In Zweeds Lapland heb je prachtige natuur, maar je kunt er ook heerlijk eten en drinken. Zeven heerlijke specialiteiten die je moet proeven!

Eten en drinken in Zweeds Lapland

Maaltijd in de natuur Zweeds Lapland
In Zweeds Lapland kun je heerlijk eten en drinken. Een absolute aanrader is koken in bos. Dat deden wij zelf bijvoorbeeld de White Mountain Lodge. Maar ook in restaurants kun je heerlijk eten. Zeven lokale specialiteiten die je moet proeven in Zweeds Lapland.

1. Västerbottensost

Zweeds Lapland zomer Vasterbottensost
In het Noord-Zweedse gebied Västerbotten wordt de Västerbottensostgemaakt. Ost is Zweeds voor kaas. Voor deze kaas wordt enkel melk gebruikt uit dit gebied, wat de unieke smaak geeft. Het is echter nog onduidelijk waardoor deze smaak zo uniek is. Zo wordt gedacht dat het gras van andere kwaliteit is, doordat de zon er in de zomer veel langer op schijnt dan gewoonlijk. Kenmerkend voor deze kaas is de W die er ingebrand wordt. In het plaatsje Burträsk kun je de fabriek bezoeken. Bekijk hier onze reisvideo met een bezoek aan de kaasfabriek.

2. MAX Hamburgers

Hamburger bij MAX Zweeds Lapland
Overal waar je rijdt in Zweeds Lapland vindt je de hamburgerrestaurant MAX Hamburgers. Dit is dan ook de grootste keten in Zweden, de grote gele M is nergens te bekennen. Het is opgericht in 1968 en is een echt familiebedrijf. Het is voornamelijk populair geworden vanwege de producten met weinig vet en de mogelijkheid om te kiezen hoe je je product gebakken wilt hebben. Verder was het een van de eerste restaurants dat aangaf rekening te houden met het milieu. Een MAX hamburger mocht dan ook niet ontbreken in ons weekmenu. De burgers smaken erg sappig, de broodjes waren krokant en de frietjes bevatten nog een schil. Vergeet ook vooral geen milkshake te bestellen, al is het de vraag of deze echt minder vet bevat…
Vincent eet MAX hamburger

Chocladbollar

Chocladbollar eten en drinken Zweeds Lapland
Op elk plek waar je komt in Zweden waar je koffie kunt drinken, vind je de zoete Chocladbollar, chocoladeballetjes met kokos. Deze balletjes worden gemaakt van gemalen granen, suiker, cacao, kokosolie en een beetje koffie. Doordat ze niet tezworden gebakken, blijven ze een beetje zacht. Een perfecte lekkernij voor bij de koffie!

Arctic Char

Arctic char Grodkällan Cold Spring Zweeds Lapland zomer
Noord-Zweden is een goede plek als je van vissen houdt. Overal vindt je grote meren, gevuld met vis. Wij waren in het plekje Ammarnas, waar verschillende tours worden georganiseerd om deze vissen te vangen. Mocht je niet van vissen houden, kun je ze in elk restaurant natuurlijk gewoon bestellen. De bekendste vis is de Arctic char, familie van de zalm en de smaakt doet denken aan de zalm en forel. Deze vis leeft enkel in de koude wateren van het noorden, wat het dus een echt lokaal gerecht maakt.

Cloudberry

Parfait met cloudberry eten en drinken in Zweeds Lapland lokale specialiteiten
Een erg populaire vrucht is de cloudberry (Hjorton in het Zweeds). Dit is een oranje vrucht, wat familie is van de framboos. Ondanks dat deze besjes erg populair zijn, zijn ze moeilijk te vinden, omdat het moeilijk is om de juiste groeicondities te creëren, ze groeien namelijk het beste op een zure, moerasachtige bodem. In de supermarkt kun je ze vinden in de vorm van bijvoorbeeld jams of likeur. Houd er dan wel rekening mee dat deze prijzen van deze producten wat hoger dan normaal kunnen liggen. Je kunt ze ook vinden bij verschillende gerechten in restaurants. Zo aten wij ze bij een dessert; cloudberries met parfait.

Rendier en eland

Elandpizza Zweeds Lapland zomer
Als je met de auto door Zweeds Lapland rijdt, is er een grote kans dat je onderweg rendieren of elanden tegenkomt. Behalve dat je ze onderweg tegen kunt komen, is er ook een grote kans dat je ze in restaurants tegen komt, namelijk op de menukaart. Ondanks dat ik het in het begin een gekke gedachte vond, ’s middags kwamen we er een paar op de weg tegen en nu zou ik hem dan gaan opeten, heb ik me er toch aan gewaagd.
Hamburger eland Zweeds Lapland zomer
In een Grieks restaurants bestelde ik een rendier souflaki. Nu smaakt in een Grieks restaurant veel vlees hetzelfde, dus ook nu kon ik het niet onderscheiden van bijvoorbeeld rundvlees. Ergens anders bestelde ik een rendierburger, wat door de toevoeging van de Vasterbottensost nog lokaler werd. Het vlees smaakte erg mals. Tijdens onze overnachting in de White Moutain Lodge, aten we tijdens onze outdoor cooking class eland. Ook dit smaakte erg mals en was een goede combinatie met de bosbessencompote.

Koffie uit een houten beker

Koffie uit houten beker Zweeds Lapland eten en drinken
In veel Zweedse souvenirshops vind je houten koffiebekers, Guksi/Kuksea/Kåsa. Deze werden gemaakt door de Sami cultuur, die ze uit een berk maakten. Wij dronken koffie uit deze unieke bekers in de White Moutain Lodge. De koffie werd gemaakt op ons zelfgemaakte vuurtje. Bij de koffie stopten we nog wat boomschors, zodat de smaak van de natuur goed te proeven was. Of de koffie nu echt heel lekker is, maakt niet uit. Doordat je het in de natuur drinkt uit zo’n beker, maakt het de koffie sowieso de moeite waard!

Genoeg te genieten dus op eetgebied in Zweeds Lapland. Meer inspiratie? Klik hier voor alle posts over Zweeds Lapland.

We verbleven op uitnodiging van Voigt Travel in Zweeds Lapland. Voigt Travel biedt reizen aan naar Zweden en Noord-Europa. In onze blogs geven we altijd onze eerlijke mening. Lees daar meer over op de pagina samenwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.