Wenen staat bekend om de koffiecultuur. Met statige koffiehuizen waar een gewoon een ‘kopje koffie’ bestellen er niet bij is.


In Nederland kun je geweldige koffie drinken. Ik woon zelf in Dordrecht en ben regelmatig bij de De Stadsbranderij te vinden voor koffie(bonen). In Wenen zul je echter in aanraking komen met kopjes koffies zoals een ‘Brauner’. En wat te denken van de aparte sfeer die vaak in de oubollige Kaffeehäuser hangt.

De redenen waarom koffie drinken in Wenen een belevenis is.

De Weense fascinatie voor koffie kent een mooi verhaal

Cafe Korb Wenen
Van een stukje storytelling hebben ze wel taart gegeten in Wenen. Volgens de overlevering lieten de Turken na de verloren Battle of Vienna een zak koffiebonen achter. Ze hadden geen idee wat het was. Gelukkig herkende een officier het uit zijn tijd in Turkije. Hij paste de koffie aan de Weense smaak aan. Kortom, het werd gezoet en er kwam melk aan te pas. Verschillende nieuwe soorten koffie waren geboren.

Koffies die in Wenen ontstaan zijn

Koffie in Cafe Korb Wenen
Welke koffies kun je allemaal bestellen in Wenen? Ik zet de Weense koffies op een rij.

Kleiner Brauner / Großer Brauner

Een normale koffie. Nou ja, ze serveren er een klein beetje melk bij. Je kunt ook kiezen voor een verlängerter, de versie met heet water erbij.

Kleiner Schwarzer / Grosser Schwarzer (Mocca)

Een enkele of dubbele espresso. Je kunt ook kiezen voor een Einspänner, dan krijg je er room bij.

Wiener Melange

Wiener Melange met Apfelstrudel
In Wenen moet je zeker een Melange bestellen. Deze koffie is ontstaan in Wenen. Koffie met gelijke delen gestoomde melk en melkschuim. Het heeft heel veel weg van een cappuccino. De cappuccino schijnt weer afgeleid te zijn van het Weense Kapuziner Kaffee. Volgens mij dus gewoon hetzelfde, maar wel iets dat je besteld moet hebben in Wenen. En: Hier bestellen ze het gewoon de hele dag door (in tegenstelling tot de cappuccino).

Turkse koffie

Gemalen koffiebonen en water in een koperen pot.

Lees ook: Zelf Turkse koffie maken.

Maria Theresia

Sterke koffie, sinaasappellikeur en opgeklopte room. Vernoemd naar Maria Theresia, regerend aartshertogin van Oostenrijk.

Pharisäer

De tegenhanger van de Maria Theresia, in plaats van likeur met rum gemaakt.

De koffiehuizen – de huiskamers van Wenen

Koffiehuizen koffiecultuur Cafe Diglas Wenen
Een koffie drinken in een Weens koffiehuis is niet goedkoop. Denk aan een euro of 4 per kopje koffie. Je mag dan wel heel de dag blijven zitten. Vaak zijn de koffiehuizen kunststukjes op zich. Ze zitten in vijfsterrenhotels (zoals Cafe Imperial of Cafe Sacher), werken al jaren met dezelfde inrichting (Cafe Sperl) of vallen op met gekke designs (een lamp van koffiekopjes in Cafe Diglas, zie foto boven). Vriendelijke bediening is er niet echt bij, maar dat moet je dan maar voor lief nemen.

Een gekke tip, maar vergeet vooral de wc’s in koffiehuizen niet te bezoeken. Waarom? Dat zijn vaak kunststukjes op zich!

Lees ook: Deze taarten moet je eten in Wenen!

Een kopje koffie drinken in Wenen? Welke zou jij bestellen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.