Minimaal keer een doen in je reisleven: Paaseiland bezoeken! We verbleven een week op dit magische eiland. En deze 30 dingen deden we op deze bucket list bestemming.

Een week Paaseiland bezoeken

Paaseiland bezoeken 30x doen Rano Raruku
Paaseiland valt onder Chili. Vanaf Santiago de Chile vlieg je in zo’n 5-6 uur naar Paaseiland. Door de inheemse bevolking ook wel Rapa Nui genoemd. Paaseiland heet namelijk paaseiland, omdat het eiland ‘ontdekt’ werd door Nederlander Jacob Roggeveen. Dat deed hij op paaszondag. Vandaar dat hij het eiland de naam paaseiland gaf. Hij zette zelf bijna geen stap op het eiland. Wij deden dat wel.

Wist je dat? Paaseiland werd ontdekt door een Nederlander op paaszondag en heet daarom Paaseiland. De lokale bevolking noemt het eiland Rapa Nui

In deze blog deel ik 30 activiteiten die wij ondernamen op dit eiland.

30. Haal de bijzondere paspoortstempel van Paaseiland

Ja, het is natuurlijk geweldig om Paaseiland te bezoeken. Maar je wilt ook een ‘blijvend’ bewijs. Het liefst in de vorm van een paspoortstempel. Omdat Paaseiland onder Chili valt, krijg je geen paspoortstempel op Paaseiland. Gelukkig is er het postkantoor. Tegen een kleine tip kun je je paspoort laten bestempelen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, zie je in onze videoreportage van Paaseiland.

In het postkantoor kun je een paspoortstempel van Paaseiland

Postkantoor Paaseiland

paspoortstempel paaseiland halen postkantoor

29. Leer alles over de geschiedenis in het gratis museum van Paaseiland

In stadje Hanga Roa staat het Sebastian Englert Museum. Het enige museum op Paaseiland is gratis te bezoeken. Bij Paaseiland bezoeken, hoort een bezoek aan dit museum. Het is namelijk zeer leerzaam. Hier leer je alles over paasbeelden, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van het eiland. Door het bezoek aan het museum waardeerden we de bezienswaardigheden op het eiland nog meer. En je leert belangrijke woorden als Ahu, Moai en Pukao kennen.

Ahu is een platform waarop beelden staan. Een Moai is een paasbeeld. Een Pukao is het hoedje van een Paasbeeld. Niet alle paasbeelden hebben overigens een pukau. Beroemde stukken in het museum zijn de ogen van een Moai en de vrouwelijke Moai (foto’s hieronder).

Museum Paaseiland Sebastian Englert Museum vrouwelijke Moai
Museum Paaseiland Sebastian Englert Museum stukken
Museum Paaseiland Sebastian Englert Museum Moai oog
Museum Paaseiland Sebastian Englert Museum petroglief

28. Scheur in een 4×4 jeep Paaseilandeiland over

Paaseiland is een klein eiland. Toch zijn de afstanden te groot om alles te lopen. Naar het strand van Anakena vanuit Hanga Roa is bijvoorbeeld 20 kilometer. Dan is de vrijheid van een eigen auto op het eiland heerlijk. Via de Manureva Lodge waar we verbleven, huurden we een 4×4 jeep. En dan kan je dus op eigen gelegenheid naar de bezienswaardigheden. Zodat je helemaal alleen bent bij de paasbeelden van Ahu Tongariki (nummer 2 op de lijst). Of rij je naar je eigen privĂ©strand (nummer 4).

Met een 4x4 jeep Paaseiland bezoeken
Met de auto over Paaseiland

27. Ga op “wildlife” safari

Paaseiland is veel meer dan alleen maar paasbeelden. Zo kom je op het eiland allerlei dieren tegen. Zo moesten wij regelmatig kuddes wilde paarden ontwijken. Maar ook koeien lopen zonder pardon de weg over. En dan natuurlijk nog alle vogels. Want Paaseiland is onlosmakelijk verbonden met de legende van de birdman. Lees daar meer over bij nummer 9.

