Wil jij net als ik de top van de Kilimanjaro halen? Met deze 12 Kilimanjaro beklimmen tips vergroot jij de kans om ook de top te halen.

Kilimanjaro beklimmen tips

Op de top met de gidsen!

Hier staan we dan: Op de top van de Kilimanjaro (lees hier ons verslag). Denk jij er ook over om de Kilimanjaro te beklimmen? Ik deel 12 tips zodat jouw kans om de top te halen ook zo groot mogelijk wordt! Want deze Kilimanjaro beklimmen tips gaan je zeker helpen als je, net als ik, de top wilt halen.

Tip 1: Kies de beste reistijd voor een beklimming

Je gaat de Kilimanjaro maar een keer beklimmen. Dus de eerste tip om de Kilimanjaro te beklimmen is om de beste reistijd te kiezen. De Kilimanjaro beklimmen is het beste in januari, februari, maart en in juni, juli, augustus, september en oktober. Toch geeft juni tot en met oktober een andere temperatuur dan in januari/februari/maart. Want in het begin van het jaar is er grotere kans op sneeuw op de top! En het is dus ook kouder!

klimaatzones kilimanjaro beklimmen tips beste reistijd

Wij hebben de Kilimanjaro beklommen in juli. Maar realiseer je dat het dan ook gewoon koud is ‘s nachts. Er zijn namelijk vier verschillende klimaatzones op Kilimanjaro.

Porters lopen omhoog beklimming Kilimanjaro

Het eerste deel is de regenwoudzone. In het begin loop je dus door een tropisch regenwoud. Dit gebied kenmerkt zich door een hoge luchtvochtigheid. Mist of regen komt vaak voor in dit gebied. Dus is vaak lekker koel.

De Kilimanjaro bewolkt

Het tweede deel is het Moorland. De bomen worden minder. Het zijn meer kleine struiken die het landschap kenmerken. Het weer is minder vochtig. Temperaturen kunnen ’s avonds al onder nul komen!

Lopen richting Barafu Camp Kilimanjaro

Het derde deel, de Alpine Desert, is vooral een dorre omgeving. Maar je kunt al wel de Kilimanjaro top zien op een goede dag. Dit gebied kenmerkt zich door hoge tempsturen overdag (veel zonnebrand gebruiken) en temperaturen onder het vriespunt ’s nachts. Het is ook belangrijk om hier te wennen aan de hoogte. Maar zie daarvoor ook de komende tips (met name tip 6).

Lopen door de wolken op weg naar Stella Point

Het vierde deel (de glaciale zone) is boven de 5000 meter! Hier bijna geen teken van leven. Niet gek met zuurstofniveau’s die bijna de helft zijn van lagere regio’s! Er zijn ook gletsjers zichtbaar, maar helaas minder dan ze geweest zijn. In dit deel blijf je niet te lang vanwege de lage zuurstofniveau’s. Ook hier goed insmeren vanwege de stevige straling van de zon.

Tip 2 – Kies een goede route voor de Kilimanjaro beklimming

kilimanjaro beklimmen tips route

Mijn tweede tip voor het beklimmen van de Kilimanjaro is een goede routekeuze. Kies een route waarbij je zeker de tijd neemt om te wennen aan de hoogte. Zoals je op het kaartje kunt zien, zijn er verschillende wegen naar de top van de Kilimanjaro (Uhuru Peak). Maar welke route neem je? Dat hangt af van je wensen.

De top halen? Hoe langer de route des te hoger je slagingspercentage!

Lava Tower Kilimanjaro beklimming

Als algemene regel kun je aanhouden: Hoe langer je route, hoe hoger je slagingspercentage. Wij kozen de Machame Route (klik hier voor ons verslag). De Machame-route schijnt een slagingspercentage van 85% te hebben. Dit komt door de goede acclimatisatie. Je gaat soms eerst naar een hoger punt om vervolgens op een lager punt te slapen. Deze beklimming van 7 dagen heeft een gemiddeld succespercentage van de top van 85%. Voor het 6-daagse reisschema daalt het succespercentage gemiddeld tot 75%.

