In de zesde editie uit de serie fotoverhalen de gaviaal krokodil. Deze bijzondere krokodil met lange neus kwam ik tegen in Praag.

De bijzondere gaviaal krokodil

Groene gaviaal krokodil dierentuin PraagEen zeer groene krokodil met een wel heel lange neus. Ik kwam deze bijzondere krokodil tegen in de dierentuin van Praag. Het is een gaviaal krokodil. Niet de grootste krokodillensoort. Toch kan een mannetje wel 7 meter lang worden.

Een gaviaal krokodil eet vis. Daarom heeft deze soort een langwerpige snuit. De smalle bek geeft namelijk weinig weerstand in het water als een vis wordt ‘gevangen’. Op de foto had ik geluk. Groen licht gaf de foto extra kleur. De krokodil op de foto is overigens een mannetje. Ze heeft namelijk geen ‘pot’ (ghara) op de neus. Mannetjes hebben dit wel.

Ghara is het Indiase woord voor pot. Mannelijke gavialen hebben een vergroeiing op de neus. Die vergroeiing lijkt op een pot. De Engelse naam Gharial (gaviaal) komt dus voort uit die gelijkenis.

Gavialen komen voor in India en omstreken. Helaas zijn de dieren ‘Critically Endangered’ en zijn ze zeer zeldzaam in het wild. Volgens recente schattingen leven er ongeveer 200 in het wild. De gaviaal komt naast India voor in Bangladesh, Bhutan, Myanmar Nepal en Pakistan.

Rubriek fotoverhalen

Mijn 100 beste foto’s uit 2005 t/m 2015. Met een achtergrondverhaal. Dat is het idee achter de fotoverhalen. Eerder schreef ik bijvoorbeeld over de reuzenpanda’s uit china, de paalvissers uit Sri Lanka en nam ik je mee naar een bijzonder dorpje uit Bosnië en Herzegovina.

Meer foto’s uit Dierentuin Praag?

Bekijk ook het verslag van ons bezoek aan de dierentuin van Praag in Tsjechië.

De gaviaal krokodil ooit zelf gezien? Hoort de foto van deze krokodil thuis in een top 100?

Volg Reizen over de Wereld ook op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.