Vanaf Varmahlid een vrij lange rit naar de Golden Circle. Klinkt als een als een slecht Chinees restaurant, maar bevat Thingvellir National Park, The Great Geysir en de Gulfoss waterval.

Het is zo’n 4,5 uur rijden zonder stops. Let wel even op, want naarmate je dichter bij Reykjavik komt staan er zowaar flitspalen. Normaals kan je gewoon doorrijden zonder ook maar enig risico op een boete (voor mijn gevoel), maar nu naderen we de bewoonde wereld. We nemen de route met de tunnel op het einde, zo’n 1000 kronen voor deze kortere route.

Onderweg wat hamburgers gegeten in Laugarvatn. Daar houden ze hier wel van, bij een familiemenu met 4 burgers krijg je daarnaast 2 liter (!) cola. They like cola!

Goed, tijd voor de eerste highlight van de dag: Geysir. Trek hier toch wel een goed uur voor uit. Zo om de 7 minuten gaat de Geysir ‘af’, maar of je de spreekwoordelijke pisstraal krijgt of het waterkanon hangt er vanaf. Soms ook een sisser en daarna een hoge straal.
Great Geysir with Margot
Camera in de aanslag dus en drukken als een gek als je het water ziet opbollen van de Strokkur. Dan gaat de Geysir water spuiten. Een bijzonder natuurfenomeen.

Volgende van de ‘big two’ is de Gulfoss. Vaak in een adem genoemd met de Niagara en Victoria Falls, maar kleiner. Toch vrij indrukwekkend en je kunt zeer dichtbij komen. Je wordt dan flink nat, maar het uitzicht is mooi. Het is lastig kiezen tussen alle watervallen in IJsland, maar hier komt in ieder geval veel water naar beneden.
In front of the Gulfoss
De Thingvellir houden we voor later, want morgen duiken we daar. We slapen in het Gulfoss hotel, aardige gastheer en ook hier weer free wifi.

Eind van middag nog proberen te zoeken naar een natural Spa. Helaas, het enige natuurlijke hete water dat er stroomt, is op het landgoed van een boer. Dus om daar nou in je zwembroekje te gaan zitten…

Voor de rest zit je hier in de middle of nowhere en je zit hier dus vooral voor de highlights. Veel mensen doen de Gouden Cirkel dus ook vanuit Reykjavik met een tourtje. Alhoewel een rental car ook een optie is, want alle natuurlijke bezienswaardigheden zijn in IJsland gratis toegankelijk.The Great Geysir

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.