De paalvissers uit Sri Lanka. Ze zijn beroemd. Zoek je in Sri Lanka een postkaart heb je grote kans er eentje met de paalvissers tegen te komen.

Paalvissers uit Sri Lanka

Paalvissers Sri Lanka
De paalvissers of steltvissers uit Sri Lanka zijn erg populair. Het levert natuurlijk unieke plaatjes op. Zo ook de foto die je hierboven kunt zien. In de rubriek fotoverhalen geef ik je de achtergrond van een foto. In dit geval het fenomeen paalvissers. Want mannen die -zittend op een paal- vis vangen. Waarom doen ze het eigenlijk?

Het paalvissen is begonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er was weinig voedsel. Er werd dus veel gevist, maar op een gegeven kwam hierdoor de visvangst onder druk te staan. Totdat enkele slimme vissers besloten ‘in de zee’ te gaan vissen. Door middel van een paal konden ze op een slimme manier vis vangen.

Waarom zijn er nog paalvissers in Sri Lanka?

Nu is het eigenlijk verwonderlijk dat de paalvissers nog in Sri Lanka actief zijn. Door de tsunami is de toegang tot vis verminderd. Daarnaast heeft Sri Lanka te maken met het stormseizoen. Ook dan is vissen niet verstandig. Waarom er dan nog wel wordt ‘gevist’ op een paal? Betalende toeristen! (Bron)

De paalvissers vangen nauwelijks vis meer. Maar voor betalende toeristen poseren ze graag!

Toen ik de zomer van 2014 in Sri Lanka (zie reisverslag) was kom je genoeg paalvissers tegen. Vooral langs de kust in de buurt van Galle. Ik wilde ze graag zien en stopte bij de eerste plek waar we ze zagen. Er kwam gelijk iemand een klein geldbedrag vragen. Dan mag je naar hartelust foto’s maken. Dan heb je dus wel een foto van de beroemde paalvissers uit Sri Lanka!

Het is overigens een van de twee foto’s waarvoor ik direct betaald heb. En ja, het is natuurlijk een beetje dubbel. Toeristisch is het. Aan de andere kant hou je hiermee wel een beetje een traditie in stand.

Meer fotoverhalen?

In de rubriek fotoverhalen verschijnt bijna iedere week een fotoverhaal. Uiteindelijk is het doel om mijn 100 beste foto’s uit de periode 2005-2015 te voorzien van een fotoverhaal. Dat wordt gebundeld in een persoonlijk fotoboek. Lees ook het laatste fotoverhaal: Jongetje uit Mongolië in Gobi woestijn.

Volg Reizen over de Wereld op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Paalvissers Sri Lanka: Heb jij ze zelf gezien? Of wil je ze nog wel een keer zien voordat dit beroep ‘uitgestorven’ is?

5 REACTIES

  1. Ik sluit mij bij wegvanhetnoorden aan. Wat een leuke rubriek en deze prachtige foto is het kleine geldbedrag zeker waard! En beter nog: ik heb weer iets geleerd vandaag 😊

  2. De paalvissers van Sri Lanka zijn van hetzelfde kaliber als de vissers in Myanmar die poseren met netten, al staand op de boten in het Inle Lake, je kent ze vast wel. Het blijft mooi om te zien als is het niet meer gebruikelijk om zo te vissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.