Op Paaseiland kom je heel wat paasbeelden tegen. Die paasbeelden worden Moai genoemd. Dit zijn de tien meest bijzondere beelden op Paaseiland die ik tijdens mijn reis gezien heb!

1. Het beroemdste paasbeeld: Piro Piro Moai (slechte geur)

Piro Piro Moai Paaseiland Rano RarukuEen paasbeeld wordt een Moai genoemd. En de Piro Piro Moai (rechts op de foto) kom je tegen op het park dat het hoogtepunt vorm van Paaseiland: Rano Raraku. Reizen naar Paaseiland zonder Rano Raraku te bezoeken, is bijna onmogelijk. Hier wil je heen! In Rano Raraku werden de paasbeelden namelijk gemaakt. Later werden ze dan meestal op een platform (Ahu) dichtbij de kust geplaatst. Wanneer je voor het eerst aankomt bij Rano Raraku sta je al snel oog in oog met de Piro Piro Moai. En deze vriendelijke reus kijkt je aan met een blik alsof je net een scheet hebt gelaten.

Dit beeld kijkt je aan met een blik alsof je net een scheet hebt gelaten ūüėČ

Het meest opvallende van deze Moai van een gezicht van 4 meter hoog¬†is zijn spitse neus. Daarom betekent Piro Piro ook ‘stank’ of slechte geur. Het lijkt alsof hij een zeer sterke geur ruikt. Daarnaast staat Piro Piro niet rechtop. Zijn schouders staan naar voren, alsof hij een slechte houding heeft. Anders dan de andere Moai op Paaseiland.

Piro Piro Moai is in totaal 11 meter lang. Maar ligt een groot deel onder de grond begraven. Dat is een van de mysteries van Paaseiland waarin ik in mijn reisvideo over Paaseiland uitleg geef. Deze reus van een Moai staat op een verdiende eerste plaats. En is tijdens een bezoek aan Paaseiland gelukkig niet te missen.

2. Paasbeeld met de scheve hals: Hina Riru Moai

Hina Riru Moai Paaseiland bezoeken Rano Raruku
In een straal van 100 meter van Piro Piro vind je de andere ster van Rano Raruku: Hina Riru. Hina Riru (rechts op de foto) is misschien wel het meeste bekende paasbeeld. Deze Moai is op grote schaal gereproduceerd in reisgidsen en boeken over Paaseiland. Hina Riru betekent scheve hals of verdraaide nek.

En verdraaid: Achter elke sterke Moai blijkt een sterke anonieme partner te staan. Hoewel Hina Riru dus een naam kreeg, is de Moai links op de foto naamloos. Eeuwige roem is dus niet voor elke Moai weggelegd. Hina Riru is zo’n 4 meter hoog. Daarmee bedoel ik het deel dat boven de grond uitkomt.

3. Ahu Tongariki

Ahu Tongariki Reizen over de Wereld Paaseiland

Los famosos quince moai! Oftewel: De 15 beroemde Moai. Deze 15 stenen giganten zijn misschien wel mijn persoonlijke favoriet op Paaseiland. De ongelooflijke Ahu Tongariki zijn het het grootste monument op heel Paaseiland. Je bent niet op Paaseiland geweest als je de Ahu Tongariki niet hebt gezien. Een absolute must-see.

Dit magische platform is zo’n 100 meter breed. De 15 Moai staan met hun rug naar de zee. En het zijn net mensen. Je hebt korte beelden. Lange beelden. Dunne beelden. Dikke beelden. Verschillende soorten en maten dus. Je ziet dus duidelijk dat Moai op echte mensen gebaseerd zijn. Alhoewel, een mensen zijn niet echt menselijk. De kleinste Moai is namelijk 5,6 meter hoog, de grootste 8,8 meter.

Ahu Tongariki close-up Slechts 1 beeld heeft een Pukao (hoed) op. Kijk voor meer informatie over deze hoeden op nummer 14 op mijn lijst activiteiten in Paaseiland. Er wordt aangenomen dat alle Moai zo’n rode Pukao hadden. Maar dat de Moai ze zijn verloren door rampen. Later is het platform van Ahu Tongariki weer opnieuw opgebouwd. Door de Japanners (ook een mooi land om te bezoeken trouwens. Klik hier maar eens).