Wilde paarden op Paaseiland Chili
Wilde paarden Paaseiland Maunga Terevaka

26. Woon een kerkdienst bij op zondag

Op Paaseiland wonen niet meer dan 10.000 mensen. Het is dus niet verwonderlijk dat het een hechte gemeenschap is. Voor mijn gevoel is Paaseiland dan ook een van de veiligste plekken die ik ooit bezocht heb. Elke zondag zijn de locals in de katholieke kerk te vinden. In de ochtend om 9 uur is er een dienst die je kunt bezoeken. Ook in het Engels!

rapa nui paaseiland bezoeken kerk

25. De stenen trompet

De meest vage notering vinden we op nummer 25. De stenen trompet van Paaseiland. De Pu o Hiro. Letterlijk: De trompet van regengod Hiro. Slechts 1.25 meter hoog. Een muziekinstrument uit de Rapa Nui cultuur. Sommige eilanders zouden het instrument nog kunnen bespelen door op het gat te blazen. Volgens de overlevering zou dit geluid goed zijn om vissen naar de kust te lokken.

De Pu o Hiro: De stenen trompet van Paaseiland

24. Bekijk de bijzondere begraafplaats

De begraafplaats in stadje Hanga Roa is bijna niet te missen. Het bijzondere van deze begraafplaats is de combinatie van christelijke en Rapa Nui (Paaseiland) iconen. Het is niet duidelijk hoeveel graven er zijn, omdat het vroeger niet gebruikelijk was om de dag van overlijden te vermelden. Een bijzondere plek.

Begraafplaats Paaseiland bezoeken

23. Adopteer een straathond voor een dag

Chili is het land van de straathonden. Lieve straathonden. “Hij doet niks”, hoor je vaak genoeg in Nederland voordat je in je kuit gebeten wordt ;-). Maar de straathonden in Chili doen echt niets. Sterker nog: Ze zijn zeer vriendelijk. Soms zo vriendelijk dat ze tijdens een hike gewoon met je mee blijven lopen. In ons geval werd zelfs de route door de hond aangegeven. Makkelijk toch? En vooral: Een erg leuke ervaring! Hier sta ik met mijn vriend voor een dag op de foto.

Met hond bij de Orongo krater Paaseiland
Straathond adopteren Paaseiland

22. Bezoek een van de makkelijk toegankelijke grotten (Ana’s)

Ana betekent grot. Drie makkelijk te bezoeken grotten zijn Ana Kai Tangata, Ana Te Pahu en Ana Te Pora. Het zijn een soort vulkanische buizen waar je in kunt wandelen. De grot Ana Te Pahu is daar een goed voorbeeld van. Dit buizenstelstel is 7 kilometer lang. In de volksmond heet het de bananengrot vanwege alle bananenplanten (zie foto hierboven). Indrukwekkend. Het deed me een beetje denken aan de lavatunnels die we in Hawaii bezochten.

Overigens is grot Ana Kakenga (nummer 8 op de lijst) het meest indrukwekkend. Dan moet je alleen geen last hebben van claustrofobie.

Paaseiland bezoeken: Bananengrot Ana Te Pahu

21. Haal kracht uit een steen (Ahu Te Pito Kura)

Paaseiland bezoeken is ook: Je blijven verbazen. Dat deden we toen we een groepje Chilenen zagen staan. Het leek wel of ze hun handen aan het opwarmen waren. Toen we gingen kijken, zagen we alleen ronde stenen liggen. Volgens de overlevering zijn deze stenen neergelegd door de eerste koning van het Rapa Nui volk. Je handen boven deze magische stenen houden, is onder andere goed voor de vruchtbaarheid. En de opname van bovennatuurlijke energie.

Houd je handen boven deze magische stenen voor bovennatuurlijke energie

Kracht halen uit een steen Ahu Te Pito Kura Paaseiland
Ahu Te Pito Kura Paaseiland

20. Ga duiken op Paaseiland

Paaseiland bezoeken kan ook onderwater. Duiken op Paaseiland dus. We hebben het ook gedaan. Super bijzonder is het niet. Er is namelijk erg weinig onderwaterleven. Het water is wel erg helder. En ja, wij doken vanaf Anakena Beach. Een mooiere plek om je duik te beginnen is er waarschijnlijk niet. Het onderwater paasbeeld hebben we overigens niet gezien. Daarvoor hadden we niet de goede dag uitgekozen. De Moai in de zee is overigens geen origineel paasbeeld. Dit beeld is door de moderne mens geplaatst.

