Duiken in Silfra. We gaan hier duiken op de breuklijn van de tektonische platen tussen Europa en Amerika. We hadden de duik geboekt via Dive.is

Silfra ligt in het Thingvellir National Park en je kunt er zowel snorkelen als duiken in het water dat heel het jaar zo rond de 2 graden is en 8x helderder dan Evian 😉
Diving Silfra 6
De duik stond gepland om 12 uur. Vanuit het hotel een uurtje rijden en in de ochtend nog even wat rondgekeken in het park, veel meer dan wat viewpoints is het niet. Het heeft voor historische waarde.

Belangrijkste waren de duiken. Via Dive.is de duik geboekt waarvoor je zo’n 29,990 (185 euro) voor betaald. We kregen 10% korting omdat we geen pick-up hadden in Reykjavik, maar zelf naar het park kwamen. Voor foto’s betaal je extra.

Goed, we zijn beginnende duikers met de Open Water cursus en de Dry Suit cursus op zak en hebben pas 8 keer gedoken. Een droogpak is dus essentieel hier vanwege het koude water. Snorkelen kan hier zonder ervaring en onze gids had daarvoor een tip: Laat je meevoeren met de stroming, dan duurt snorkelen 45 in plaats van 20 minuten.
Diving Silfra 12
We doen twee keer dezelfde duik met een Engelse instructeur Alfie. Een kalme relaxte gozer die heel geduldig was. De eerste duik ging er nog wel het nodige niet helemaal lekker: Te weinig lood, loodgordel die niet lekker zat en het uitvogelen van het juiste drijfvermogen.

Toch is deze duik ook goed te doen voor beginners. In het begin is het water niet dieper dan 10 meter. Je hebt dus zicht tot aan het einde van de horizon en mocht je op een of andere manier water binnen krijgen? Dan drink je het heerlijk heldere bronwater gewoon op.
Diving Silfra 20
De duik zelf (bij mij vooral de tweede duik, waar we hetzelfde rondje deden) was prachtig. Het water is ongekend helder en je kunt dus meer dan 50 meter (misschien wel 100 meter) kijken. Uniek, in Nederland ben je dan blij met 3 meter zicht.

Veel leven is er niet onder water, behalve wat kleine visjes. Voor de rest vooral genieten van de schoonheid onder water en natuurlijk even de klassieke foto laten maken waar je zowel de … als de … plaat aanraakt. Ze verwijderen zich elk jaar enkele millimeters van elkaar.

Je bent twee keer zo’n 45 minuten onder water. Genoeg lucht op het einde over, want er zitten ook delen met 3 meter diepte tussen. Aan het einde baal je echt dat het over is. Alhoewel je wel het water uitkomt met een paar koude handen.
Thingvellir National Park
Na zo’n 4 uur op de duikplaats richting Reykjavik. Helaas regen. Verder weer verkeer op de weg en wat dronken gasten in het hotel. Ja, we zijn weer in de stad. Gelukkig wel de veiligste stad ter wereld.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.