De Indonesische betjak is een bekend symbool van Indonesië. Toch zie je deze bekende driewieler niet meer zo veel rijden. Waarom eigenlijk?


In de rubriek souvenirs bespreek ik een bekend souvenir uit een land. In deze editie bespreek ik deze mini-versie van de betjak (becak in het Engels) uit Indonesië. Een beetje de volwassenen bakfiets van Indonesië. Een fiets om mensen in te vervoeren. Tegenwoordig voornamelijk toeristen.

Mini betjak als souvenir

Souvenir
De mini betjak op de foto kocht ik van een man in Indonesië. Ik moest wachten op de bus. Ik had dus de tijd. Hij bleef volhardend om te verkopen. Ik ook, om er zo min mogelijk voor te betalen. Zo waren we die dag allebei tevreden. Betjaks worden dus als souvenir verkocht. Ook kun je als toerist in verschillende steden een ritje maken op de betjak. Maar wat is het verhaal achter dit souvenir?

Opkomst van de betjak

Dit populaire vervoermiddel kwam in de jaren ‘30 op in Indonesië. Het was een handig vervoermiddel en bovendien rijdt de betjak natuurlijk op menskracht. Het is dus een zeer efficiënt vervoermiddel. De chauffeurs brachten bijvoorbeeld ‘s ochtends hun kinderen naar school. In de middag werd vrouwlief afgezet bij de markt. Multifunctioneel dus.

Populariteit daalt

Kleurrijke betjak
Toch werd geprobeerd de betjak uit Jakarta te verdrijven. Wanneer? De ene bron zegt de jaren ‘70. Een andere bron voert de jaren ‘90 aan. Hoe dan ook zorgden betjaks volgens de regering voor overlast. Ze zouden de oorzaak van files zijn in het drukbevolkte Jakarta. Overigens kom je de betjak nu nog steeds tegen in de buitenwijken van Jakarta. Ook in andere Indonesische steden rijden ze nog rond. Ze zijn zelfs erg populair onder toeristen. Het blijft dus een symbool van Indonesië! Ondanks pogingen van de regering om de betjak te weren.

De betjak is er ook in een gemotoriseerde vorm. Dan heet het een bentor.

Meer wereldse souvenirs?

Bekijk ook het verhaal achter de souvenirs Daruma pop en de Japanse gelukskat.

Ooit wel eens in Indonesië geweest? Heb je dit souvenir toen ook veel gezien?

Volg Reizen over de Wereld ook op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.