Het is dus belangrijk om vooraf te bedenken hoeveel dagen je voor de beklimming gaat uittrekken! De populairste route is de Marangu route van 5 dagen. Deze route wordt ook wel de Coca Cola route genoemd. Want: Kort, snel en dus voordeliger. Voordat je de ‘inner Nederlander’ gelijk laat spreken en deze route kiest. Door de snelle stijging is de kans op hoogteziekte groter. Maar goed, als getrainde bergbeklimmer kan dit best een goede optie zijn!

Tip 3 – Fysieke voorbereiding: Kilimanjaro met trainingsschema?

Bord met op de achtergrond de Kilimanjaro

Misschien een open deur, maar je moet fysiek fit zijn als je de Kilimanjaro wilt beklimmen. De Kilimanjaro beklimmen zonder training is dus geen slim idee. Maar moet je gelijk een bepaald trainingsschema gaan volgen? Kortom: Hoe fit moet je zijn? Dat is moeilijk te zeggen. Toch zijn er wel wat voorbereidingen te treffen om fit aan de start te verschijnen.

Mijn tip: Stel een sportief doel in Nederland. Kun je bijvoorbeeld fatsoenlijk een 10 kilometer rennen? Schrijf je in voor een ¼ marathon. En volg een trainingsschema voor de 10 kilometer. Een ander trainingsschema dat je kunt volgen: Lange wandelingen maken in Nederland. Of 100 kilometer met wielrennen. Stel jezelf dus sportieve doelen. Daarnaast is het ook geen overbodige luxe om af en toe naar de sportschool te gaan om je spieren te trainen.

Een andere tip om uiteindelijk de Kilimanjaro te beklimmen is: Beklim eerst een andere (kleinere) berg. Zoals de Mount Fuji. Of een berg in Europa. Zo leer je of je het aankunt om een wat kleinere berg te beklimmen. Nog helemaal geen klimervaring? Beklim een berg via een dagwandeling. Als je weinig ervaring hebt met bergwandelingen zou ik dus eerst ervaring opdoen!

Tip 4 – Mentale voorbereiding voor de beklimming van Kilimanjaro

Suus rust uit tijdens de beklimming van de Kilimanjaro

Ik kan je nu alvast vertellen: De Kilimanjaro beklimmen is zwaar. Dus misschien is mijn belangrijkste tip wel: mentale voorbereiding. Ook als je fit bent, kun je het zwaar krijgen op de berg. Mijn tip: zorg voor een positieve mind set! Zo las ik in dit boek over de Ice Man hoe de Kilimanjaro werd beklommen in een korte broek. Ik herhaal: In een korte broek. 

Daarom heb ik de maand voorafgaand aan de beklimming de Ice Man-methode gevolgd. Dat betekent na elke douchebeurt koud afdouchen! Klinkt simpel, maar heb jij het doorzettingsvermogen om het ook vol te houden? Deze beklimming is dus niet voor mensen die al klagen bij te weinig beenruimte in het vliegtuig.

Tip 5 – Beklim de Kilimanjaro met een goede tour operator

De Kilimanjaro beklimmen is niet goedkoop, want je kunt de Kilimanjaro niet beklimmen zonder gids. Maar dat is geen reden om te bezuinigen op je tour operator. Een belangrijke tip tussen de Kilimanjaro beklimmen tips. Kies een betrouwbare operator met de juiste expertises in het klimteam. Ik heb ook op de berg verhalen gehoord van mensen die niet in slaap kwamen vanwege slechte tenten.

In deze blog heb ik laten zien wat bij betaald hebben, maar de boodschap is: Kies voor kwaliteit. Een beklimming is sowieso duur. Maar ik dacht: Liever extra betalen voor deze once in a lifetime ervaring. Wil je op 5000 meter staan met verschijnselen van hoogteziekte met een gids die niet weet wat hij moet doen? Ik denk dat je het antwoord wel weet.

