Een must-do in Australië is kangoeroes spotten. De plek om dat te doen is Kangaroo Island. De perfecte dagtrip vanuit Adelaide? Of heb je langer nodig?

Mini reisgids voor Kangaroo Island

Kangoeroes spotten en kamperen op Kangaroo Island
Avontuurlijk en een echte wildlife fan? Dan is Kangaroo Island de bestemming voor jou. Het derde grootste eiland van Australië is dan ook meer dan een dagtrip waard. Je kunt er gerust drie dagen voor uit trekken. Rotspartijen en kliffen, bushland, zandduinen, moerassen en parelwitte stranden, je vindt het allemaal op Kangaroo Island.

Hoe kom je op Kangaroo Island?

Kangaroo Island (ook wel KI genoemd door de locals) is in een half uur te bereiken met het vliegtuig vanaf Adelaide Airport. De meeste mensen gaan echter voor de ervaring, en kiezen de ferry. Van Adelaide rij je in nog geen anderhalf uur naar Cape Jervis. Hiervandaan vertrekt de ferry van Sealink zo’n vijf keer per dag richting Penneshaw, KI. Om de ervaring nog completer te maken huur je een camper of campervan om het eiland te ontdekken. Een latere ferry op de dag genomen? Kampeer dan op de vele kampeerplekken in Penneshaw, zoals de Penneshaw KI Campground. Voor nog geen 15 euro per nacht kun je hier al terecht.

Leeswijzer Kangaroo Island: De bezienswaardigheden op een rij

kangaroo island bezienswaardigheden mini reisgids australie jpg
Twee of drie dagen moet je voor het bezoeken aan Kangaroo Island zeker uittrekken. Het is niet alleen de kangoeroes die je hier moet spotten, maar het complete plaatje van het diverse landschap en de wildlife. In deze mini reisgids voor Kangaroo Island Australie neem ik je aan de hand van het kaartje (zie boven) mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden. We beginnen bij nummer 1: Penneshaw.

Penneshaw (1)

Meteen maar beginnen met wat wildlife op Kangaroo Island? Ga dan naar het Penneshaw Pinguin Centre. Helaas is het aantal pinguïns op KI de laatste jaren sterk afgenomen. Om te voorkomen dat de pinguïns helemaal verdwijnen van het eiland is dit pinguïncentre opgezet. Hoewel de pinguïns overdag in zee zijn, komen zij bij schemering aan land rondom het pinguincentre. Het is dan ook alleen rondom deze tijd mogelijk om ze te zien.

Kangaroo Island Australie (2)

Kangaroo Island Australie

Pennington Bay en Nepean Bay(2)

In een klein half uur rij je vanaf Penneshaw naar het parelwitte strand en het helderblauwe water bij Pennington Bay. Kun je hier geen genoeg van krijgen? Neem dan ook een kijkje bij Nepean Bay iets noordelijker richting het stadje Kingscote.

Kingscote (4)

Als je Kingscote binnenrijdt lijkt het in eerste instantie op een rustig plattelandsstadje, waar je misschien even een koffie haalt en weer doorrijdt. Dit dachten wij ook, maar niets is minder waar. Met name de haven barst van de wildlife. Als je de haven binnenrijdt ben je bijna gegarandeerd van het zien van pelikanen. Naast de natuurlijke momenten dat je ze kunt zien, zijn er dagelijks ook een aantal voedershows. Op de rotsen naast de steiger vind je de basis van een vaste kolonie zeeleeuwen, vergezeld door vele aalscholvers. Als je gelukt hebt kun je tijdens het seizoen walvissen spotten vanaf Kingscote. Ook kun je hier speciaal een tour voor boeken.

Kingscote Kangaroo Island Australie

Pelikanen Kingscote Kangaroo Island Australie

Emu Bay (5)

Vanaf Kingscote rij je langzaam meer zeker steeds meer het ruige landschap in. Stadjes en asfalt maken plaats voor de ongerepte natuur en off-road wegen. Nog steeds niet uitgekeken op de parelwitte stranden? Neem dan een kijkje in Emu Bay. In tegenstelling tot de andere stranden op Kangaroo Island kun je hier zo het strand oprijden met de auto, wat hier niet heel ongebruikelijk is. Met de campervan zou ik dat toch wel sterk afraden.

