Vandaag waren we op de dertiende dag van het sumoworsteltoernooi (Grand Tournament) in Nagoya (Japan). Om het volledige spektakel mee te krijgen, waren we al vroeg in de middag in het stadion aanwezig.
De opbouw van een sumoworsteltoernooi is als volgt. De worstelaars (rikishi) werken elke dag een wedstrijd af. In totaal duurt een toernooi 15 dagen. Je vecht als rikishi dus 15 wedstrijden. De worstelaar met de meeste winstpartijen in de hoogste divisie wint het toernooi. Wij waren op dag 13 en op dat moment waren favorieten Hukuho en Kakuryu met 11 winst en 1 verlies goed op weg richting toernooiwinst. In totaal zijn er zes grote toernooien. Drie in Tokyo, 1 in Osaka, 1 in Fukuoka en 1 in Nagoya. Probeer je reisschema in Japan er op aan te passen, want ik kan nu al zeggen dat het de moeite waard is.
Zelf naar het sumoworstelen? Lees dan dit advies over kaarten kopen voor het sumoworstelen in Japan
Sumo begint vroeg, maar de grote jongens starten laat
Op ons kaartje stond dat we vanaf 8.15 uur ’s ochtends welkom waren. Maar dat zijn de amateurdivisies. Het sumoworstelen kent verschillende divisies. De betere divisie is juryo (de subtop) en de topdivisie is makuuchi. De subtoppers begonnen 14.15 uur. De echt grote jongens om 15.40 uur.
Wij waren er om 12 uur. De eerste sumoworstelaars zagen we al op het metrostation. De komen gewoon te voet naar het stadion. Nou ja, de subtoppers dan. De echte sterren werden in een Mercedes naar het stadion gereden. Bij aankomst werden we netjes door een vrouw naar onze zitplek geleid. Alles in Japan wordt tot in de puntjes verzorgd.
Ook hier weer veel hebbedingtjes
We konden dus nog even rondlopen. En waar je ook komt in Japan. Overal passen ze er de souvenirs en hebbedingtjes op aan. Dus ook hier was weer genoeg sumo merchandise te vinden. Daarnaast verkochten ze ook een bepaalde Japanse hachee. Dat ruikt blijkbaar zo sterk dat je het alleen buiten het balkon mocht op eten. Maar goed, voor 300 yen (2,40 euro) was dat wel een poging waard. Inderdaad, sterk spul, maar wel lekker.
De subtoppers komen het veld op
Om 14.15 stipt komen de subtoppers het veld op. Ze komen al een soort voetbalteam de dohyo ingelopen. Best wel imposant gezien het gewicht van deze jongens. En dat zijn dan de subtoppers. Vervolgens lopen ze de dohyo in en stellen ze zich op in een rondje. En dan gaan de handjes de lucht in.
Psychologische oorlogsvoering
Nu moeten de rikishi (sumoworstelaars) in de lagere divisie gelijk beginnen met het worstelen. In de hogere divisies is er veel psychologische oorlogsvoering. Zout pakken en in de dohyo (ring) gooien. Het gewicht verplaatsen van het ene naar het andere been. Een beetje indruk maken dus.
Spectaculaire gevechten, soms gevaarlijk voor het publiek
Achteraf kunnen we stellen dat de gevechten in deze divisie misschien wel het spectaculairst waren. Soms zelfs zo spectaculair dat toeschouwers geblesseerd de zaal moesten verlaten. Wat wil het geval. Soms wordt een rikishi zo hard de ring uitgeduwd dat hij midden in het publiek belandt! Opletten daar!
De big boys komen het veld op
Na de subtoppers is het tijd voor de echt grote jongens. Ook komen ze weer met het hetzelfde machtsvertoon het veld op. Gekleed in een gewaad wat vaak wel een eurootje of 30 of 40 duizend doet. Sommige zijn zelfs schattig, zoals deze sumoworstelaar met een grote beer (foto boven).
Yokozuna, de baas boven baas
De hoogste divisie is de Yokozuna. Er zijn de afgelopen 300 jaar slechts 69 Yokozuna aangewezen. Dat moet je een bewezen goede rikishi zijn en achtereen 2 Grand Tournaments hebben gewonnen. Dat is niet voor velen weggelegd.
Uitverkochte zaal loopt vol
Tijdens de wedstrijden van de grote jongens merk je wel dat sumoworstelen leeft in Japan. Japanners vinden vooral de show ervoor heerlijk. Want het worstelen zelf is vaak zo over. Er geldt overigens een limiet aan de psychologische oorlogsvoering, want anders hadden we nu waarschijnlijk nog in de zaal gezeten.
De laatste twee wedstrijden heerst er een heerlijk sfeertje in de zaal. Het zijn de wedstrijden waarin de favorieten Hakuho (Yokozuna) en Kakuryu (Yokozuna) in actie komen. Allebei met een rating van 11 winst, 1 verlies. Hieronder het filmpje van de wedstrijd van Hakuho (de latere winnaar van het toernooi) tegen Goeido. Goeido start links, Hakuho rechts.
De sfeer in de zaal is geweldig. Het is bijzonder om te zien. De worstelaars zijn dik, maar het zijn ook echte sporters. Want zagen we de beginners nog beginnersfouten maken. Te gretig het duel ingaan. Deze jongens hebben al meer ervaring. Ze maken er echt een show van en bouwen echt op naar het gevecht toe. Nog eentje dan. Dit is voor het verloop van het toernooi een belangrijke wedstrijd geweest. Favoriet Kakurye (links) verliest.
Kussentjes gooien
En dan is het ineens afgelopen. Opeens besluit iedereen zijn of haar zitkussentje naar de dohyo te gooien. Waarom weet ik niet, maar het ziet er wel grappig uit. We staan op om ook ons kussentje te gooien, maar dan is het alweer over met de pret. Bijna iedereen is uitgegegooid. Ik heb er nog wel half een foto van kunnen maken.
Rustig naar de uitgang
En dan loopt in Japan een hele hal leeg. Geen geduw. Geen getrek. Gewoon rustig naar de uitgang lopen. Zo kan het dus ook. Een rustig einde van deze bijzondere dag. Overigens zie je bij het verlaten van het stadion wel dat er ook aardig wat toeristen in de zaal zaten, maar voor het overgrote deel waren het toch de Japanners die van het sumoworstelen komen genieten.
Lees ook: Tien weetjes over sumoworstelen
[…] in de zomer betekent ook het klimseizoen van de Mount Fuji. Daarnaast wilde ik nog graag naar het sumo worstelen. Verder hadden we in ons hoofd zitten dat Japan een duur land zou zijn. We waren dus erg benieuwd […]
[…] in de zomer betekent ook het klimseizoen van de Mount Fuji. Daarnaast wilde ik nog graag naar het sumo worstelen. Verder hadden we in ons hoofd zitten dat Japan een duur land zou […]
[…] in de zomer betekent ook het klimseizoen van de Mount Fuji. Daarnaast wilde ik nog graag naar het sumo worstelen. Verder hadden we in ons hoofd zitten dat Japan een duur land zou […]
[…] in de zomer betekent ook het klimseizoen van de Mount Fuji. Daarnaast wilde ik nog graag naar het sumoworstelen. Verder hadden we in ons hoofd zitten dat Japan een duur land zou zijn. We waren dus erg benieuwd […]