Je kunt een Moai (paasbeeld) onder water bezoeken

duiken op paaseiland

19. Eet bij een lokaal eettentje

Paaseiland is vrij prijzig. Twee cappuccino op Anakena Beach? 15 euro! En dat was gewoon oploskoffie met een beetje melk. Lesson learned. Om een beetje goedkoop te eten kun je dus het beste bij een lokaal eettentje dineren. De wat goedkopere opties zijn restaurants Donde La Tia Sonia (wel het dagmenu kiezen, foto onder) en Tia Berta (Empanadas). Zo blijft Paaseiland bezoeken een beetje betaalbaar.

Eten op paaseiland Donde La Tia Sonia

18. Bekijk de petrogliefen van Paaseiland

De beste rotstekeningen van Paaseiland zijn te vinden bij Papa Vaka. En ze zijn ook nog goed bewaard gebleven. Zo zie je op de foto hierboven overduidelijk een vis. Ze zijn hier namelijk dol op vis. Vooral tonijn. De tonijn ceviche is dan ook een must-eat op dit eiland. De beste ceviche at ik bij Te Moana (nummer 7 op de lijst).

petrogliefen van Paaseiland Tonijn

17. Koop een blijvende herinnering bij de Craft Market

Een souvenir kopen doe je bij de Craft Market. Die markt is te vinden naast de katholieke kerk. Van de eigenaar van onze verblijf (Manureva Lodge) kregen we als tip mee om alleen houtsnijwerk of een replica van stenen te kopen. Dat is namelijk gemaakt door de lokale bevolking van Rapa Nui. En geef eerlijk toe: Het is toch leuk om een replica van een paasbeeld thuis te hebben? Herken je ook mijn andere souvenirs? Bijvoorbeeld het busje uit Cartagena in Colombia of de Japanse gelukskat?

Souvenir paaseiland

Koop op Paaseiland vooral steen- of houtsnijwerk

16. De gevallen paasbeelden (Moai)

De beroemde paasbeelden staan natuurlijk. Maar door oorlogen tussen clans in de achttiende eeuw zijn de meeste paasbeelden (Moai) neergehaald. Sommige zijn weer in ere hersteld. Het mooiste voorbeeld daarvan is Ahu Tongariki (nummer 2 op de lijst). Maar veel Moai dus ook niet. Bij Paaseiland bezoeken, hoort daarom ook zeker het bekijken van gevallen paasbeelden. Op de plek Vaihu zijn 8 omgevallen beelden te zien. Een zielig aangezicht.

Door clanoorlogen werden de meeste paasbeelden neergehaald

Vaihu omgevallen paasbeelden Moai
Vaihu gevallen paasbeelden Moai op Paaseiland

15. Een dagje strand aan Anakena Beach

Misschien wel het meest unieke strand dat ik ooit bezocht hebt. Prachtige palmbomen. Paasbeelden. Je kunt dus een prachtig dagje strand beleven op Paaseiland. Een soort Hawaiiervaring. Wij waren er op zondag en dan loopt het strand vol met lokale mensen die genieten van een dagje strand. En ik geef ze geen ongelijk: Het strand is werkelijk schitterend! De plek om even tot rust te komen (foto onder) of gelijk een selfie te maken natuurlijk 😉

Suus op Anakena Beach stranddag

Anakena Beach Paaseiland bezoeken palmbomen

Anakena Beach palmbomen strand

14. Bezoek de hoedenfabriek van Paaseiland: Puna Pau

De rode hoeden van de paasbeelden werden gemaakt bij de Puna Pau vulkaan. Dit gesteente, ook wel Hani Hani genoemd, is makkelijk te bewerken. Ideaal dus om ’topknots’ (pukao) van te maken. Het is overigens niet helemaal duidelijk of het ‘hoeden’ zijn of verwijst naar een bepaalde haarstijl uit vervlogen tijden. De ‘man bun’ was dus op Paaseiland al eeuwen geleden in de mode.

