Heerlijk eten op Grieks eiland Lesbos? “Ik bezoek een land alleen als je er ook lekker kunt eten”, aldus gastblogger Bram. Hij zet zijn favoriete Griekse gerechten van eiland Lesbos op een rijtje. Kortom, het lekkerste Griekse eten van eiland Lesbos. Loopt het water je al in de mond?
De eetcultuur op Grieks eiland Lesbos
De eetcultuur van Lesbos is geweldig. Hoewel beïnvloed door de Ottomaanse keuken vind je hier nog echte traditionele Griekse gerechten. Je kunt hier echt nog ouderwets genieten. Wat hoort bij Lesbos is goed gezelschap, urenlang kletsen en rustig aan doen. Gewoon eenvoudig leven, goed eten en drinken. Even de gejaagdheid achter je laten en van het leven op Lesbos genieten. Bijvoorbeeld met een oude visser die ‘s avonds zijn net gevangen inktvis met je deelt. Een van mijn favorieten plaatsen is Molyvos op Lesbos. Daar kun je heerlijk genieten van Griekse gerechten. Ik zet mijn favoriete gerechten op een rij met de hulp van Stratis en Georgia van restaurant Kismet. Een restaurant waar ik al jaren kom.
Restaurant Kismet: Wereldberoemde sardientjes
Na een ochtend dwalen door de eeuwenoude straatjes van Molyvos in de schaduw van de Byzantijnse burcht begint je maag een beetje te borrelen. Aansluitend dwaal je af richting een fantastische lunch in een van de meest sfeervolle havens van de Middellandse zee. Ik kom in de haven graag bij Kismet restaurant. Ik kan je dit gastvrije restaurant aanraden. Stratis, de uitbater zorgt voor de altijd vriendelijke ontvangst in het restaurant met de blauwe stoeltjes. Zijn vrouw Georgia kookt met lokale producten de sterren van de Griekse hemel.
Hieronder volgen mijn vijf favoriete gerechten.
1. Sardientjes van de grill
Kies een bij Kismet een lekker visje van de grill. Alle havenrestaurants staan overigens bekend om hun kraakverse vis. Zeebaars, rode mul, zeebrasem, makreel, bonito, ansjovis en heerlijke garnaaltjes, noem maar op. Vooral de sardientje uit de baai van Kalloni zijn wereldberoemd bij visliefhebbers. Even op de grill, een frisse salade en een ijskoud biertje of Retsina erbij. Klaar.
2. Groenten uit eigen tuin: Heerlijke courgettebloemen
Veel restaurants op Lesbos hebben een eigen tuin of boerderij waar ze hun groenten verbouwen. Een lekkernij waar ik altijd weer naar uitkijk zijn de gevulde courgettebloemen. De vulling is een heerlijke mix van rijst en verse kruiden.
3. Een must bij Grieks eten: Fava
Vergeet ook geen fava te eten. Favo is een mix van (gele) spliterwten, ui, heerlijke lokale olijfolie en citroen. Dat mag eigenlijk niet ontbreken op een Griekse tafel.
4. Voor de avontuurlijke eter: Slakkenstifado
Bijzondere gerechten die de Grieken alleen met feestdagen eten worden op bestelling gemaakt (als de ingrediënten voorradig zijn). Ik bestel ze meestal een dag vooraf bij Kismet. Probeer na een regendag de heerlijke stifado van wijngaardslakken. Voor de avontuurlijke eter. Dit stoofpotje met zoete uien is ook lekker met konijn of rundvlees.
5. Kaas- en spinaziepasteitjes om mee terug te nemen?
Iets van het Griekse eiland mee naar huis nemen? De verse kaas- en spinaziepasteitjes zijn geweldig (foto beneden op de schaal). Bij mij gaat er altijd een bak verse kaaspasteitje mee terug in het vliegtuig. Alleen halen ze Schiphol nooit 😉