Ahu Tongariki met grote Moai ervoor Paaseiland Slechts 80 meter voor Ahu Tongariki ligt een grote Moai op zijn rug. Ik was zelf zo onder de indruk van Ahu Tongariki dat ik deze Moai de eerste keer gewoon gemist heb, haha. Deze liggende reus beschikt niet over een ‘rechte onderkant’ om op een platform zoals Ahu Tongariki te staan.

Paaseiland bezoeken: Ahu Tongariki alleenstaand beeld Daarnaast vinden de ‘El Moai Viajaro’, de reizende Moai (foto boven). Deze Moai staat voor de beelden van Ahu Tongariki. Deze Moai is 4 meter hoog. De naam kreeg deze Moai toen hij in 1982 tentoongesteld werd in Japan. Daarna keerde de Moai weer netjes terug op Paaseiland. Een echte reiziger dus!

4. Ahu Nau Nau

Reizen over de Wereld voor Ahu Nau
In mijn reisvideo over Paaseiland liet ik de paradijselijke stranden van Paaseiland al zien. Op een van die stranden, Anakena Beach, vind je de Ahu Nau Nau. Dit ceremoni√ęle platform is misschien wel het best bewaard gebleven. Ze werden namelijk bedolven onder het zand en zijn dus uitstekend bewaard gebleven.
Ahu Nau beelden achterkant
De eerste vier Moai van het platform zijn in perfecte staat. Het zijn prachtige beelden die zeer nauwkeurig gemaakt zijn. Zoals je in Rano Raraku goed kunt zien, werden de eilanders steeds beter in het maken van de paasbeelden.Het gezicht, oren, neus en zelfs handen hebben veel detail. Schitterend. En daarna kun je nog de zee in ook. Wat wil je nog meer?
Ahu Ature Huke Anekana Beach
Vergeet ook zeker niet het platform¬†Ahu Ature Huki te bezoeken. Natuurlijk, het beeld van Ahu Nau Nau is prachtig. Maar¬†Ahu Ature Huki¬†is de eerste Moai¬†die in moderne tijden opnieuw werd grootgebracht. Dus rechtop werd gezet. Daarna kwam er letterlijk een massale ‘opstand’ van alle beelden op Paaseiland. De reden waarom het zo bijzonder is om dit eiland te bezoeken. Geef deze gast dus wat respect en vergeet hem niet te bezoeken!

5. Ahu Akivi

Ahu Akivi Paaseiland
Op nummer 5 de beelden van Ahu Akivi. Dit platform (Ahu) is erg uniek, want het ligt landinwaarts en ver van de kust. De meeste platformen met beelden staan aan de kust. Denk maar aan Ahu Tongariki en Ahu Nau Nau. Een andere bijzonderheid is dat de zeven Moai zo op elkaar lijken. De meeste Ahu hebben Moai in verschillende soorten en maten.

Ahu Akivi beelden close-up

Ahu Akivi is het enige platform met Moai die kijken naar de zee. Eigenlijk kijken de Moai altijd landinwaarts. De Rapa Nui (bevolking van Paaseiland) geloofden dat de Moai mensen beschermden. Daarom waken Moai waarschijnlijk op een dorp. De meeste dorpen stonden natuurlijk landinwaarts. Bij Ahu Akivi kan het dorp natuurlijk tussen de zee en het land gestaan hebben.

Reizen over de Wereld bij Ahu Akivi Paaseiland

Hoe dan ook: Dit is door de symmetrie ook weer een prachtig platform. En tevens een goed beginpunt om het hoogste punt van Paaseiland te bereiken. Daarover lees je meer in deze blog.

