Gezonde ijskoffie zelf maken? In Japan drinken ze veel ijskoffie. Met een geïmporteerde Hario Mizudashi, die ook in Nederland te koop is, maak je heerlijke ijskoffie.

Koning Koffie Hario

Hario is een zeer bekend Japans koffiemerk. We kwamen het veel tegen tijdens onze rondreis in Japan. Hario staat bekend als de ‘Koning van glas’, omdat veel van hun producten van glas zijn. Bij mij is Hario vooral bekend als koning van de Slow Coffee. Eigenlijk gewoon filterkoffie. En dat is nou eenmaal langzamer dan de snelle automaatkoffie. Koffie maken op traditionele wijze dus. De Hario Mizudashi maakt gebruik van dit filterprincipe, maar laat je koffie dus extra lang trekken. Minimaal 8 uur, het liefst langer. Resultaat, super gezonde ijskoffie. Zonder toegevoegde suikers!

Recept Japanse ijskoffie

Koffiebonen

Ingrediënten

  • De Hario Mizudashi 1 liter
  • (Goede) koffiebonen en een bonenmaler OF gemalen koffie bonen (iets grover dan cafetièremaling)
  • Koelkast
  • (Gefilterd) koud water

Bereidingswijze IJskoffie met Hario Mizudashi

De Hario Mizudashi
Het belangrijkste van koffie zetten is de verhouding van water en koffie. Nu is dat met de Hario Mizudashi lastiger, want je laat het ook nog een nachtje trekken. Vraag 1: Hoeveel gram koffie? Er zijn veel verschillende adviezen op dit gebied. Het zit vaak tussen de 80 en 130 gram in. Ik gebruik 110 gram koffie, daarmee zit de filter vol tot aan het plastic randje en kan je er makkelijker water op schenken. Ik gebruik gefilterd water uit een Britta filterkan, maar je kunt ook kraanwater of mineraalwater gebruiken.

Bedenk dat je koffie voor 95 procent bestaat uit water!

Als je een bonenmaler hebt, moet de maalgraad ergens tussen filterkoffie en cafetiere in. Op mijn bonenmaler Baratza Encore is dat zo ongeveer stand 30 van de 40. Grove maling dus, maar ook weer niet te grof. Voordat je kunt genieten van heerlijke ijskoffie van Hario heb je vooral veel geduld nodig. Je koffie moet namelijk zo’n 8-12 uur trekken in de koelkast.

Water opschenken

Japanse ijskoffie – recept in een notendop

  • 110 gram gemalen koffiebonen
  • Ongeveer 1 liter (gefilterd water) opschenken
  • Laat de Hario Mizudashi minimaal 8 uur (liefst langer) in de koelkast staan
  • Geniet van je ijskoffie

Meer Japanse recepten?

Koekje voor bij de koffie? Bekijk dit recept en bak je eigen Totorokoekjes! Plakje cake bij je koffie? Dan is dit recept voor een Japanse matchacake iets voor jou! Nieuwsgierig naar wat het mooie Japan je te bieden heeft? Kijk dan eens bij onze reisverslagen.

Hoe drink jij je koffie het liefst? Lijkt deze Japanse ijskoffie je lekker?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.