Veel mensen hebben de Netflixserie Narcos wel gezien. Ik ook. In Colombiaanse stad Medellin kun je een Pablo Escobar tour doen. De moeite waard?

Pablo Escobar Tour boeken: Vooraf

Begraafplaats Pablo Escobar
Wil je een Pablo Escobar tour doen? Zorg dan da La Catedral, de ‘gevangenis’ van Escobar, in je tour zit. De oude gevangenis doet nu dienst als een opvang voor dakloze 60-plussers. Wij boekten een tour via ons hostel (Pitstop Hostel in Medellin) en betaalden 65 duizend Colombiaanse Pesos (zo’n 18 euro). We spraken echter ook mensen die meer dan 100 duizend betaalden en niet naar La Catedral gingen. Er zijn vele tourtjes te boeken in allerlei hotels, hostels. Kijk je dus vooraf goed wat je krijgt! Wij bezochten drie locaties. We gingen naar La Catedral, zagen een gebouw in de rijke wijk Pablado (zie foto nummer 7) en deden de begraafplaats (foto boven) aan.

En ja, een Pablo Escobar tour. Moet je dat wel doen? Hoe je het ook bekijkt. Pablo Escobar en Medellin blijven met elkaar verbonden. In Medellin zie je juist dat de stad een flinke comeback heeft gemaakt. De stad doet Europees aan. Ook tijdens de tour zie je bijvoorbeeld dat La Catedral nu een opvang is voor 500 daklozen van boven de 60 jaar. Er is sinds de tijd van Pablo Escobar dus veel veranderd in Medellin.

Langs de bekende plaatsen uit de serie Narcos

Een serie blijft natuurlijk een serie. Helemaal de waarheid hoeft het niet te zijn. Zo zijn delen van Narcos bijvoorbeeld opgenomen in de wijk La Candelaria in Bogota (nu bekend vanwege de graffiti). Omdat het goed om de straten van Medellin uit de Escobartijd zou lijken. Maar loop je rond over het terrein van La Catedral zie je veel gelijkenissen met Narcos. Dan volgt nu de geschiedenis van Pablo Escobar in Medellin aan de hand van 12 bijzondere foto’s die ik tijdens de tour nam! Bovendien blijkt dat Narcos het niet altijd bij het rechte eind heeft. Volgens de tour dan.

1. Het voetbalveld

Voetbalveld Pablo Escobar La Catedral
Tsjah, voor mij toch de meest in het oog springende locatie. Een voetbalveld. Een klein voetbalveld, want zo goed was de conditie van Pablo Escobar niet. Onderdeel van gevangenis La Catedral. De Escobars bezaten de twee grootste voetbalclubs in de Medellin dus kwamen er regelmatig beroemde voetballers over om een balletje te trappen met Escobar. Hij verloor natuurlijk geen wedstrijd.

2. Griselda Blanco

Graf Griselda Blanca
Griselda Blanco is een belangrijke naam volgens de Pablo Escobar tour. Want zij was het die Escobar in het cocaïnewereldje introduceerde. Escobar stuurde zijn cocaïne in die tijd met vliegtuigpassagiers mee naar de Verenigde Staten. Ze krijgen geld voor een vakantie in Florida en zij namen zijn cocaïne mee. Cocaïne was namelijk een exportproduct, want de Colombiaanse bevolking kauwde de cocobladeren gewoon (lees ook deze uitleg over gebruik van cocobladeren door de inheemsebevolking).

3. Het familiegraf

Familiegraf Pablo Escobar
Het graf van Escobar. Eigenlijk een familiegraf. Zo ligt chauffeur Limon er begraven en is er nog ruimte voor zijn broer en zus. Die vanzelfsprekend nog leven. En hoe kwam Pablo Escobar om he leven? Zo zou Escobar zichzelf gedood hebben. Na twee kogels werd het hem duidelijk dat ze hem levend gevangen wilde nemen. Daarom schoot hij zichzelf door het hoofd. Na opgraving van zijn lijk zou zijn gebleken dat hij dat allen zelf gedaan zou kunnen hebben.

Volgens de tour zou Pablo Escobar zelfmoord gepleegd hebben!

