Een luipaard of geen luipaard? Dat was een beetje de vraag vandaag in de safari door het door droogte geteisterde Yala National Park.


In het beste hotel tot nu toe deed ik ’s ochtends nog een moedige poging om mijn eigen ‘hopper’ te maken. Dat is geen hamburger, maar een soort van dun bakje van rijstebloem waar ze dan ui met een soort mosterdsaus bij eten. Truc is om het in het pannetje te doen en dan aan de binnenkant van de pan een dun laagje te maken. Dat lukt bij niet helemaal super, maar toch ook niet slecht voor een eerste keer.
Hopper maken
’s Ochtends even lekker aan het zwembad gelegen. Nog geen knallende zon, lekker zwembad en een windje. Bij de lunch waren we dus al aardig verbrand. Gelukkig stond de jeep klaar en aangezien de chauffeur in volle vaart richting het National Park reed, konden we even lekker doorluchten.
Water buffelo
De jeep was al betaald (zat blijkbaar in de reis) en dus was het nog even 6000 Rupee (36 euro) aftikken voor twee toeristen en twee locals. Volgens onze gids hadden we 20 procent kans om een luipaard te zien. Zelf was hij overigens al 10 keer het park in geweest, maar had hij nog nooit een luipaard gezien.
Crocodile
Het eerste deel van de tour zagen we vooral veel vogels. En veel handgebaren. Handgebaren van chauffeurs die aangaven: ‘Nog geen luipaard gezien’. We zagen wel een krokodil in het wild. Ook leuk om te zien. Verder veel waterbuffels en ook nog een sambarhertje. Ze kwamen allemaal naar de waterplekken die soms kunstmatig werden bijgevuld. Maar goed, al zes maanden geen regen. September gaat het park dan ook dicht vanwege de droogte.

Inmiddels ziten we al op de helft van de tour. Op de plek waar in 2004 de tsunami huis kwam houden mogen we er even uit. Tienduizenden mensen verdronken tijdens de tsunami waaronder enkele toeristen die waarschijnlijk op safari waren. Op naar het volgende deel van de tour waar we veel plekken bezoeken waar we al zijn langs gereden.
Bambi
Totdat de chauffeur ineens gebeld wordt. In zijn achteruit. Een luipaard? Nee, een wilde beer. Vol in zijn achteruit op deze eenrichtingsweg. Eenmaal aangekomen om de plek zien we nog een zwarte vlek in de verte. Dichterbij komen lukt ook niet, want inmiddels hebben zich al tientallen auto’s verzameld op de weg.
A bear in the distance
Op de route richting exit zien we nog een olifant. Voor ons niet echt bijzonder, want in Minneriya waren er meer dan 100 te zien. Ineens komt er een busje voorbij scheuren met een hysterishe gids. Nounou, voor een olifant, denk ik nog. Zit daar in de verte een aapje? Even inzoomen met mijn lens. En ja hoor, daar zit een luipaard!

En per toeval zitten we nog eerste rij ook. Het duurt ook maar even of de rest van het park weet ook dat er een luipaard zit. Inmiddels is ook duidelijk waarom onze chauffeur Adikari nu pas voor het eerst in zijn leven een luipaard ziet. Hij moet 10 keer naar de plek worden gewezen waar de luipaard zit. Maar dan ziet hij hem uiteindelijk ook.
Leopard close

Naar aardig wat foto’s verder besluit de luipaard de jungle weer op te zoeken. Uiteindelijk hebben we dan toch gezien waar we voor kwamen!

Heb jij ooit een luipaard in het wild gezien? Of misschien ook een luipaard in Yala National Park gezien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.