De Kilimanjaro beklimmen is niet gevaarlijk als je het met de juiste gidsen doet. Maar je wilt dus wel dat ze getraind zijn. Dat ze je gezondheid meten. De evacuatie procedures kunnen volgen (in geval van nood). En een leuke bijkomstigheid is dat professionele gidsen je naar de top willen brengen! Ze worden goed betaald dus sturen je niet na een kuchje al gelijk in paniek naar beneden. Goed, mijn punt is wel duidelijk hoop ik 🙂

Met de gidsen en de Kilimanjaro

Wij klommen met Ajabu Adventures en hadden gelukkig geweldige gidsen!

Tip 6 – Wapen je met Diamox tegen hoogteziekte!

Beklimming van de Kilimanjaro Tanzania

Tip 6 van de Kilimanjaro beklimmen tips is een een medische tip: Slik preventief Diamox. Met medische tips moet ik als reisblogger oppassen, want ik ben natuurlijk geen dokter. Wij slikten Diamox en hebben dat besproken met onze GGD. Diamox werd gratis voorgeschreven door onze GGD. Diamox helpt je om te verschijnselen van hoogteziekte tegen te gaan.

In dit document (https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/nhoogte.pdf) lees je meer over hoogteziekte. Daarin lees je ook dat het gebruik van acetazolamide (Diamox) leidt tot extra vochtverlies. Met ander woorden: Van Diamox moet je erg vaak naar de wc!

Onze ervaring met Diamox was erg positief. We moesten heel veel naar de wc, maar hadden weinig last van hoogteziekte. Onze eetlust werd wel minder. We hebben allebei een keer goed last gehad van hoofdpijn, maar na goed slapen en paracetamol was dat opgelost.

Tip 7 – Denk in laagjes bij het uitzoeken van kleding

In tip 1 van mijn Kilimanjaro beklimmen tips zag je al dat er verschillende klimaatzones zijn. Daarnaast kan het weer snel omslaan. Tijdens de beklimming moet je goede kleding dragen. Als je je kleding uitzoekt voor de beklimming moet je denken in laagjes

Reizen over de wereld bij Machame Camp Kilimanjaro

Om een voorbeeld te geven. Voor summit day had ik drie broeklagen aan. Een skibroek (1), een normale wandelbroek (2) en een thermobroek (3). Op mijn bovenlichaam een thermo ondershirt (1), een sportshirt (2), een fleece (3), een windstopper (4) en een ski-jas (5). Draag ook een goede rugtas met een Camel Bak drinkrugzak. Denk bij het uitzoeken van je Kilimanjaro beklimmen uitrusting dus vooral in laagjes! Bonus tip: Goede ingelopen bergschoenen.

Tip 8 – Voeg een smaakje toe aan je drinkwater

De meest simpele van mijn Kilimanjaro beklimmen tips: Voeg een smaakje toe aan je water. Dat heeft twee voordelen.

Het eerste voordeel is de smaak. Op dag 1 van de beklimming kun je nog mineraalwater drinken, maar daarna ben je aangewezen op water dat gezuiverd wordt met chloortabletten. Ik kan je alvast vertellen: Dat is niet lekker! Alsof je een zwembad leeg moet drinken. Bestel dan ook minimaal twee potten Isostar. Zo voeg je een lekker citroensmaakje toe aan je water en verdwijnt de chloorsmaak naar de achtergrond.

Het tweede voordeel is de werking van de isotone formule van de Isostar zelf. Zo krijg je extra suikers binnen en bevat de drank mineralen zoals calcium en magnesium. Je zou ook nog extra ORS kunnen inslaan als uitdroging wilt tegengaan.

Tip 9 – Blijf eten en drinken!