De ‘man bun’ vindt zijn oorsprong misschien wel op Paaseiland

Suus Paaseiland bezoeken chillen Puna Pau
Puna Pau vulkaan hoeden paasbeelden hani hani gesteente
Puna Pau overzicht

13. Bezoek de enige paasbeelden die uitkijken op zee: Ahu Akivi

De Ahu Akivi. De eerste collectie van paasbeelden die wij zagen. Ze houden dus een speciaal plekje in ons hart. Wat deze paasbeelden bijzonder maakt, is dat ze op zee uitkijken. Voor de rest staan alle paasbeelden met hun rug naar de zee gekeerd. Toch keken ook de Akivi uit op een dorpje. Alle paasbeelden keken namelijk uit over een dorpje. Als een soort beschermheiligen.

De paasbeelden dienden als bescherming voor dorpen

Reizen over de Wereld bij Ahu Akivi Paaseiland
Ahu Akivi beelden close-up
Ahu Akivi Paaseiland

12. Waan je alleen op het eiland tijdens een wandeling

Paaseiland is gelukkig niet overspoeld door toeristen. Er landt gemiddeld 1 vliegtuig per dag. Paaseiland bezoeken is daarom een unieke ervaring. Tijdens een wandeling kun je je makkelijk alleen wanen op het eiland. Doe je dat op Poike ben je gegarandeerd alleen. Wij hebben bij bijna elke wandeling minuten lang alleen gelopen. Nou ja, op de geadopteerde hond na dan…

Gemiddeld landt er 1 vliegtuig per dag op Paaseiland

Wandelen of hiken op Paaseiland
Wandelen op Paaseiland met hond

11. Bekijk het uitzicht vanaf het hoogste punt van Paaseiland

Maunga Terevaka is met 511 meter het hoogste punt van Paaseiland. In ongeveer 3-4 uur loop je heen en weer vanaf Ahu Akivi. Vanaf het hoogste punt heb je op een goede dag een schitterend 360 graden overzicht op Paaseiland. En op hoofdstad Hanga Roa. Suus wijst dat op de eerste foto even aan. En doordat Paaseiland midden in de oceaan ligt, lijkt het of je de oneindigheid in kijkt. Het hoogste punt is niet met de auto te bereiken. Je kunt het eventueel wel te paard doen (tweede foto hieronder). Kies overigens wel een heldere dag uit voor deze wandeling. Al blijft dat lastig inschatten. Zo hadden wij alleen op de top wat ongeluk met wat bewolking zoals je kunt zien.

Op weg naar Maunga Terevaka
Wilde paarden Paaseiland Maunga Terevaka
Maunga Terevaka hoogste punt van Paaseiland

10. Dans mee met een traditionele muziekshow

Toeristisch? Ja! Goed? Ja! Het is clichĂ© om een traditionele dansshow te bezoeken. Toch raad ik het ten zeerste aan. Je leert meer over de Rapa Nui cultuur. En eerlijk gezegd was de dansshow ook gewoon erg goed. Goede dansshows zijn Kari Kari en Varua Ora in restaurant Kanahau (ook te boeken zonder diner). Die twee wisselen elkaar af qua dagen. Op zondag is geen dansshow. In ons videoverslag van Paaseiland zie je zo’n dans. Echt een aanrader!

Muziek Varua Ora Paaseiland
Dansende Rapa Nui Paaseiland muziek show dans
Dans man Paaseiland Varua Ora

9. Leer over de legende van de vogelmens (birdman) bij Orongo Village

Orongo Village is samen met Rano Raruku slechts 1x te bezoeken. Ben je er geweest? Dan mag je niet nog een keer terug. Orongo is een ceremonieel dorp dat in het teken van de Tangata Manu. Tangata staat voor mensheid. Manu voor vogel. De Tangata Manu is de winnaar van de jaarlijkse vogelmens competitie. De winnaar moet het eerste vogelei van het eilandje Motu Nui vinden. Dat eiland zie je op de eerste foto heronder. Vervolgens zwemmen naar Rapa Nui en dan als bonus de Orongo krater beklimmen naar het dorpje.

