Een stadstour door Pretoria Zuid-Afrika is een leuke en veilige manier om alle hoogtepunten van deze stad te bekijken.


Onze stadstour gidst ons langs het standbeeld van Mandela, het standbeeld van Kruger, het Krugermuseum en het Voortrekkersmonument.

Standbeeld Mandela

Mandela standbeeld Pretoria Zuid-Afrika
Het 9 meter hoge standbeeld van Mandela is nog vrij jong. Het werd in 2013 neergezet. Het park bij de Union Buildings waar het standbeeld staat, wordt goed bijgehouden. Een mooi bronzen beeld met een zeer goede gelijkenis met Mandela. Op de foto met dit standbeeld is lastig. Daarom gaan mensen wel eens op zijn voeten staan. Maar dat mag dus niet.
Voet van Mandela

Church Square met Kruger standbeeld

Kruger standbeeld Pretoria
Paul Kruger. Voormalig president van Zuid-Afrika. Ook een figuur die niet ieders goedkeuring kan wegdragen. Dat blijkt wel als we zijn standbeeld aan Church Square bekijken. In 2015 werd het beeld groen geverfd. Ondanks het feit dat er veel prikkeldraad om het beeld heen staat. Ook het afval wordt er slecht opgeruimd. Het hele plein heeft daardoor een apocalyptisch gevoel. Misschien niet direct een van de hoogtepunten van Pretoria, maar wel een bijzondere plek.

Krugermuseum

Kruger sigaretten
Het voormalige woonhuis van Kruger in Pretoria is nu een museum. Het geeft een inkijkje in het leven van de president van Zuid-Afrika van 1883 tot 1900. Het beroemde Krugerpark is naar hem vernoemd. Hij kreeg in zijn tijd als president geschenken toegestuurd van verschillende landen (waaronder Nederland) en heeft zijn eigen limonade, sigaretten en een blikopener. Zie foto boven. Daarnaast rookte hij graag pijp.

Aan alle producten met zijn naam kun je zien dat oud-president Paul Kruger vroeger een populair figuur was

Voortrekkersmonument Pretoria

Voortrekkersmonument Pretoria
Hoogtepunt van Pretoria is ongetwijfeld het gigantische Voortrekkersmonument. De Voortrekkers waren Afrikaanders. Van origine blanke Nederlanders. Nadat de Engelsen hun grondgebied ‘inpikten’, trokken ze door Zuid-Afrika op zoek naar nieuw grondgebied. Lang verhaal kort: Uiteindelijk vonden ze dat.

Fries Voortrekkersmonument
De gigantische fries in het Voortrekkersmonument vertelt het hele verhaal. Ongeveer 50 beeldhouwers uit ItaliĆ« zijn hier zes maanden bezig geweest. Maar dan heb je wel een mooi marmeren kunstwerk. Sterker nog, het grootste marmeren fries ter wereld. Daar zie je bijvoorbeeld hoe de Voortrekkers een overeenkomst tekenen met de Zulu’s. De Voortrekkers werden later verraden door de Zulu’s en een gevecht volgde (zie foto fries hierboven). Die wonnen de Voortrekkers en uiteindelijk vonden ze dus nieuw grondgebied.

Het Voortrekkersmonument is een majestueus gebouw. Het is vierkant en bestaat uit meerdere lagen. Als je het Voortrekkersmonument bezoekt, moet je ook zeker naar de top klimmen. Buiten heb je een aardig uitzicht over Zuid-Afrika. Helemaal bovenin kun je 2 lagen naar beneden kijken en zie je dat er goed over dit gebouw is nagedacht.
Voortrekkersmonument van boven

Hoogtepunten Pretoria

In de avond wordt aangeraden om in het hotel te blijven, omdat het buiten te gevaarlijk zou zijn. Dat doen we dan ook braaf. Hoogtepunten Pretoria? Dan denk je vooral aan het Voortrekkersmonument en het bronzen beeld van Mandela. Ook de presentatie van het Krugerbeeld is interessant. Het heeft aan dat er in Zuid-Afrika nog verschillenden denkbeelden zijn. Na het Voortrekkersmonument niet uitgekeken op grote objecten? Bekijk dan eens vijf keer ’s werelds grootste objecten op reis.

Bekijk ook: De fotoserie met bezienswaardigheden van Pretoria.

Zou jij de hoogtepunten Pretoria Zuid-Afrika willen bezoeken? Of ben je zelf al een keer in Pretoria geweest?

Volg Reizen over de Wereld ook op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.