Begin maart trokken Jan en Ruud, Vlaamse vrienden van Suus, naar Les Eyzies-de-Tayac in Frankrijk om daar hun droom waar te maken: hun eigen hotel Hotel Le Cro-Magnon te runnen. Maar hoe start je op in tijden van Corona?

De droom van het Belgische koppel Jan en Ruud was het runnen van een eigen hotel. Ze kochten Hotel Le Cro-Magnon. Maar nog voordat ze open konden, gooide het coronavirus roet in het eten. Om erachter te komen hoe zij de coronatijd beleven en wat zij nu moeten doen om toch hun hoofd boven water te houden, stelden we ze vijf vragen.

Jan en Ruud van Hotel Le Cro-Magnon

1. Jullie zijn begin maart naar Frankrijk gegaan, om jullie droom om een hotel te starten achterna te gaan. Waarom?

Hotel Le Cro-Magnon buitenkant

Wij zijn naar Frankrijk gekomen om inderdaad onze droom waar te maken.  Zelf hadden we een nine-to-five job met heel wat voordelen: een goed loon, groepsverzekeringen, hospitalisatieverzekeringen, bedrijfswagen met tankkaart, alles wat je je maar kan wensen. Maar dit zijn wij niet, wij willen zelf kei kei hard werken nu dat we het nog kunnen, en vooral ook, voor onszelf. Het nog moeten gaan werken tot je 75 jaar, tegen dan waarschijnlijk, is niet iets wat we echt zagen zitten.

2. De coronacrisis heeft jullie plan in de war geschopt. Wat betekent dit voor jullie?

Locatie Hotel Le Cro-Magnon

Dit betekent voor ons dat wij al onze spaarcentjes in dit project hebben gestoken, geen inkomsten hebben voorlopig (en wie weet hoelang dat dat nog gaat duren) en een heleboel annuleringen. Ook van de staat hier in Frankrijk krijgen we geen steun omdat we een nieuw bedrijf zijn en geen cijfers kunnen voorleggen van vorig jaar dat we nu een omzetdaling zouden hebben van 75%. Ook in België, daar we Belgen zijn, hebben we geen recht op maatregelen doordat we zelf ontslag hebben genomen, in zekerdere tijden, en dus niet getroffen zijn door het Coronavirus. Dus met andere woorden, ook alle kosten, zowel hier in Frankrijk, als in België lopen gewoon door.

Hapje en drankje in Hotel Le Cro-Magnon

3. Hoe vermaken jullie je op dit moment?

Voorlopig houden wij ons vooral bezig met kuisen, een heel hotel kuisen met restaurant heb je niet op 1 2 3 gedaan (lacht). Maar ook daar komt een einde in zicht. Het weer is ook al behoorlijk lekker dus werken we ook veel in de tuin. En naast al dit zouden we graag een kamer herdoen. Het hotel heeft enorm veel charme maar sommige kamers kunnen toch wel een likje verf gebruiken. Maar ook hier weer het probleem dat we voorlopig niets kunnen aankopen/investeren omdat we onze centen nog zeker nodig gaan hebben.

Hotel in Les Eyzies-de-Tayac (FR) (2)

4. Wat doen jullie om ervoor te zorgen dat jullie toch open kunnen?

Voorlopig kunnen we niets doen. Het zijn allemaal door de overheid opgelegde regels. De opsluiting (of confinement zoals dat hier heet) duurt tot 11 mei en vanaf dan gaan de scholen terug open en ook heel wat mensen die terug aan het werk gaan, onder strenge maatregelen. Over heel de horeca is nog niets bekend.

Mijn man en cogérant heeft eerder deze week met de voorzitter van de UMIH 24 (soort van organisatie voor tourisme (Union des Métiers et des Industies de l’Hôtellerie)) gebeld, die enkele hotelscholen alsook een hotel heeft dat hier gelegen is in Les Eyzies, en wist te vertellen dat we ons op een datum van ten vroegste 15 juni moesten verwachten.

Met een vouchershop proberen we te blijven draaien. Die vouchers kun je later omruilen voor een hotelovernachting

In tussentijd blijven wij er dus alles aan doen om het onze gasten, eens het zover is, zo veel mogelijk naar hun zin te laten hebben. Maar we zorgen ervoor dat we verder kunnen blijven draaien door dat vrienden van ons een website hebben gemaakt, de zogenaamde vouchershop, waar mensen hun waardebonnen kunnen kopen en die dan later kunnen komen inruilen als de hele crisis voorbij is.

Hotel starten in coronacrisis

5. Als hotels weer open gaan…. Wat maakt jullie hotel zo leuk?

Het ideale is dat Frankrijk helemaal niet zo ver weg is. Met andere woorden, ideaal om te doen met je eigen wagen en enkel het gezin. Ook is Nouvelle-Aquitaine, het gebied waar de Dordogne en Les Eyzies gelegen is en met een oppervlakte groter dan België, het minst getroffen gebied door het virus.

Geen massatoerisme hier met torenhoge gebouwen, dijken overspoeld met mensen, maar een prachtig landschap (ons buurdorpje Tayac doet ons zelfs een beetje denken aan de Gouw van The Hobbit) met veel wandelmogelijkheden, fietsroutes, motorroutes, grotten om te bezoeken enzovoort, en dat bij ons in een familiaal hotel met zwembad om na een zware dag wat lekker te drinken en te rusten en ‘s avonds lekker te genieten in het restaurant van lokale gerechten met een touche van de chef.

Steun in Coronatijd

Via de vouchershop kun je Hotel Le Cro-Magnon steunen. Zodra het hotel weer open is, gaan wij natuurlijk vanuit Reizen over de Wereld een kijkje nemen.

Op 15 juni 2020 gaan de grenzen naar Frankrijk weer open. Tijd om tegen die tijd eens een kijkje te gaan nemen!

1 REACTIE

Comments are closed.