Zomers Zweeds Lapland op een ultieme manier beleven? Verblijf dan in de White Mountain Lodge. Midden in het bos aan een prachtig meer.

Zweeds Lapland introductie

Eten en drinken in de natuur Zweeds Lapland zomer
Met Voigt Travel vliegen we vanuit Rotterdam direct naar Skellefteå. De White Mountain Lodge in Zweden ligt op een zo’n uurtje rijden van Skellefteå Airport. Je verblijft er in volledige stilte. Een met de natuur. En je moet voor jezelf zorgen. Overigens niet zo moeilijk met faciliteiten als een sauna en een jacuzzi op enkele meters van je slaapplek.

Maken jullie in Nederland nooit vuur om te koken?

Nou ja, niet zo moeilijk. We zijn stadse mensen. Dat blijkt wel na een verblijf in de White Mountain Lodge. “Maken jullie in Nederland nooit vuur om te koken?”, vraagt Björn. Björn is de uitbater van de lodge en verwelkomt ons rond lunchtijd zeer gastvrij. In Zweden zie je overal plekken voor Outdoor Cooking. Wel handig als iemand je dat even uitlegt. Zeker als het lunchtijd is.

Outdoor cooking in Zweeds Lapland

Bjorn koken White Mountain Lodge Kalvtrask
Bij de White Mountain Lodge kun je een ‘outdoor cooking’ course boeken. Vanaf 5 personen. Maar neem vooraf vooral contact op met Björn om de mogelijkheden te bespreken als je met minder personen bent. Op de vuurplek laat Björn zijn ‘outdoor cooking’ skills zien. In luttele seconden brandt er een vuurtje. Boven het brandende vuur heeft hij een plaat gelegd. Een soort Zweedse wok. “Je hebt het misschien al geraden, maar dit is vlees van een eland”, geeft Björn aan. Hij gooit het vlees in de ‘wok’ en het begint te sudderen. Wat aardappeltjes, wat groenten. Het begint er al goed uit te zien.

Maaltijd met boomschorskaas en dennenboom

Outdoor cooking Zweeds Lapland zomer
“Staan jullie open voor wat unieke ingrediënten?”, vraagt Björn. Natuurlijk, want we eten graag lokaal. “Pluk maar alvast wat rode besjes”, geeft hij aan. Vervolgens trekt hij een klein dennenboompje uit de grond. “De wortels snijden we af. Even afspoelen en het kan er zo bij”, aldus de Zweedse chef Björn. “Eigenlijk kun je alles in het bos gebruiken in Zweeds Lapland. Behalve de rode paddenstoelen met witte stippen. Die zijn giftig”. De schoonvader van Björn blijkt kaasmaker. Hij heeft daarom een speciaal kaasje met boomschors bij zich. Dat gooit hij er ook nog even bij.

Eland, kaas met boomschors, wortels van een dennenboom. Een unieke maaltijd

En dan is het moment aangebroken. We mogen eten. “Buiten smaakt alles beter”, geeft Björn aan. En hij heeft gelijk. Het is een unieke en vooral heerlijke maaltijd in de buitenlucht. Een masterclass buiten koken. Nu maar hopen dat we genoeg geleerd hebben. Zodat we ’s avonds zelfs een maaltijd kunnen koken. Deze masterclass koken hebben we overigens vastgelegd in onze reisvideo over Zweeds Lapland.

Kalvtrask kaas Zweeds Lapland zomer
Bijltje White Mountain Lodge Kalvtrask
Maaltijd in de natuur Zweeds Lapland

Tour bij de lokale kaasmaker

Erg leuk om te doen is een tour bij de lokale kaasmaker. Ik geef tijdens het eten namelijk aan dat we het jammer vonden dat we bij de beroemde Vasterbottenost kaas niet in de fabriek mogen kijken. Björn: “Ik bel mijn schoonvader even. Hij is meester in de kaas”. En ja hoor: We kunnen terecht bij de kleine kaasfabriek.