Orongo Village en Rano Raruku mag je slechts een keer bezoeken

Eilandje Matu Nui bij Orongo dorp
Orongo dorpje Paaseiland
Huisje Orongo dorp Paaseiland
Birdman legende Paaseiland

8. Klim een grot in voor uitzicht op zee: Ana Kakenga

Begin vast met lijnen als je naar Paaseiland gaat. In de Ana Kakenga grot heb je twee ramen die uitkijken op de zee. Daarvoor moesten we wel eerst een klein gat door van nauwelijks een halve meter breed. Daarna zette ik het zaklampje van mijn mobiel aan. Stukje verder kruipen totdat je kunt staan. Dan kun je kiezen uit een van de twee ramen met prachtig uitzicht op zee. Een bijzondere ervaring. Ook dit is Paaseiland bezoeken!

Ana Kenenga bord Paaseiland
Toegang Ana Kakenga
Ana Kakenga uitzicht op zee Paaseiland

7. Dineer bij een luxe restaurant met uitzicht op zee

Ik vierde op 5 juli mijn verjaardag op Paaseiland. En luxe uit eten? Dat moet dan bij Te Moana, aldus de eigenaar van onze slaapplek. Want: “Daar hebben ze de beste ceviche”. En inderdaad: Het is heerlijk dineren bij Te Moana. Overigens hebben we ook meerdere malen heerlijk gegeten bij restaurant Haka Honu. Ook hier heerlijke vis en prachtig uitzicht op zee.

Luxe dineren doe je bij de restaurants Te Moana en Haka Honu

Eten op paaseiland met uitzicht op zee
Eten op Paaseiland gerecht Haka Honu

6. De Moai aan zee: Ahu Nau Nau

De Moai van Anakena Beach. De Ahu Nau Nau. Prachtige paasbeelden tussen de palmbomen. Ahu Nau Nau is het misschien wel het best bewaarde platform van Paaseiland. Toen de beelden werden neergehaald tijdens een van de clanoorlogen van het eiland, bleven ze begraven in het zand op het strand. Hierdoor konden de Ahu Nau Nau beter tegen erosie beschermd worden dan de andere beelden. Hierdoor is ook goed te zien dat er rotstekeningen zijn afgebeeld op de ruggen van de Moai. Die tekeningen beelden waarschijnlijk tatoeages of lichaamsschilderingen uit.

Vergeet overigens ook niet het beeld Ahu Ature Huki te bekijken (vierde foto). Weinig toeristen bezoeken deze eenzame Moai. Terwijl dit paasbeeld toch echt ouder is dan zijn buurmannen van Ahu Nau Nau. Dit is de eerste Moai was die in de moderne tijd overeind werd gezet. Het idee kwam van de Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl. Hij heeft verschillende Rapa Nui (de eilandbewoners) aangemoedigd om het standbeeld weer omhoog te krijgen.

Reizen over de Wereld voor Ahu Nau
Ahu Nau beelden achterkant
Ahu Nau beelden achterkant
Ahu Ature Huke Anekana Beach

5. Beleef de zonsondergang bij Ahu Tahai

Elke avond vertrekken alle toeristen van Paaseiland naar Ahu Tahai. Deze beelden aan de westkant van het eiland zijn namelijk op hun “paasbest” tijdens de zonsondergang. Ga lekker in het gras zitten en zie de zon langzaam achter de paasbeelden verdwijnen. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Deze beelden zijn op loopafstand van bijna elke accomodatie op paaseiland. Dus je kunt dit magische moment meerdere malen meemaken op Paaseiland.

De paasbeelden Ahu Tahai zijn het mooist tijdens de zonsondergang

Zonsondergang bij Ahu Tahai Paaseiland
Paasbeelden bij Ahu Tahai Paaseiland
Eenzaam beeld Ahu Tahai zonsondergang Paaseiland

4. Ovahe beach: Privé strand op Paaseiland

De verrassing van Paaseiland bezoeken was voor ons het strand van Ovahe. Ovahe ligt op enkele honderden meters van het toegankelijke strand Anakena. Toch moet je een deel offroad rijden en vervolgens nog een stuk over stenen lopen. Eenmaal aangekomen hadden we het strand voor ons alleen. Magisch! Een privé strand op Paaseiland. Dit strand ligt tussen rotsen in en moet je daarom wel in de ochtend bezoeken. In de middag ligt dit afgelegen stukje strand in de schaduw.