Stokes Bay (6), Snelling Beach (7) en Western River Cove (8)

Door de heuvels rij je van Emu Bay verder naar Stokes Bay, een bijna onontdekt strand omsloten door rotspartijen en heuvelachtig groen. En daar vind je de gelijknamige buideldieren van het eiland, kangoeroes. Weilanden vol. Je hoeft hier dan ook niet bang te zijn dat je ze mist. Springend van de ene naar de andere kant, is dit het beeld van Australië dat je op je netvlies houdt. Vanaf Stokes Bay rij je verder door het heuvelachtige landschap en vergezeld door kangoeroes, om vervolgens weer uit te komen bij prachtige baaien en stranden, zoals Snelling Beach en Western River Cove.

Kamperen bij de Western River Cove is een echte aanrader. Je slaapt middenin een vallei, langs een baai, aan het strand en ook nog eens tussen de kangoeroes. Als je helemaal gelukt hebt ben je er de enige, en kun je volop genieten van de rust, de omgeving en het uitzicht.

Western Cove Campground Kamperen Kangaroo Island Australie

Kangoeroes in Stokes Bay Kangaroo Island Australie

Stokes Bay om Kangoeroes te spotten in Australie

Flinders Chase (9)

Vanaf Western River Cove rijd je langzaam aan het Flinders Chase National Park in, vernoemd naar de zeevaarder die een groot deel van zuidelijk Australië heeft verkend. Cape Borda vormt de noordelijke grens van het park. Geen parelwitte stranden en helderblauw water, maar steile rotspartijen en een ruige zee aan deze kant van het eiland. Vanaf de vuurtoren en verschillende look-outs kijk je hier over uit. De kans is groot dat je rondom Cape Borda wildlife tegenkomt die je nog niet eerder gezien hebt, zoals de zee-egel (tweede foto hieronder) zwarte kaketoe (derde foto) en de echidna.

Flinders Chase National Park Kangaroo Island Australie

Zee-egel Cape Borda Kangaroo Island Australie

Kakatoes spotten op Cape Borda Kangaroo Island Australie

Visitor Centre Flinders Chase (10), Couedic vuurtoren (11) en Admirals Arch (12)

De koala behoort tot de bekendste dieren van Australië. Op de parkeerplaats bij het Visitor Centre Flinders Chase kan het al raak zijn. Toch pech? Doe dan de Heritage walk van een klein halfuur achter het Visitor Centre. Hier ben je bijna verzekerd van het zien van koala’s, kangoeroes en hoenderganzen. Vanaf het Visitor Centre richting de kust kom je op een hotspot van bezienswaardigheden. Vanaf de Couedic vuurtoren heb je een geweldig uitzicht op de rotsformaties in zee. Neem een doorkijk in de Admirals Arch, die bemant wordt door een enorme kolonie Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen.

Cape Du Couedic Vuurtoren Kangaroo Island Australie

Admirals Arch Kangaroo Island Australie

Remarkable Rocks (13)

De Remarkable Rocks zijn granieten steenformaties gevormd door een 500 miljoen jaar durend natuurfenomeen van gesmolten steen, regen, wind en golven. Door de vele bezienswaardigheden in de buurt zijn campings als de Rocky River Campground perfect als uitvalsbasis om het Flinders Chase National Park te ontdekken.

Remarkable Rock Kangaroo Island Australie

Vivonne Bay en Seal Bay (14)

Een van de beste stranden van heel Australië is Vivonne Bay op Kangaroo Island. Niet alleen de rust, het witte zand en het helderblauwe water zorgen hiervoor. Het strand is voor een breed publiek aantrekkelijk om bijvoorbeeld te picknicken, te zonnen, vissen en surfen. Een paar kilometer verder vindt je net zo’n aantrekkelijk strand, maar dit strand is speciaal gereserveerd voor één soort bezoeker: de Australische zeehond. Vanaf het Seal Bay Park Centre kun je ervoor kiezen zelf op pad te gaan, of een excursie te doen richting de zeehonden op het strand. Via verschillende boardwalks loop je al zigzaggend tussen de zeehonden richting het strand. Jonge puppy’s spelen met elkaar, de vrouwtjes proberen ze in bedwang te houden en de mannetjes gaan zo af en toe het water in om te vissen. Vanaf Seal Bay is het eiland weer bijna rond en is het tijd om weer richting Penneshaw (1) te gaan.

Vivonne Bay Kangaroo Island Australie

Baby zeehondje in Seal Bay Kangaroo Island Australie

Seal Bay Kangaroo Island Australie

Klik hier voor al onze artikelen over australie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.