Vandaag stond volgens onze gids het tweede Koninkrijk uit Sri Lanka op het programma: Polonnaruwa.


Komt gelijk de vraag: Moet ik Polonnaruwa per fiets verkennen? In ons Nederlandse boekje en in de Lonely Planet staat de fiets aangeraden als middel van vervoer. Toch ben ik blij dat we met de auto alle hoogtepunten konden bezoeken. Natuurlijk is een gids inbegrepen, maar met de hitte is fietsen echt geen pretje. En je moet ook nog best aardig bikkelen, want de afstanden zijn ook nog redelijk.

Gelijk nog maar een tip. Als je met de auto komt: Neem slippers en een paar sokken mee. Hoewel het gaat om ruïnes van eeuwen terug, behandelen ze dit nog als heilige plaatsen. Dit heeft ook gelijk zijn charme, maar het zand en de stenen zijn gloeiend heet. Een paar sokken helpen dan om de hitte op te vangen. De slippers om niet steeds je schoenen maar uit en weer aan te doen.
Suzanne in Polonnaruwa
Oh jah, dan willen jullie nog weten hoe Polonnaruwa was. Natuurlijk niet voordat ik verteld heb wat we op de heenweg gedaan hebben. Wat dan? Nou, een Boeddhabeeld bezocht en een varaan die werd gelokt door een mannetje die daar vanzelfsprekend weer geld voor wilde hebben. Overigens mag je uit respect niet voor een Boeddha op de foto, vandaar dat we die ook niet hebben gemaakt.

Polonnaruwa dan. Even 3250 Rupee (rond de 20 euro) aftikken en dan mogen we naar binnen. Het meeste van Polonnaruwa is erg indrukwekkend. Je krijgt nog een redelijk goed idee van hoe het vroeger was, omdat veel nog redelijk intact is. Zo ligt er een 8 meter lange steen met allerlei teksten. Een steen die dan ook nog eens 25 kilometer vervoerd is.
Old writing on a rock
De twee hoogtepunten zijn de gigantische stoepa en Gal VIlhara. De grote stoepa is nog in geweldige staat. Daar zijn we, in het hete zand, even over gelopen. De ingangen in de stoepa zijn kleine kamers met daarin vaak een beeld. Soms waren de kamers ook leeg overigens.
Vincent in de stoepa
Gal Vilhara is toch wel het hoogtepunt. Een giga rots waar vier Boeddha’s uit zijn gehakt (volgens het boekje) en waar we er drie van konden zien. Waaronder een Boeddha van 7 meter lang die staat en de liggende Boeddha van 14 meter die het nirvana heeft bereikt. En dan allemaal te bedenken dat dit ooit uit 1 rots is uitgehakt. Alle beelden uit 1 rots! Impressing.
Laying Buddha Polonnaruwa
Na deze rondrit met hoogtepunten een lokaal buffet. In een erg leuk tentje aan de rand van een rijstveld waar allerlei lokale gerechten zijn uitgestald. En we hebben ze uit beleefdheid bijna allemaal uitgeprobeerd. En het was nog lekker ook! ’s middags aan het zwembad gezeten. Morgen vertrekken we richting Kandy.
Suus zit klaar voor het eten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.