Gunkanjima (Battleship Island) is sinds 5 juli 2015 een UNESCO World Heritage Site. Het is een verlaten eiland. Vroeger werden hier kolen gewonnen en heette het Hashima. Nu is Hashima of Gunkanjima gewoon een stoere verlaten plek geworden. In 2012 was Gunkanjima te zien in de Bondfilm Skyfall.

Vanuit Nagasaki met de boot

Gunkanjima buildings in Hashima
Via het hotel konden we de tour regelen die naar eiland Gunkanjima gaat. Waarschijnlijk kan ieder hostel of hotel je wel helpen met boeken. Er zijn meerdere aanbieders. Onze uiteindelijke aanbieder had nog plaats zat. Het is 3900 Yen (28,75 euro) en dat is dan inclusief de 300 Yen die je moet betalen als entree voor het eiland. Om 10 over 10 vertrok ons volle kleine bootje van de Nagasaki Port Ferry Terminal (precieze pier verschilt per aanbieder) naar het Battleship Island. De tour duurt ongeveer 3 uur. Rechts op de foto onze tourboot…. ik bedoel links natuurlijk.
Our tour boat (left) vs big boat (Right)

Tour volledig in het Japans

Het leuke van het bezoeken van plekken zoals Nagasaki is dat het minder toeristisch is dan bijvoorbeeld Kyoto. Je bent dan echt een van de weinige toeristen in een gebied, maar dat betekent ook dat ze er niet echt op ingesteld zijn. Oftewel, alles werd netjes in het Japans uitgelegd. Dat boeit niet zo heel veel, want we kregen een flyer in het Engels en die voorziet eigenlijk wel in de meeste informatie.

Verlaten eiland Hashima (Gunkanjima)

Gunkanjima buildings in Hashima
Het eiland is ooit rond de kolen heen gebouwd. Eerst nog een simpele kolencentrale, maar later werd dit een eiland met een bevolkingsdichtheid waar Tokyo nog een puntje aan kan zuigen. Compleet met school, gokhal, noem maar op. Na WOII verdampte de vraag naar kolen en verlieten mensen dit eiland. Dat maakt het nu een coole locatie om te bezoeken. Schurk Javier Bardem in Skyfall (2012) had er bijvoorbeeld zijn basis (zijn evil lair).

Battleship Island zien vanaf de boot

Battleship island, Hashima (Gunkanjima)
Hoewel het eiland Hashima heet is het nu vooral bekend als Gunkanjima, dat betekent Battleship Island. Als je voor het eiland vaart, lijkt het namelijk op een battleship (zie foto boven). We varen eerst een rondje om het eiland. Het ziet er inderdaad verlaten uit met allerlei vervallen gebouwen. Ook vrij hoge muren om het eiland heen. Nu is het water rustig, maar het schijnt er ook aardig te kunnen stormen met metershoge golven als resultaat. Na een vaarrondje om het eiland mogen we het eiland op.

Het eiland op, maar je ziet slechts een klein deel

Japanese people looking at some buildings, Gunkanjima Hashima
Het bezoek aan het eiland is keurig geregeld, maar stel je er wel op in dat je slechts een klein deel van het eiland te zien krijgt. De Japanners hebben een keurige wandelroute aangelegd, maar je mag dus niet zelf op onderzoek uit. Dus het pad volgen en om je heen kijken is alles wat we mochten doen. De Japanse uitleg snapten we toch niet. Toch is het, door de geschiedenis en de sfeer van de plek, de moeite waard om te bezoeken. Ook al krijg je maar een deel te zien (zie foto hieronder voor de wandelroute).
Gunkanjima walking route

Een paraplu is verboden op het eiland. Daarom krijg je een mooie hoed te leen

YouTuber TV Linda-nyan

Foto met Youtube presentator
Er was ook iemand in de tourgroep die graag met ons op de foto wilde. Dat hebben we natuurlijk niet geweigerd. Het bleek YouTuber TV Linda-nyan. Ik weet niet wie het is, maar wij zijn natuurlijk ook even met hem op de foto gegaan. Zoals je kunt zien heb ik een hoed op (kregen we te leen, een paraplu is namelijk verboden op het eiland) en een lekker ijskoud doekje in de nek. Er werd dus goed voor ons gezorgd door de tourorganisatie.

Vervolgens werden we weer in de boot gezet richting Nagasaki. Uiteraard niet voordat we onze certificaten in ontvangst mochten nemen. Als bewijs dat we hier geweest zijn.
Certificate for visiting Gunkanjima Hashima

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.