Na de Tweede Wereldoorlog dacht bedrijf Republic Aviation dat de vraag naar vliegtuigen hoog zou zijn onder oud-piloten. Voor $3500 kon je een Seabee kopen. Je raadt het al. Ondanks hoge verwachtingen bleef de vraag achter. Er werden slechts 1060 Seabees gebouwd. Er is ook nog een vliegsimulator in het museum. Dat hebben we niet gedaan.

Lees ook: Wandelen naar Diamond Crater Honolulu
Lees ook: Snorkelen met de Humuhumunukunukuapuaa

Kortom, met een volledige dag Pearl Harbor bezoeken krijg je alles mee. Maar je kunt dus vooraf bedenken welke van de vier bezienswaardigheden op Pearl Harbor je wilt zien.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.