Blijven eten en drinken tijdens de beklimming

Ik spreek uit ervaring en het klinkt makkelijker dan gedaan: Blijf eten en drinken. Laten we beginnen met eten. Goede tour operators (zie Kilimanjaro beklimmen tip 7) zorgen voor goed eten. Dat betekent een goed ontbijt, lunch en avondeten. Vers bereid door een kok! Maar probeer tijdens de beklimming elke 1,5 uur ook een snack te eten.

Want, hoe hoger je komt, hoe lager je eetlust. Dus hoe meer je dan binnen hebt, hoe beter! Daarna krijg je dus momenten dat je geen honger hebt, terwijl je dat wel zou moeten hebben. Probeer dan toch te eten. Ik herhaal: probeer te blijven eten!

Het eten in de dinertent Kilimanjaro

Dan door naar het drinken. Blijf ook goed drinken. Dus leer jezelf gewoon aan om continue kleine slokjes te nemen door de slang van je Camelbak. En zoals je in tip 8 van de Kilimanjaro beklimmen tips al hebt kunnen lezen: Voeg een lekker smaakje toe aan je water! En als je Diamox slikt (tip 6) is het belangrijk om vanwege vochtverlies extra goed te blijven drinken!

Tip 10 – Goed luisteren naar je gidsen

Op de top Kilimanjaro met het complete team

De meeste Kilimanjaro beklimmen tips kun je zelf ook bedenken. Maar toch vermeld ik deze tip, want luister goed naar je gidsen. Op de berg heb ik verhalen gehoord van mensen die de top niet gehaald hebben door niet naar gidsen te luisteren. Zo was er iemand die niet at, omdat zijn lichaam hem vertelde dat hij geen honger had. Uitgeput haal je de top niet!

Zo waren wij aan het uitrusten in de volle zon. Onze gids gaf als tip: Niet in de zon zitten. Wat doe je dan: Gewoon weer je lunchtent in. Je wilt de top halen en je gidsen hebben al honderden mensen naar de top gebracht. Dus zet alvast je trots opzij en luisteren maar 🙂

Tip 11 – Rustig naar boven (Pole Pole)

Op weg naar Lava Tower Kilimanjaro beklimming

Mijn een-na-laatste tip is: Rustig naar boven. Het was een van de dingen die me het eerste opviel toen ik mijn eerste berg beklom: De Mount Fuji in Japan. Wat ging die gids langzaam. Ik dacht nog: Loop eens door. Maar door op een rustige manier omhoog te gaan, vergroot je je kansen om de top te halen. Kortom: Het is geen wedstrijd. Dus ‘pole pole’ zoals ze in Tanzania zeggen: Rustig aan.

Tip 12 – Beloon je gidsen met tips

De laatste tip is een tip voor na de beklimming: Beloon je gidsen. Wees dus niet gierig met tips. Tijdens je beklimming gaat er een hele groep Tanzanianen mee die er alles aan doen om je naar de top te brengen. Heb je een goede ervaring gehad? Beloon je gidsen er dan ook naar. In deze blog over onze beklimming van de Kilimanjaro kun je lezen hoeveel tip wij hebben gegeven.

Conclusie

Bord op de top van de Kilimanjaro (Uhuru Peak)

Ik ben ervan overtuigd dat je met deze tips een grote kans hebt dat je de top haalt! Als je fysiek en mentaal fit aan de start verschijnt en deze tips opvolgt, is de kans groot dat je de top haalt. Goed: Dan nog kan je te maken krijgen met tegenslagen. Het hangt echt van je persoonlijkheid en omstandigheden af hoe je daarmee omgaat! Sta je op het punt om de beklimming te doen? Ik wens je alvast veel succes. Heb je wat gehad aan deze tips? Laat dan zeker een reactie achter.

Kilimanjaro beklimmen tips: Mist er nog een tip?

Heb je zelf nog iets dat je graag wilt toevoegen aan de lijst met Kilimanjaro beklimmen tips? Geef hieronder je tip door en ik voeg het toe aan mijn lijstje!

Klik hier voor al onze artikelen over tanzania

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.