Ovahe Beach uitzicht Paaseiland
Uitzicht Paaseiland

3. Beklim de Orongo krater

Vanaf Hanga Roa kun je de Orongo krater bereiken met de auto, maar ook via een mooie wandeling. Wij kozen voor de wandeling. Samen met onze geadopteerde hond lopen we naar de Orongo krater. De vulkanische krater is schitterend, maar ook tijdens de wandeling heb je prachtige uitzichten op Paaseiland. Een must-do als je paaseiland gaat bezoeken!

Reizen over de Wereld voor Orongo krater
Orongo krater met hond Paaseiland
Suus loopt naar krater

2. Beelden om nooit te vergeten: De 15 Moai van Ahu Tongariki

Paaseiland bezoeken zonder de Ahu Tongariki gezien te hebben? Onmogelijk. Deze vijftien Moai zijn een prachtig aangezicht. Letterlijk en figuurlijk beelden om nooit te vergeten. Wij kwamen aan het einde van de middag aan en hadden dit plekje bijna voor ons alleen. Daar hebben we even ademloos gekeken naar deze magische paasbeelden. Zelf zo ademloos dat we de omgevallen Moai ervoor de eerste keer gewoon gemist hadden. Een goed excuus om dit hoogtepunt een dag later gewoon nog een keer te beleven!

Ahu Tongariki Reizen over de Wereld Paaseiland
Ahu Tongariki met grote Moai ervoor Paaseiland
Paaseiland bezoeken: Ahu Tongariki alleenstaand beeld

1. Rano Raruku: Kijk waar de beelden gemaakt werden

Rano Raruku is het hoogtepunt van je Paaseiland reis. Hier staan de beelden die heel de wereld over gaan. Hier werden alle paasbeelden gemaakt. Waarom ze gemaakt werden, weet niemand. Omdat de eilanders niet zoveel te doen hadden? Om te laten zien waartoe ze in staat waren? Op Rano Raruku is een grote verscheidenheid aan paasbeelden te zien. Van de eerste paasbeelden (nog wat amateuristisch) tot schitterend gedetailleerde creaties.

Waarom de paasbeelden gemaakt werden, weet niemand precies

Wij kozen een heldere dag uit om Rano Raruku te bezoeken. Je bent hier namelijk minimaal 2 uur zoet. Om alle beelden goed in je op te nemen. Hier staat ook het beroemde “paashoofd”. Hierdoor ontstond de mythe van de hoofden van paaseiland. Het idee dat het hoofd boven de grond kwam en de rest van het lichaam eronder. Echter, alle paasbeelden (Moai) zijn hele lichamen die op een platform (Ahu) geplaatst zijn. Maar omdat dit plaatje bijna de hele wereld over ging, ontstond de mythe.

In Rano Raruku ontstond de mythe van de hoofden van paaseiland

De beelden van Ranu Raruku werden dus deels begraven. Wellicht bewust door hun makers. Feit is dat de beelden daardoor goed bewaard zijn gebleven. Ze zijn echt super menselijk. Ze hebben zelf een beetje een eigen karakter. Wat dat betreft zijn de paasbeelden net mensen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Rano Raruku, de meest magische plek van Paaseiland.

Rano Raruku Paaseiland bezoeken
Piro Piro Moai Paaseiland Rano Raruku
Hina Riru Moai Paaseiland bezoeken Rano Raruku

En daarmee is deze lijst hoogtepunten van Paaseiland ten einde. Nog meer weten van Paaseiland? Bekijk dan deze video over onze reis naar Paaseiland.

Klik hier voor al onze artikelen over Paaseiland

Staat Paaseiland bezoeken nog op jouw bucket list?

2 REACTIES

  1. […] De tweede reden? Paaseiland heeft meer te bieden dan paasbeelden. Je kunt er duiken, chillen op het strand, prachtige wandelingen maken, heerlijk eten. En dat zonder hordes toeristen, want er is maar een landingsbaan op Paaseiland. Dus heel veel toeristen kom je niet tegen. Wij verbleven een week op dit eiland dat niet groter is dan Texel. En toch hebben ons elke dag vermaakt op dit bijzondere eiland. Lees daar meer over in mijn blog met 30 activiteiten op Paaseiland. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.