4. Iedereen ‘werkte’ vroeger voor Pablo

Ons gids met chauffeur
Op de foto de chauffeur van onze tour. Op het moment dat we door de gids werden rondgeleid (de vrouw op de foto) begon hij met het uitstallen van zijn spulletjes. Hij werkte naar eigen zeggen vroeger voor Escobar en bracht onder andere bezoeker voor Pablo Escobar naar La Catedral.

5. De verlosser

Beeld Jezus Pablo Escobar tour La Catedral
Na zijn dood is dit beeld in La Catedral neergezet door de moeder van Escobar: Hermilda Gaviria. Een vergelijking met Jezus dus. Voor velen in Pablo Escobar een boosdoener, maar Escobar verstopte overal geld. Zo werden sommige Colombianen onbedoeld miljonair toen ze in de muren van hun nieuwe huis bijvoorbeeld drugsgeld vonden.

Pablo Escobar. Love him or hate him. Zo’n 40 procent van de Colombianen zou in de categorie love zitten volgens onze gids.

6. Gevangenisfoto La Catedral

Gevangenisfoto Pablo Escobar La Catedral
Deze foto gaf Pablo Escobar aan de pers. Zo leek het net alsof hij ‘echt’ in een gevangenis zat.

7. Gebouw in rijke wijk Poblado

Pablo Escobar tour ontmoetingsplek gebouw in Poblado
In zijn tijd als drugsbaas moest Escobar natuurlijk wel zijn bezoek (waaronder presidenten) goed kunnen ontvangen. Daarom nam hij dit kantoor in Medellin. Een gebouw dat nooit meer de oude werd na een bomaanslag op Pablo Escobar. Het is nu in handen van de overheid en wordt gesloopt.

8. De ontsnappingsroute

La Catedral ontsnappingsroute Pablo Escobar
Pablo was niet dom. Daarom liet hij een geheime tunnel bouwen voor een eventuele ontsnapping. Alleen een select groepje wist van het bestaan van de tunnel af. De bedenker van de tunnel kwam een paar weken na voltooiing om het leven na een ‘ongeluk’.

9. De ‘cemetary’

The Cemetary La Catedral
Op deze ‘begraafplaats’ werden na de ontsnapping van Pablo Escobar uit La Catedral rond de 200 lijken gevonden!

10. Het helicopterplatform

Helicopterplatform La Catedral
De laatste verjaardag van Pablo Escobar in gevangenis La Catedral moest natuurlijk gevierd worden. Daarom werden sterren zoals Frank Sinatra ingevlogen om te zingen op zijn verjaardagsfeest.

Frank Sinatra kwam zingen op het verjaarsdagsfeest van Escobar. En werd ingevlogen per helicopter.

11. De denker Pablo Esocbar

Schaak en blowplek Pablo Escobar La Catedral
Beroemde beelden uit Narcos zijn de scenes dat je Pablo Escobar met een jointje zit lopen om na te denken. Of gewoon rustig ziet zitten op een stoel. Op deze plek zat Pablo Escobar veel om te schaken of gewoon na te denken, onder het genot van marihuana.

12. Martelkamer

Martelkamer Pablo Escobar La Catedral
Hier is weinig toelichting nodig denk ik.

Pablo Escobar tour: Een must-do voor de Narcosfan?

Als je in Medellin bent en je hebt Narcos gekeken, is deze tour zeker de moeite waard. Het gaf mij nieuwe inzichten in het leven van Pablo Escobar en je komt langs bekende plekken uit de serie. Tegelijkertijd zie je dat Medellin de tijd van Escobar achter zich heeft gelaten, want een oude gevangenis is nu een opvangplek voor daklozen.

Klik hier voor alle artikelen over Colombia. Zoals onze ideale reisroute en meer over Medellin, de stad van Pablo Escobar

2 REACTIES

  1. Hallo,

    Ik vertrek 11 november met 4 personen naar colombia en zal graag vooraf bovenstaande tour boeken.
    Iemand een idee waar ik dat alvast kan doen?

    • Nee, niet echt. Er zijn echt honderden Pablo Escobar tours in Medellin. Heel eenvoudig te regelen via je hostel/hotel. Zorg er alleen voor dat je bepaalde bezienswaardigheden wel in je tour hebt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.