Vanuit Hiroshima vertrokken we naar de andere stad die bekend staat om de atoombom, namelijk Nagasaki. Op Nagasaki viel de tweede atoombom.

Atomic Bomb Museum Nagasaki

Pink origami crane, Nagasaki Atomic Bomb Museum
In Nagasaki hebben ze ook een Atomic Bomb Museum en een Peace Park met gedenkmonumenten. Het museum in Nagasaki een stuk moderner en rustiger dan het museum in Hiroshima. Zo hadden ze een automaat waar je kaartjes kon kopen (200 yen) en als je naar binnen wilde, moest je je kaartje door een apparaat halen zodat het poortje open ging. Het was maar goed dat die poortjes er stonden, want anders kwam je zeker niet binnen…
Entrance gate Nagasaki Atomic Bomb Museum

In Hiroshima een horloge, hier een klok

Clock, Nagasaki Atomic Bomb Museum
In het museum stonden stukken die waren overgebleven na de bom. Zo hing er een klok die stl is blijven staan op het tijdstip dat de bom viel, 11.02 uur. Er stonden wat beelden die heel zijn gebleven van een kerk en een reconstructie van diezelfde kerk. Er lagen ook muntjes en flessen die door de hitte aan elkaar zijn gesmolten. Er hingen foto’s van de verwondingen van slachtoffers en wat kledingstukken.

Natuurlijk was er ook veel informatie over de bom te vinden, maar ook hoe het zo ver heeft kunnen komen. Het blijft een beetje de vraag of de atoombommen nodig waren. Maar wordt er ook gesteld dat je een atoombom niet ontwikkeld om er vervolgens niet mee te doen. Uiteindelijk viel de bom op 9 augustus 1945 gevallen en dat is op moment van schrijven (2015) dus 70 jaar geleden. Ook hier wordt deze ramp herdacht en zijn overal de papieren kraanvogels te zien.

Nagasaki National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims

Nagasaki National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims
Er is ook een nieuwe herdenkingsplek geopend, waar we zijn gaan kijken: Nagasaki National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims. Het was erg modern. Het bovenste deel bestond uit een waterplek waar ’s avonds ongeveer 70.000 lampjes gaan branden die staan voor de omgekomen slachtoffers. In het gebouw stonden glazen pilaren die tot aan het plafond (hemel) rijkten en er waren boeken opgeslagen maar daarin alle namen van de slachtoffers.

Peace Park

Hypocentre, Nagasaki
Verderop was nog een park waar het hypocentre van de bom is. Daar staat een beeld precies op de plek waar de bom is gevallen (zie foto). Daaromheen kun je zien wat voor gat de bom heeft veroorzaakt. In dat gat hebben kinderen tekeningen gemaakt. Er waren nog fonteinen die vredesfonteinen worden genoemd en een beeld dat symbool staat voor de vrede (foto hieronder).
Peace statue

Hoe kom je er?

In Nagasaki is de tram (street car) het middel van vervoer. Het ‘atoombomgedeelte’ ligt een beetje aan de rand van de stad. Stap uit bij tramhalte “Matsuyamamachi” of “Hamaguchimachi” met tram 1 of 3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.