In de serie fotoverhalen deel ik foto’s van de mooiste plekken op aarde. In het tiende fotoverhaal het Sloveense Predjama kasteel.

Fotoverhaal – Predjama kasteel

Predjama kasteel
Op een klif van 123 meter staat kasteel Predjama. Volgens de geschiedenisboeken stond er sinds 1202 een kasteel. Het Predjama kasteel dateert uit de 16de eeuw. De unieke ligging maakt dit een zeer bijzonder kasteel. Je kon slechts van een kant aangevallen worden. Kortom, een ideale plek om je terug te trekken als je werd aangevallen. De kasteelheer Erazem Lueger (in het Sloveen Erazem Predjamski) hield het zelfs meer dan een jaar vol.

Bij een belegering van een jaar gooide kasteelheer Erazem Predjamski kersen naar beneden. Om zijn tegenstanders te irriteren. Maar waar kwamen de kersen vandaan?

Legende van kasteelheer Erazem Predjamski

Volgens de legende van Erazem Predjamski (bron) werd hij voor een jaar en een dag belegerd in zijn burcht. Hij wist echter vrij eenvoudig te overleven. Erazem vulde zijn dagen onder andere met het bekogelen van aanvallende soldaten met kersen. Zijn tegenstanders konden niet achterhalen hoe hij aan deze kersen kwam. Er was toch maar één manier in en uit het dal? Het Predjama kasteel? Maar de sluwe ridder wist wel beter. Via een geheime tunnel, die leidde naar een dorpje in de buurt, kwam hij aan zijn kersen.

Helaas voor Erazem werd hij uiteindelijk verraden door een van zijn soldaten. Hij vond dus, ondanks zijn mooie kasteel, alsnog de dood.

Fotoverhalen

In de rubriek fotoverhalen mijn 100 beste reisfoto’s van 2005-2015. Van reuzenpanda’s in China tot de paalvissers in Sri Lanka. Ontdek de wereld via fotoverhalen!

Meer kastelen?

Lees ook eens de blog sprookjeskasteel Neuschwanstein bezoeken. Ook in Japan weten ze wel raad met kastelen. Is kasteel Himeji het mooiste kasteel van Japan?

Kan het Predjama kasteel in een lijstje met mooiste kastelen ter wereld?

4 REACTIES

  1. Hier wil ik zo graag een keer naartoe. Prachtig! Ben wel in Slovenië geweest, maar toen hadden we door autopech iets minder tijd om het land te ontdekken. Deze plek hebben we toen overgeslagen, maar ik ga zeker nog eens terug.

  2. Dat is de 2de keer vandaag dat ik me bedenk dat ik nodig eens naar Slovenië moet. Wat een prachtig kasteel en wat een geweldige ligging zeg, het doet haast aan als de plaatjes die ik van Bhutan gezien heb. Heel mooi.

  3. Wow – dat ziet er een lugubere plek uit. Slovenië is zo’n beetje een onontdekt land en staat in de schaduw van een hoop buurlanden, maar denk dat er daar een hoop te beleven valt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.