Kaasmeester Tony Bäckström

Tony Bäckström kaasmaker van vallen Caserum geeft uitleg
Björn blijkt naast uitbater van de White Mountain Lodge ook redder van zijn voormalige schoolgebouw. Ze hebben de school in Kalvträskopgekocht. Deel van de school is nu een kleine kaasfabriek. Zijn schoonvader Tony Bäckström, die 10 jaar kaasmeester geweest bij Västerbottensost, geeft een tour. Op het moment dat hij hoort dat Suus Voedings- en dieetkunde studeert, vliegen termen als ph-waarden en enzymen me om de oren. “De melk wordt niet gepasteuriseerd. Het is dus belangrijk om verse melk te gebruiken van lokale boeren”, geeft Tony aan. Suus knikt. Ik kijk Björn aan. Björn: “Ja, dat begrijp ik ook niet helemaal hoor. Ik weet wel dat de kaas lekker is”. Tony Bäckström geeft uitleg over het volledige proces.

Kaas Kalvträsk
Hij heeft kaas met smaken als ‘boomschors’, ‘earl grey’ en ‘cloud berry’. Cloud berries zijn gouden bessen die in Lapland groeien. Resultaat: Heerlijke lokale kaasjes. De kaas is te koop in de lokale supermarkt.

Eten in de natuur

Van het kaasfabriekje is het enkele meters lopen naar de supermarkt. Een supermarkt die open is van 16:00 tot 18:00 uur. Geef je dus ook vooral over aan het tempo van Kalvträsk. We kopen wat kip, groenten, aardappelen, boter. En wat vanille-ijs. En natuurlijk wat speciale koffie om ‘mountain’-koffie. Als je eten hebt, heb je verder niets meer nodig. In de mooie lodge is alles aanwezig. Het verse water komt gewoon uit de bergen stromen. Aan hout ook geen gebrek. Tijd om zelf een vuurtje te maken om te koken. Het lukt vrij eenvoudig. Dankzij een tip van Björn: Gebruik droog boomschors om het vuurtje aan te maken.

We koken zelf en genieten nogmaals van een maaltijd in de buitenlucht. Niet zo lekker als de lunch, maar zeker niet verkeerd. Als toetje plukken we blauwe besjes die we opwarmen. Heerlijk met vanille-ijs. Ook maken we zelf koffie.

Suus kookt in de White Mountain Lodge
Eten en drinken in de natuur Zweeds Lapland zomer
Bessen plukken in het bos Zweeds Lapland zomer

Helemaal zen: Jacuzzi & sauna

Lodge White Mountain Lodge Kalvtrask
Eerst de jacuzzi of eerst naar de sauna? Keuzes. Maar dit keer makkelijk. De sauna (batsu) moet je eerst opwarmen. Blokje hout erop. Het vuur zijn werk laten doen. En in de tussentijd in de jacuzzi. We zijn helemaal alleen. Dit is ontspannen in Zweeds Lapland. Onze favoriete accommodatie van een week Zweeds Lapland (klik hier voor de video + onze reisroute)!

Hoe kom je er?

De White Mountain Lodge ligt midden in de bossen. Via Google Maps of de app Mapps.me voer je ‘Kalvträsk Vildmarkscamp’ in. Dan kom je vanzelf uit bij de White Mountain Lodge. Vooraf tours kun je tours met Björn regelen. Zoals de ‘outdoor cooking class’ of een rondleiding in de lokale kaasfabriek. Je kunt hem bereiken via zijn website of even bellen: 070-2194941.

Onze reisvideo over Zweeds Lapland al gezien?

We verbleven op uitnodiging van Voigt Travel in Zweeds Lapland. Voigt Travel biedt reizen aan naar Noord-Europa. In onze blogs geven we altijd onze eerlijke mening. Lees daar meer over op de pagina samenwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.