6. Ahu Tahai

Paasbeelden bij Ahu Tahai Paaseiland
Dit zijn waarschijnlijk de paasbeelden die je het makkelijkst kunt bezoeken. Ze staan namelijk in de hoofdstad van Paaseiland. Bijna op loopafstand van het vliegveld. Je komt hier waarschijnlijk omdat je hier misschien wel de mooiste zonsondergang ter wereld kunt beleven. Oordeel zelf maar als je de foto hierboven ziet.
Zonsondergang bij Ahu Tahai Paaseiland
Het zijn verschillende beelden. En dit verschil in vormen tussen beide versterkt de theorie dat de Rapa Nui over de tijd heen steeds betere paasbeelden konden maken. Als je goed kijkt naar de foto zie je dat er eigenlijk zes beelden horen te staan.

Nu tel je er 5 (als je het kleintje rechts ook meerekent). Helaas sneuvelde er een beeld tijdens een van de stammenoorlogen op Paaseiland. Het blijft een prachtige plek op Paaseiland. Want de 5 beelden hebben ook nog gezelschap van enkele losse paasbeelden. Een schitterende plek om de zon langzaam onder te zien gaan.

7. Het grootste paasbeeld ter wereld: Te Tokanga

Te Tokanga Rano Raraku Paaseiland uitsnede grootste paasbeeldWe keren weer terug naar Rano Raraku. Daar kom je ook Te Tokanga tegen, al loop je er bijna voorbij als je naast staat. Kijk maar naar de foto boven waar ik het paasbeeld even heb uitgelicht, want anders zou je hem van een afstandje bijna missen: Geloof me maar! Er bijna voorbij lopen voelt bijna onmogelijk, want Te Tokanga is met 21,65 meter het grootste paasbeeld ter wereld. Te Tokanga is nooit een platform op gekomen. Lastig, want dit beeld weegt zo’n tweehonderd ton!¬†Zelfs met moderne technieken krijg je dit beeld waarschijnlijk niet overeind. Te Tokanga Rano Raraku grootste paasbeeld paaseiland close-up

8. Het vrouwelijke paasbeeld

Museum Paaseiland Sebastian Englert Museum vrouwelijke Moai
Er zijn gelukkig meer vrouwen op Paaseiland. Er zijn 12 vrouwelijke Moai gevonden op Paaseiland. Een vrouw bevindt zich in het Sebastian Englert Museum in de hoofdstad van Paaseiland: Hanga Roa. Natuurlijk goed te zien aan de borsten. Dit beeld werd ontdekt door Thor Heyerdahl in 1956 in Anakena. Het werd toen verscheept naar Oslo. Toen haar hoofd werd gevonden, werd het lichaam weer teruggestuurd naar Paaseiland.

9. Het knielende paasbeeld: Tukuturi Moai

Tukuturi Moai met Ahu Tongariki op de achtergrond
We keren weer terug naar de beeldentuin van Rano Raraku. Aan het einde van je wandelroute door Rano Raraku heb je een spectaculair uitzicht richting de beelden van Ahu Tongariki. Op deze plek is ook de Tukuturi Moai (zie silhouet op de foto) te vinden. Dit is de meest raadselachtige Moai van Paaseiland.

Het knielende paasbeeld Tukuturi MoaiTuturi betekent ‘knielen’. Dit knielende beeld werd ontdekt door de expeditie van Thor Heyerdahl in 1956. Het verbaasde zelf de Rapa Nui (bevolking van Paaseiland). Ze hadden nog nooit een knielend paasbeeld gezien. Tukuturi is slechts 3,70 meter hoog.

10. Gevallen paasbeelden

Vaihu omgevallen paasbeelden MoaiAls laatste een ereplekje voor de ‘gevallen paasbeelden’. Uiteindelijk zijn alle paasbeelden gevallen. Bijvoorbeeld de¬†Ahu Akahanga waar 13 paasbeelden op de grond liggen.¬†Een ceremonieel platform dat tijdens een van de oorlogen tussen de stammen op Paaseiland werd gesloopt. Maar ook Vaihu (zie foto boven) met 8 gevallen paasbeelden is het bezoeken waard.

Meer lezen over Paaseiland?

Tijdens mijn reis door Paaseiland heb ik natuurlijk meer gezien dan alleen beelden. Dit zou je dus ook wel eens interessant kunnen vinden:

Klik hier voor al onze artikelen over Paaseiland

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.